Android Top teme

Huawei MatePad Pro - četiri mjeseca kasnije [Osvrt]Tržište tableta se nakon dugogodišnje stagnacije ponovo probudilo. Najveći proizvođači kao što su Samsung, Apple i Huawei svoje linije ovih proizvoda redovito obnavljaju, dok je velika većina drugih praktički odustala.

Naravno, ova trojica su najveći i nije im problem financirati jedan tako specifičan segment proizvoda, stoga svake godine izbace barem jedan novi model, a nerijetko i više.U ovom osvrtu se bavimo tabletom Huawei MatePad Pro, koji je izašao početkom ljeta, a čiju je inicijalnu recenziju odradio kolega Stipe. Nakon toga sam ga ja koristio još četiri mjeseca i zato u ovom tekstu donosim neka iskustva koja vam mogu biti od pomoći ako namjeravate kupiti ovaj uređaj.

Dakle, Huawei MatePad Pro dolazi s velikim 10,8-inčnim zaslonom, pokretan je Huaweijevim Kirin 990 procesorom, a naš primjerak sadrži 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Kao dodatak tu je i utor za SIM kartice što znači da ga možete koristiti i na 4G mreži, za što je svakako poželjno imati jednu od mobilnih flat tarifa koje sada nude sva tri operatera.

Huawei MatePad Pro sam koristio umjesto sekundarnog mobitela, što mi je bilo praksa dugi niz godina, i moram priznati da mi je znatno olakšao mnoge stvari u svakodnevnom obavljanju poslova.

Možda najvažnija stavka kod ovog uređaja je dodatna futrola (maska, cover?) koja sadrži i bluetooth tipkovnicu, tako da sam ga u mnogim slučajevima koristio umjesto klasičnog prijenosnika. Istina, tipkovnica je manja, a Android sustav na velikom zaslonima ne pruža toliko dobro korisničko iskustvo kao npr. Windows ili iPadOS, stoga ne može u potpunosti zamijeniti laptop.No, usprkos tome, uređaj je manji i lako prenosiv pa tako može stati u manju torbu, što nije slučaj s prijenosnicima koji uglavnom iziskuju ruksake ili neke druge veće torbe. Sustav 2 u 1, dakle zaslon s odvojivom tipkovnicom, omogućio mi je da mnoge poslove često obavim kad mi računalo nije dostupno, i nakon par dana privikavanja, sve je išlo kao po loju. Mailove sam tipkao kao na laptopu, a odradio sam čak i određeni broj malo zahtjevnijih radnji, npr. u Excel tablicama i prilikom pisanja Word dokumenata. Najmanji problem je u PowerPointu složiti bilo kakvu prezentaciju, a o zabavi da ne govorim.

Ukoliko ipak nosite ruksak i u njemu laptop, ovakav tablet, čija tipkovnica može poslužiti i kao stalak, može vam olakšati posao ako ste ga navikli obavljati na dva zaslona, što je čest slučaj u uredima ili kod kuće, pogotovo sad u doba pandemije, kad na jednom uređaju radite, a na drugom visite na nekakvoj Zoom ili Skype konferenciji.Ne treba zaboraviti da Huawei MatePad Pro dolazi i s olovkom koja se magnetom zalijepi za uređaj, a služi za crtanje po zaslonu. Ukoliko ste umjetnička duša, ovu olovku možete iskoristiti za iskazivanje vašeg unutarnjeg mira ili nemira, odnosno kad dobijete inspiraciju, dok će ju oni inženjerskog smjera svakako iskoristiti za skiciranje. Naravno, neovisno o struci ili afinitetima, može vam pomoći kod uzimanja zabilješki. Za razliku od Samsungovog S-Pena na Note seriji, ova olovka dolazi u „prirodnoj veličini“, što znači da ju je puno lakše koristiti, što na koncu rezultira preciznijim crtežima i/ili skicama. Naravno, najvažnije od svega je rukopis, a to će definitivno biti lakše na velikom zaslonu i s velikom olovkom.

Uređaj dolazi s baterijom kapaciteta 7150 mAh, što osigurava doslovno cjelodnevnu autonomiju, čak i ako mu „vadite dušu“. Često se dogodilo da sam ga preko dana koristio nekoliko sati, a da bi mi navečer ostalo oko 30% baterije, što je u pravilu dovoljno za u krevetu odgledati cijeli film na Netflixu. Naravno, ukoliko bi struje ipak nestalo, njegov brzi punjač će se pobrinuti da ga osposobite u relativno kratkom roku.Jedan od minusa ovog tableta je nedostatak Google aplikacija, što je u zadnje vrijeme slučaj sa svim Huaweijevim uređajima (barem dok Biden ne ukine sankcije?). Usprkos tome, Google aplikacije možete instalirati u vlastitoj režiji ukoliko pratite naše upute, no usprkos tome, ja ih na ovaj uređaj nisam instalirao jer mi realno ne trebaju. Iako su mi svi mailovi na Gsuiteu, dakle na Gmailu, sve svoje račune sam prijavio preko Huaweijevog e-mail klijenta koji normalno radi s ovim servisom. Alternativno, možete instalirati Microsoft Outlook aplikaciju i preko nje koristiti Gmail.

Što se ostalih Googleovih servisa tiče, i ako su vam baš toliko potrebni, možete ih koristiti preko weba, tj. u internet pregledniku. Samo upišite željeni URL (npr. gmail.com, maps.google.com i sl.) i radit će sasvim normalno. Ukoliko baš želite, takvu stranicu možete bookmarkirati i njezinu prečicu dodati na početni zaslon, baš kao što sam ja učinio s onom za YouTube.

Što se ostalih aplikacija tiče, njih možete preuzeti iz Huaweijeve AppGallery trgovine, ali i iz alternativnih trgovina, među kojima svakako preporučamo Aptoide. Google Play, naravno, neće raditi, a još uvijek postoje aplikacije koje koriste Google Services framework da bi ispravno funkcionirale. No, zahvaljujući izravnoj suradnji Huaweija i developera, takvih aplikacija je sve manje i polako postaju dostupne u AppGalleryju. Tako smo nedavno vidjeli da su mnoge domaće banke dodale svoje net banking aplikacije, kao i mnogi drugi popularni proizvođači svoje servise.Na kraju, Huawei MatePad Pro je izvrstan tablet, pogotovo ako ga koristite u kombinaciji s tipkovnicom koja je ujedno i futrola i stalak, a olovku uzmite jedino ako vam je baš potrebna. Hoće li u potpunosti zamijeniti laptop, ovisi o tome što na laptopu radite. Dakle, ko samo surfate, koristite društvene mreže, povremeno natipkate koji Word dokument i gledate video sadržaj, punokrvni laptop vam realno ne treba. Ovaj uređaj je neusporedivo manji i lakši, te za takav profil korisnika više nego dovoljan.

Ukoliko ste, pak, profesionalac u svojoj branši, ovaj uređaj vam može poslužiti kao izvrstan dodatak vašem postojećem računalu, bilo stacioniranom ili prijenosniku. U doba korone, kad mnogi rade od kuće, ovakav uređaje se zapravo nameće kao potreba, a s obzirom na performanse i upotrebljivost, Huawei MatePad Pro svakako ima našu preporuku i nakon četiri mjeseca korištenja na dnevnoj bazi.