Huawei Watch GT2 - RecenzijaPojavom Huawei Watch GT sata 2018. godine, pametni satovi su ponovno izbili u prvi plan. Međutim, Huawei nije napravio pametni sat u klasičnom smislu, već pametan potez jer je fitnes narukvicu postavio u atraktivno kućište sata, što je rezultiralo izvrsnim prodajnim rezultatima.

Kako je većina recenzenata ipak Watch GT nazivala fitness narukvicom, što nije daleko od istine, Huawei je znao da mora dodatno poboljšati svoj proizvod, što je učinio predstavljanjem njegove nove verzije. Huawei Watch GT2 puno je ime novog modela, kojeg je Huawei predstavio u Münchenu, zajedno sa svojom nabrijanom serijom smartfona, Mate 30. Nova verzija sata donijela je ponešto osvježen izgled, ali i značajna hardverska poboljšanja u odnosu na prvu, među kojima se ističe mogućnost obavljanja poziva, ali isključivo putem Bluetooth veze. Je li Huawei probio barijeru i napokon napravio pametni sat, pročitajte u ostatku teksta

Osnovne karakteristike sata


- Dimenzije: 46 mm / 42 mm

- Dimenzije remena: 22mm / 20 mm

- Zaslon: 1,39 inča / 1,2 inča

- Baterija: 450 mAh

- Procesor: Kirin A1

- Povezivanje: Bluetooth 5.1

- Senzori: akcelerometar, žiroskop, kompas, HR senzor, barometar, senzor ambijentalnog osvjetljenja, kapacitivni senzor

- Ostalo: zvučnik, mikrofon

- OS: LiteOS

- Boje: Tamno siva / Srebrna / Siva

 PREDNOSTI

NEDOSTACI


Izvrstan dizajn

Prednja površina izložena udarcimaDugotrajna baterija

Zvuk je mogao biti i boljiJednostavnost korištenja

Nemogućnost mjerenja otkucaja srca u intervalimaTelefonski pozivi preko BluetoothaPakiranje sata je ostalo slično onom prve generacije. I dalje je nalik starom i donosi pored njega maleni stalak za punjenje s magnetom za prihvaćanje kućišta, USB/micro USB-C kabel, te osnovne upute. Samo pakiranje ostavlja dojam da ste kupili pravi sat, a ne nekakvu digitalnu igračku.

https://youtu.be/-5zekUF1jAM

 

Dizajn
U odnosu na prvu verziju, Huawei Watch GT2 je dobio ponešto izmijenjeno kućište, odnosno metalnu krunu zamijenilo je kemijski otvrdnuto staklo koje je prednju plohu izravnalo. Staklo je blago nakošeno na rubu i stapa se s metalnim kućištem. Kruna sata je sada kosina ruba stakla, što na prvu izgleda lijepo, ali kad pod svjetlom shvatite da je ipak sve staklo, uhvatit će vas nostalgija za keramičkom krunom. Osim što više podsjeća na sat, dodatno štiti zaslon.

Premda je zaslon zadržao iste dimenzije (1.39 inča), korištenjem stakla u potpunosti na prednjoj strani sat je postao moderniji, a linije prozračnije. Međutim, staklena površina se povećala i sada je u potpunosti izložena slučajnim udarcima sata, posebice za vrijeme nošenja kratkih rukava. U 20 dana, koliko sam koristio sat, nisam uspio pokupiti ogrebotinu, premda sam jednom njime bubnuo o rub, no s obzirom da sat nije pretpio nikakvo oštećenje, čini se da je staklo sada nešto otpornije na ogrebotine, što prije nije bio slučaj. Doduše, trebat će sat koristiti dulje kako bih vidio koliko je otporan na udarce.Kućište je ostalo nepromijenjeno, a blagu izmjenu dizajna su dobile dvije tipke koje su sada poput omanjih apaurina, ne više konusnog oblika. Na testu smo imali sportsku verziju sata s crnom bojom 46mm kućišta, no u prodaji je i verzija sa srebrnim kućištem koje izgleda otmjenije, a uz kožni remen dolazi i onaj od fluoro gume/silikona, što će razveseliti mnoge koji ovaj sat ipak žele koristiti za praćenje fitness parametara.Donji dio kućišta je i dalje izrađen od tvrde plastike, te je doživio veće izmjene, odnosno dobio je nove otvore za zvučnik odmah ispod funkcijskih tipki. Na gornjoj strani su tri otvora vjerojatno također namijenjena za izlaz zvučnih valova i mikrofon, dok je na lijevoj strani otvor vjerojatno namijenjen altimetru. Huawei ne objašnjava namjenu pojedinog otvora, što bi moglo biti važno za korisnike, no značajno je da s toliko otvora sat i dalje možete uroniti do 50 m dubine. Po sredini stražnje strane je smješten senzor otkucaja srca sa dva izvora zelenog LED svjetla, a tu su i dva konektora za punjenje. Za razliku od prvog GT-a, dio kućišta koji nosi senzor je blago konveksan, za ostvarivanje bolje dodirne površine prilikom mjerenja otkucaja srca.Remen je također doživio promjene. Premda je i širok 22 mm, ponešto mu je izmijenjen dizajn, ali i materijal. Fluoro silikon je za nijansu krući od remena prethodne verzije, nosi oznaku Huawei Watch GT na ravnoj strani, i blago je matiran. Kopča na drugom remenu je ostala ista, a dodan je još jedan držač remena po nalik na prave sportske satove koji drži remen čvrsto na mjestu. Držač i dalje ima unutrašnju kopču koja sjeda u proreze i ne mrda s mjesta pa se remen neće više izvlačiti i nabijati vam strah od gubitka sata dok plivate.Ergonomija sata je ostala jednaka. GT2 je ugodno nositi unatoč činjenici da se u odnosu na prethodnika udebljao 5g. Kako sat ima 46mm kućište, neće baš izgledati najljepše na rukama osoba s manjim zapešćem. Međutim, kako su satovi većih dimenzija popularni, a GT2 izgleda poprilično moderno, a izgledat će dosta dobro i na manjim zapešćima, poput mojeg. Kako ne volim pretjerano stezati sat, isto nisam radio ni s GT2. Nešto labavije nošenje nije utjecalo na kvalitetu mjerenja otkucaja srca, što je rezultiralo njegovim ugodnim nošenjem. 

Zaslon
Zaslon GT dvojke je zadržao dimenzije i rezoluciju iz prethodnog modela. Dijagonala od 1.39 inča i HD rezolucija koja broji 454x454 piksela su i dalje više nego dovoljni za jasan i oštar prikaz sadržaja. AMOLED zaslon i dalje ima odlične performanse u prikazivanju sadržaja na jakom suncu. Zaslon podržava mogućnost automatskog podešavanja pozadinskog svjetla što je definitivno bolje od žongliranja po postavkama sata i ručnom namještanju optimalne osvijetljenosti. Dapače, zaslon će se prilagoditi svjetlu u okolini pa vas neće ubiti kad ga aktivirate noću. Ipak je topla je preporuka koristiti DND način rada kako se zaslon ne bi uključivao tijekom noći i tako vam osigurao mirniji san.

Huawei Watch GT podržava i Always on zaslon koji je dostupan u analognom ili digitalnom obliku te u tri boje, crvenoj, bijeloj i zelenoj. Opciju nisam koristio jer je izgled zaslona neugledan i sama opcija skraćuje vijek baterije za pola. Sat se i onako brzo upali kad ruku usmjerim prema oku pa nema potrebe za stalnim prikazivanjem vremena. Međutim, pohvalno je da je Huawei ipak ubacio opciju unatoč lošem utjecaju na vijek trajanja baterije, jer je to želja dobrog dijela vlasnika ovakvih uređaja.

Huawei nije rekao kojim je tipom stakla zaslon zaštićen, no kako je cijela prednjica sada staklena i lišena zaštite keramičkom krunom, morat ćete biti oprezniji da sat ne bi postao svojevrstan album ogrebotina.

 

Performanse
GT2 je unaprijeđen u svakom pogledu u odnosu na prethodnu verziju. Huawei je za GT2 posebno napravio Kirin A1 čip koji je u svojoj osnovi skoro jednak onom korištenom u prvoj verziji sata. I dalje ima dvije procesorske jezgre, jednu jaču, a drugu slabiju, kojima upravljaju posebno dizajnirani algoritmi koji pametno koriste bateriju. Ovaj procesor, uparen s LiteOS operativnim sustavom je pun pogodak s obzirom da satu omogućava dugo trajanje baterije s jednim punjenjem. Dok je sučelje na prvoj verziji bilo trzavo, sada su animacije poprilično ispeglane i zapinjanja gotovo i nema. Sat je brz, responzivan i lako upravljiv gestama.

Dok je prvi Watch GT patio od čestog prekidanja BT veze sa satom, kod dvojke tih problema nema, s obzirom da je BT standard podignut na 5.1. Dapače, veza je stabilna i na više od za BT inače standardnih 10 metara udaljenosti. To je nužno jer sa novom verzijom možete ostvarivati i pozive pa bi bilo glupo da vam usred poziva veza s mobitelom pukne. Kvaliteta BT veze je važna i za mogućnost kontrole glazbe, no za to je pak potrebno držati aplikaciju otvorenom u pozadini. Međutim, 4GB interne memorije sata su dovoljne za ubacivanje glazbe, pa sada možete trenirati i uživati u play listi pohranjenoj na sami sat. GT2 podržava i uparivanje s BT slušalicama, čime je došao nadomak kategoriji pametnog sata.

Značajno su unaprijeđeni senzori, a posebno se to vidi na kompasu koji je mnogo precizniji. Altimetar i ostali senzori su i dalje na razini.

Praćenje otkucaja srca je dosta precizno, a Huawei je dodao pametan način praćenja koji će umanjiti broj mjerenja tijekom dana, što osigurava dnevno praćenje broja otkucaja, a također značajno štedi bateriju. Doduše, mogućnost povremenog mjerenja otkucaja u pravilnim vremenskim razmacima bi i dalje bila bolja opcija, no praćenje otkucaja kod povećanja aktivnosti je bolje nego 24 satno praćenje koje dosta crpi bateriju.

Nova opcija je i remapiranje donje tipke, kojoj joj sada možete dodijeliti mogućnost pokretanja aplikacije po želji. Huawei je čak dodao mogućnost promjene jačine vibracije, pa je i taj nedostatak iz prethodne verzije uklonjen. Sada možete brati između jače i slabije vibracije, a ukoliko želite obavijesti aplikacija poput Whatsappa, slabija vibracija bi mogla biti pun pogodak.Lite OS operativni sustav možda nema mogućnost nadograđivanja opcija instaliranjem raznih aplikacija, ali sam obiluje osnovnima. Opcije praćenja treninga su brojne i pokrivaju osnovne aktivnosti poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla, no tu su još i specifične opcije za praćenje triatlona i mnogih drugih sportova. Huawei je za GT2 pripremio i nekoliko novih lica sata uz dosta već poznatih sa prijašnje verzije. Dolazi s desetak lica, a unutar Health aplikacije je moguće instalirati još nekolicinu.

Osnovni početni zasloni su doživjeli manje grafičke preinake u vidu novog izgleda slova, pa sve djeluje malo mekše i sofisticiranije. Pored zaslona s otkucajima srca, vremenske prognoze i trenutnog broja koraka, u karusel je dodan još zaslon koji prikazuje razinu stresa te zaslon za kontrolu glazbe.

Povlačenjem prsta od gore na početnom naličju, pojavljuje se grafički redizajniran brzi izbornik koji nudi prečace za uključivanje DND načina, stalnog prikaza sata na 5 minuta, opciju pronalaska mobitela, zaključavanje zaslona i postavke. Ispod tih prečaca je oznaka povezanosti putem BT-a, razina baterije s postotnom vrijednosti te datum i sat. Povlačenjem prsta od dolje prema gore je lista obavijesti. Prikazivanje obavijesti je poboljšano i sada je tekst poruka poravnatiji, no i dalje ne možete odgovarati na poruke ili pak vidjeti slike s Whatsappa. Broj aplikacija koje mogu prikazati obavijesti je značajno povećan pa sad možete postaviti obavijesti svih aplikacija na vašem mobitelu. Zanimljivo je da možete postaviti obavijesti od Google Maps navigacije i dobivati informacije o vašem putu, no to ne radi baš najbolje i prikazane obavijesti su općenitog karaktera, ne nužno vezane uz aktivnu navigaciju.

https://youtu.be/RipbCVJZZVY

LiteOS nudi opcije poput štoperice, predodređene tajmere, vremensku prognozu, svjetiljku te mogućnost brzog pronalaska mobilnog uređaja ukoliko zatreba.

Praćenje aktivnosti je i dalje na visokoj razini. Pored koraka, sat precizno prati svaki vaš trening dajući vam razne podatke o prevaljenim kilometrima, visini koju ste ostvarili i na kraju čak i vrijeme relaksacije prije drugog treninga. Ugrađeni GPS poprilično brzo ostvaruje signal sa dva najvažnija satelitska sustava (GPS, GLONASS) i precizno iscrtava vašu rutu unutar aplikacije. Naravno, nije potrebno nositi mobitel sa sobom za vrijeme treninga pa će sat prilikom sljedeće sinkronizacije poslati sve snimljene podatke na aplikaciju gdje ćete moći detaljno analizirati trening premda su mnogi podatci već prikazani i na satu. Pored trčanja, vožnje bicikla ili plivanja, dodana je mogućnost praćenja treninga na popularnijim fitnes spravama poput eliptičnog trkača ili pak veslačkog ergometra, što bi moglo razveseliti one koji se vole čeličiti na toj spravi.

 

Razgovori
Najveća novost GT2 sata je mogućnost obavljanja razgovora i to ga stavlja rame uz rame sa pametnim satovima. Kvaliteta poziva je izvrsna premda je mobitel taj koji ih provodi, no zvučnik sata itekako dobro obavlja posao. Zvuk bi mogao bit i kvalitetniji ali se sugovornik jako dobro čuje. Mikrofon na satu je, prema ocjeni sugovornika, dosta kvalitetan i vaš glas će se dobro čuti.

Pozive je moguće ostvarivati i preko sata no kontakte trebate prethodno morate ručno ubaciti ručno iz kontakata na telefonu kroz Health aplikaciju. Moguće je ostvarivati pozive iz liste primljenih poziva, no to radi samo ako vam je broj spremljen na satu. Stvarno je zahvalno imati mogućnost brzog odgovaranja na neke pozive bez potrebe za vađenjem mobitela, no za dugotrajne pozive je bolje koristiti mobitel jer će vas ruka zaboljeti a i izgledat ćete malkice čudno.


Aplikacija
Zajedno s novim satom, Huawei je predstavio novu verziju aplikacije. Početni zaslon je nešto izmjenjen i ispod koraka i minuta pokazuje veće aktivnosti, posljednji trening, otkucaje srca duljinu sna, te razinu stresa. Uz početni, tu su još zasloni koji se odnose na aktivaciju treninga, potom zasloni gdje kontrolirate uređaje, dok se posljednji zaslon odnosi na vaše ukupne podatke, odnosno skup njih.

U aplikaciji možete pregledati sve detalje odrađenog treninga, ili pregledati kvalitetu posljednjeg sna koji je razložen u duboki, plitki i REM fazu. Aplikacija i dalje omogućava postavljanje jednog pametnog alarma koji će vas probuditi kada ste u lakom snu tako da bi se ustali svježi, a ne mrgodni. Huawei i dalje svaki medicinski podatak spomenut u aplikaciji pravda literaturnim navodima koji su redom znanstveni članci objavljeni u prestižnim časopisima.

 

Baterija
Baterija GT dvojke je narasla za nekoliko desetaka mAh i sada ih broji 450, što je i dalje dovoljno za 10-dnevno umjereno korištenje. Ukoliko ostavite opciju pametnog mjerenja otkucaja srca, opciju praćenja sna, odradite dva poziva, koristite zaslon sata kojih 200 puta dnevno, i napravite jedan trening tjedno u trajanju od 30 minuta, baterija će trajati 10 do 11 dana. Uglavnom, potrošnja je iznosila približno 8 do 9% kapaciteta dnevno. Punjenje je i dalje brzo, i GT2 koristi punjač istih dimenzija kao i prvi GT. Magnet unutar punjača drži sat čvrsto na mjestu i u 60 minuta će napuniti 75% kapaciteta baterije. Za 100% kapaciteta je potrebno nekih sat i 30 minuta kao i kod prethodnika.

 

Zaključak
Huawei Watch GT2 donio je mnoga hardverska i softverska poboljšanja u odnosu na prvu verziju, što je i očekivano. Novi čip, novu BT vezu, mogućnost ostvarivanja poziva i uparivanja s BT slušalicama Huawei je GT2 zapravo izdigao iz svijeta fitness narukvice kojoj je prvi GT pripadao. Granica s pametnim satom u klasičnom smislu je umanjena, s obzirom da je LiteOS poprilično sposoban i prepun korisnih opcija. Međutim, za ulazak u tu klasu Huawei će trebati dodati još neke mogućnosti koje bi s druge strane značajno skratile trajanje baterijeOno što bi također moglo privući kupce je izvrstan dizajn, sofisticiran izgled pravog sata, hrpa senzora te poprilično sposoban softver. Međutim, Huawei više nije sam na tržištu i razni proizvođači ga prate u stopu. Garmin je izbacio zanimljivi Forerunner 245, a Huami ga prati u korak sa svojim Amazfit GTR satom. Naravno, Xiaomi je unaprijedio svoj Mi Band, pa oni koji ne pate za satovima, mogu dobiti izvrstan fitness tracker za mnogo manje novca. Cijena Huawei GT2 sata nije malena, no ukoliko ste izbjegli kupnju prvog GT sata, mislim da bi vas ovaj mogao baciti u trošak.

Huawei Watch GT2 je dostupan u raznim trgovinama, a Mobis ga nudi po cijeni od 1899 kn.

Najbolju ponudu Huawei prozvoda potražite na mobis.hr.