Huawei radi na izgradnji vlastite tvornice procesora bez američke tehnologije

Huawei je posljednjih godinu i pol dana relativno uspješno odbijao američke napade sankcijama, posebice zabranu suradnje s Googleom i posljedično nedostatak predinstaliranih Google servisa na novim smartfonima. Za mjeru uspješnog odbijanja možemo uzeti činjenicu da se prodaja Huawei smartfona nije strmoglavila kako su pesimistični scenariji očekivali, iako je u padu, kako zbog COVID krize, tako i zbog nedostatka predinstaliranih Google aplikacija.

Ono što je vjerojatno uzrokovalo najviše problema, kako u poslovanju smartfona tako i u bitnom poslovanju mrežne infrastrukture, jest uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa koja je u potpunosti na snagu stupila 15. rujna kada je svim tvrtkama koje u proizvodnom procesu koriste američku opremu naloženo da moraju zatražiti licencu za nastavak suradnje s Huaweijom. Prema nekim internetskim izvorima, oko 300 tvrtki je zatražilo licencu i trećina ih je dobila, ali pravi cilj te uredbe bio je prekinuti obskrbu procesora kineskom divu, pa tako od sredine rujna ove godine Huawei ne dobiva nove čipsete u naprednim tehnološkim izvedbama (5nm, 7nm, 12nm) od dobavljača (primarno TSMC), nego se oslanja na zalihe napravljene prije 15. rujna.

Izgledno je da će zalihe eventualno nestati, pa je za očekivati da Huawei radi na dugoročnom rješenju ovog problema. Kako piše Financial Times, Huawei radi na vlastitoj tvornici čipova koja ne bi trebala koristiti američku tehnologiju. Vlastita tvornica koja u svom logističkom lancu i proizvodnim procesima nema američku tehnologiju, nego se oslanja primarno na domaća rješenja, rješava problem američkih sankcija. Put do vlastite “bloketare” nije jednostavan, pa FT navodi da je Huaweiju cilj do kraja godine krenuti s proizovdnjom čipova u 45nm procesu kao test, a do kraja 2021. doći do 28nm procesa koji će biti konkurentan za SmartTV i IoT tržište, kao i za mrežnu opremu u nekim segmentima. Do kraja 2022. u planu je doći do 20nm procesa, što će biti dovoljno za 5G opremu.

Usporedbe radi, tajvanski TSMC trenutno je na 5nm procesu, dok je do kraja 2022. moguće da krenu s masovnom proizvodnjom čipova u 3nm procesu. Kineski foundry SMIC planira masovnu proizvodnju čipova u 7nm procesu do kraja sljedeće godine, no SMIC se oslanja na američku tehnologiju i moguće je da i sam ubrzo završi na listi entiteta.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT