Huawei Mate 30 Pro: procurili novi renderi i detalji sa specifikacijama

Huawei je već objavio da će se službeno predstavljanje nove Mate 30 serije održati 19. rujna u Münchenu, a mi smo o njemu iz glasina prikupili već prilično veliku količinu informacija. Danas je @OnLeaks još jednom objavio rendere modela Mate 30 Pro, a procurila je i pozamašna količina detalja o specifikacijama.

Što se dizajna tiče, već je otprije poznato da će novi Huaweijev top model zadržati zub na vrhu zaslona u kojem će vjerojatno smjestiti sekundarni zvučnik, naprednu 3D kameru za prepoznavanje lica i sve senzore, dok će na poleđini modul četverostruke kamere poprimiti okrugli oblik.

Kad smo kod kamere, recimo da bi ovaj model trebao dodatno poboljšati kvalitetu fotografije, budući da će donijeti čak dva 40 MP senzora, od kojih će jedan vjerojatno biti primarni s naprednim RYB senzorom, a drugi rezerviran za ultra-širokokutnu. Također postoji teorija da će druga 40 MP kamera poslužiti za isključivo za snimanje videa. Tu je još i 8MP telefoto kamera za koju još ne znamo koliki stupanj optičkog povećanja će imati, kao i sada obavezni TOF senzor.

Od ostalih detalja važno je istaknuti da će zaslon imati dijagonalu od 6,6 inča, a ukupne dimenzije kućišta iznosit će 158,1 x 73,6 x 8,7 milimetara, što znači da će ostati u okvirima prethodnika – Mate 20 Pro.

Novost u dizajnu je i tzv. waterfall zaslon koji je već viđen na jednom od Oppovih modela, i praktički predstavlja evoluciju u razvoju zakrivljenih rubova zaslona. Naime, ako se ove glasine pokažu točnima, Mate 30 Pro će s lijeve i desne strane biti potpuno bez rubova, budući da će se i dio ruba sastojati od zaslona, zbog čega je i došla asocijacija na vodopad. Da će ovakva koncepcija kućišta i zaslona biti atraktivna, uopće ne treba sumnjati, a koliko će biti praktična, ostaje za vidjeti.

Još jedna novost navodno je i potpuni nestanak fizičke tipke za podešavanje glasnoće, koju je Huawei očito izbacio kako bi zadržao kontinuitet „waterfall“ dizajna. Umjesto pritiskanja tipki, pojačavanje i smanjivanje tona trebalo bi se odvijati putem gesti po rubu kućišta, za što će navodno biti zaduženi posebni senzori. Ovo je još jedan zanimljiv, ali i smio korak naprijed, budući da će tek korisničko iskustvo pokazati njegovu praktičnost.

Što se pogonskog stroja tiče, već i ptice na grani vjerojatno znaju da će Mate 30 Pro biti pokretan Kirin 990 procesorom kojeg će Huawei u petak službeno predstaviti na IFA sajmu u Berlinu, a prema trenutno dostupnim informacijama, u startu bi trebao sadržavati 5G modem.

Na kraju dodajmo da će s obzirom na američko-kineski trgovinski rat i komplicirani sustav sankcija Mate 30 Pro vjerojatno biti predstavljen bez Googleovih aplikacija, budući da Google nije uspio dobiti potrebna odobrenja za prodaju licenci od svog ministarstva trgovine. To, naravno, ne znači da licence neće stići naknadno, kao iz za neke druge modele, ali u ovom trenutku je izvjesno da ćemo Googleove aplikacije na ovom modelu morati „sideloadati“.

Naprednim korisnicima, kakvima je ovaj uređaj i namijenjen, pojam sideoadanja ne bi trebao biti stran, a radi se o relativno jednostavnoj instalaciji Google frameworka u vlastitoj režiji, slično kao što smo do sada radili na Xiaomijevim modelima s kineskim ROM-ovima. Ostaje za vidjeti hoće li Huawei u tu svrhu ponuditi neko „one-click“ rješenje kako bi kupcima olakšao korištenje.

Budući da se radi o glasinama, sve ove informacije treba uzeti s rezervom, a kako će Mate 30 Pro na kraju izgledati i kakve će novosti donijeti, vidjet ćemo 19. rujna.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT