Huawei P50 će biti prva serija smartfona u startu temeljena na HarmonyOS-u

Iako je Huawei HarmonyOS već demonstrirao na, Huawei P50 serija će biti prva koja će u startu u potpunosti doći na novom operativnom sustavu, neovisnom od Googlea i njegovih certifikata.

Neispravno bi bilo reći da će HarmonyOS u potpunosti zaobići Android, kao što su neki strani portali prenijeli, budući da je u osnovi temeljen na Androidu, odnosno njegovom open-source kodu, dostupnom svima. Već smo pisali da će HarmonyOS zbog toga biti kompatibilan s postojećim Android aplikacijama, tako da Huawei neće morati graditi cijeli eko-sustav iznova.

Prema već izbrisanom postu na kineskoj društvenoj mreži Weibo, Huawei očekuje da će HarmonyOS do kraja godine biti korišten na 300 do 400 milijuna uređaja, što pored smartfona uključuje Smart TV i pametne satove.

Također, kako bi što lakše izvršio migraciju, odnosno zaobišao Google i njegove servise, Huawei ubrzano razvija vlastiti Petal Search, koji će biti zadana tražilica, a u ponudi će biti i Petal Docs te Petal Maps, dakle svojevrsne alternative sličnim Googleovim servisima.

Od velikog značaja je i podrška developerske zajednice, u što smo se već uvjerili na primjerima aplikacija koje više ne koriste Google Play framework i normalno se mogu instalirati iz Huaweijeve AppGallery i alternativnih trgovina.

Naravno, Google servise ćete i dalje (kao i do sada) moći koristiti putem weba, odnosno internet preglednika na samim uređajima, a Gmail i na Huaweijevom e-mail klijentu, o čemu smo već u više navrata pisali i demonstrirali.

Je li Trumpovo nepromišljeno nametanje sankcija Huaweiju „breaking point“ za konačno razbijanje Google-Apple duopola, za sada je teško reći, no imajući u vidu potencijal koji Huaweiju stoji na raspolaganju, moguće je da se i to dogodi. Naravno, ne preko noći, jer će neko vrijeme proći kako bi se korisnici prilagodili. Onima u Kini to i neće biti neki problem s obzirom da je korištenje Googleovih servisa na tamošnjem tržištu zabranjeno, a kako će novi eko-sustav prihvatiti ostali, vrijeme će pokazati.

Uvođenje praktički novog eko-sustava nije lagan posao, ali ne treba zaboraviti da kineski proizvođači trenutno zajedno drže skoro 70% svjetskog tržišta smartfona, stoga nije nemoguće da se u jednom trenutku udruže, ne nužno protiv Googlea, već protiv politike američke administracije koja je ovim sankcijama veću štetu nanijela samim američkim kompanijama.

Uostalom, nedavno smo vidjeli da je Trump u zadnjim danima vladavine uveo određene sankcije i Xiaomiju, stoga se ne treba čuditi ako dođe do daljnje polarizacije tehnološkog sektora. Tko će na kraju pobrati lovorike, a tko trnje, također ostaje za vidjeti, no sadašnje brojke govore u prilog kineskim kompanijama, što je izračunala i američka gospodarska komora.

Kako će HarmonyOS točno izgledati i kako će se ponašati u praksi, vidjet ćemo kad prvi takvi uređaji stignu na test, a s obzirom da se radi o Huaweiju, koji je proteklih godina na stol donio popriličnu količinu inovacija, u veći opći interes ne treba sumnjati.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT