Huawei u ovoj godini zacrtao isporuku od 200 milijuna uređaja; hoće li uskoro prestići Apple… ili Samsung?

Tijekom 2017. godine Huawei je prodao ukupno 153 milijuna smartfona, čime je potvrdio svoju poziciju na trećem mjestu na svjetskom tržištu, odmah iza Samsunga i Applea. No, s obzirom na konstantan rast, ali i najnovije planove, Huawei je zacrtao u 2018. godini doseći brojku od 200 milijuna prodanih uređaja, čime bi se opasno mogao približiti Appleu, koji je lani prodao 2015. milijuna iPhonea.

Teško je reći koliko je ovaj Huaweijev plan ostvariv, ali je je nemoguće poreći rast prisutan zadnjih nekoliko godina, tako da je dostizanje (i prestizanje) Applea samo pitanje vremena. No, ne treba imati iluzije da će Huawei tu stati, jer je isto tako očito da mu je krajnji cilj dostići i prestići Samsung, koji već godinama stabilno drži prvo mjesto, s oko 20% tržišnog udjela.

Problem koji Huawei trenutno ima je nezavidna pozicija na američkom tržištu, što slobodno možemo svrstati u domenu nedavno započetog trgovinskog rata između Kine i SAD-a. Naime, nakon što je ZTE doživio prilično težak udarac, a pitanje je kako će cijela priča s njime završiti, treba znati da se i Huawei nalazi pod istragom američkih vlasti zbog navodnog kršenja njihovih sankcija Iranu i Sjevernoj Koreji.

Drugi problem Huaweija je taj što američke vlasti vrše otvorenu kampanju protiv ove kompanije zbog navodnog špijuniranja američkih građana putem ovih uređaja od strane kineskih vlasti. Sreća pa američke vlasti putem svih ostalih uređaja temeljenih na iOS-u i Androidu ne špijuniraju ostatak svijeta (op.a.).

Zbog upitne sudbine na američkom tržištu, Huawei se trenutno fokusira na ostatak svijeta, a budimo realni, ono je ipak veće od američkog, ma koliko ovo bilo bogato i strateški važno.

Također, danas je objavljeno da je Huawei još jednom skočio na ljestvicama najvrjednijih svjetskih brandova, pa je se tako među prvih 100 na “BrandZ” listi nalazi na 48. mjestu, a na popularnoj Forbesovoj listi popeo se na 79. mjesto.

Bez obzira na ishod trgovinskog rata između SAD-a i Kine, Huaweiju vjerojatno neće trebati dugo da po broju isporuka prestigne Apple, a možda u nekoj bliskoj budućnosti i Samsung.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije

Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]