Huawei Watch 3 Pro - RecenzijaPametni sat sa trajanjem baterije dva do tri tjedna zvuči malo nevjerojatno, ali je itekako moguće. Naravno, onaj dio smart morate zaboraviti ako isto želite postići, ali ipak je Huawei još jednom uspio spojiti nespojivo. Huawei Watch 3 je svojevrsna kombinacija Huawei Watch GT2 Pro sata i klasičnog pametnog sata s aplikacijama. Za onaj pametni dio odgovoran je novi Harmony OS, dok je hardware unaprijeđena verzija GT2 Pro sata. U ovoj kombinaciji Watch 3 poprilično obećava, ali ima nekoliko detalja koji trebaju i mogu biti poboljšani.

Specifikacije


Ime: Huawei Watch 3 (Galileo 31A)

Dimenzije: 48 mm x 49.6 mm x 14 mm

Kućište: 48 mm, titan, keramika, čvrsto staklo, vodootporno 5 ATM

Masa: 76 (sa remenom)

Zaslon: AMOLED, 1.43 inča, 466 x 466 piksela, PPI 326

Memorija: 16GB interne memorije/2GB RAM

Senzori: akcelerometar, Gyro, geomagnetski senzor, optički HR senzor, pozadisko osvjetljenje, barometar, temperatura

Povezivost: LTE, WiFi 2.4 GHz, BT 5.2, NFC, GPS (Glonass, Galileo, Beidou, QZSS)

Opcije: mikrofon, zvučnik, 10W bežično punjenje

OS: Harmony OS 2.0

Prednosti


Dizajn

Kvaliteta izrade

Hardver i softver

Pozivi

Nedostaci


Sporo bežično punjenje

Pakiranje
Premda dizajn sata na prvi pogled izgleda drugačiji u odnosu na GT seriju, on se nije mnogo promijenio. Nije ni pakiranje, koje je ostalo gotovo jednako, izuzev milimetar većih dimenzija s obzirom na veličinu sata. U pakiranju dobivate sat sa kožnim 22 mm remenom i bežični punjač kojem se za razliku od onog klasičnog kod GT i GT2 sata ne odvaja kabel.

Dizajn
Iako je dizajnom veći od elegantno velikog modela Watch GT2, nije toliko teži. Sa remenom mu masa iznosi 76 grama, što je za 3 grama više od GT2 pa stoga razčiku baš i nećete osjetiti. Huawei je pametnim odabirom linija i materijala kućišta sakrio veličinu i smanjio težinu. Kućište je izrađeno od čvrstog ali laganog titana s poleđinom od keramike na kojoj su smješteni senzori temperature, otkucaja srca i razine kisika. S prednje strane je staklo koje se oštro spaja s kućištem i poprilično je izdržljivo na udarce. Na rubu stakla su otisnute oznake broja sati u danu što podržavaju samo neka predinstalirana lica.Dizajn je klasičan, s kućištem od titana precizno oblikovanim na način da su njegove velike dimenzije sakrivene do te mjere da se sat na mojoj otanjoj ruci ne doima velikim. Unatoč većem kućištu koje je sada ipak udomljuje ponešto jači hardware i bateriju te dosta senzora, sat je i  dalje naočigled elegantan. Dapače, linije kućišta i stakla su nakošene pa sat ne zapinje na košulje i majice dugih rukava, što je ugodno iznenađenje. Ista stvar je i s povećom krunom koja je smještena na gornjem desnom dijelu sata. Blago je zaobljena na rubovima tako da je osjećaj upravljanja sučeljem iznimno precizan, ujedno zahvaljujući dobro namještenim haptičnim vibracijama.Pored krune, Huawei je dodao ravnu tipku, koje po zadanim postavkama namješteno za pokretanje treninga, no moguće joj je izmijeniti ulogu i pokrenuti bilo koju aplikaciju.

Kako Huawei Watch 3 Pro podržava pozive, a ima i barometar/altimetar, to znači da će donji dio kućišta koji je izrađen od keramike i sjajne završne obrade imati nekoliko perforacija za mikrofon (dolje na desnoj strani), tri perforacije za zvučnik (desna strana) te barometar (dolje na lijevoj strani). Ako plivate sa satom na ruci i očekujete poziv, preporuka je da po izlasku iz mora/bazena otresete višak tekućine, uz korištenje funkcije zvučnog izbacivanja vode jer zvučnik u suprotnom neće dobro reproducirati zvuk.Watch 3 i dalje dolazi s 22 mm remenom, a ta širina je standard za satove većih dimenzija. To znači da ukoliko se odlučite preći sa GT2 na Watch 3 Pro verziju, imate mogućnost korištenja silikonskih remenja GT2. Kožni remen je lijepo napravljen, a koža jako ugodna. Huawei je unaprijedio mogućnost skidanja i stavljanja remena dodatkom žlijebova tako da je sada još jednostavnije odraditi zamjenu remenja.

Zaslon
Huawei već standardno koristi AMOLED zaslon koji nudi izvrsnu vidljivost na danjem svjetlu i to je iskoristio i za Watch 3 Pro. Zaslon je okrugao, promjera 1.43 inča i izrazito je oštar. Rezolucija od 466 x 466 piksela, odnosno 326 njih na jednom inču površine omogućavaju izrazito oštar prikaz sadržaja, što je zahvalno za pregledavanje grafova. Također, AMOLED zaslon ima odličan prikaz boja i duboku crnu, pa su lica sata oštro prikazana do najsitnijeg detalja.Zaslonom, odnosno sadržajem na njemu se pored mehaničke krune upravlja swajpanjem, odnosno prevlačenjem prstom preko zaslona, tapkanjem i dugim pritiskom.

Pozadinsko svjetlo je moguće namjestiti ručno, no najbolje ga je držati na automatskom načinu rada. Pohvale definitivno idu na vidljivost zaslona za vrijeme jakog dnevnog svjetla, i na dobro namještenim automatskim postavkama pozadinskog osvjetljenja.

Harmony OS
Najveća novost Watch 3 sata je njegov operativni sustav koji je u svojoj srži temeljen na temeljen  Androidu. S obzirom da Android na satovima znači i veću potrošnju baterije, Huawei je Harmony OS 2.0 izmijenio do kraja i prilagodio ga svojem hardweru tako da sat u najgorem slučaju može izvući 4 dana autonomije. Nije mnogo detalja poznato o Harmony OS-u na satu, no sučelje će mu biti poznato svim korisnicima prijašnjih Huawei satova. Huawei se pametno odlučio ne kockati s novim sučeljem već ostaviti ono dobro provjereno koje je doista jednostavno i intuitivno. 

Novi OS donosi nova lica sata i ona su podijeljena u tri kategorije. Ona aktivna koja više troše bateriju, ona s izmjenjivim prikazom podataka i ona s najmanjom potrošnjom. Osobno sam najviše koristio ovu srednju kategoriju, kako bih dobio najviše dana po jednom punjenju sata.Povlačenjem prstom prema dolje, otvara se padajući izbornik s prečacima poput pražnjenja vode, DND opcije, alarma, postavki, uključivanja Always ON lica i druge. Povlačenjem od dolje prema gore otvara se izbornik s obavijestima koje su i dalje na razini onih kod prijašnjih satova, dakle prikazuju samo tekst, ali ne i slike.

Manja promjena je napravljena u widgetima ili dodatnim zaslonima kroz koje se prolazi prevlačenjem prsta s desna nalijevo i obrnuto. Sučelje više nije kružno, već se lijevo nalazi digitalni asistent Celia s vremenskom prognozom i na dnu obavijestima o trenutno korištenim aplikacijama poput glazbe, kalendara…

Desno od glavnog lica se mogu dodati widgeti za otkucaje srca, razinu kisika u krvi, temperaturu kože, razinu stresa te analizu dnevnog kretanja i potrošnje kalorija. Izbačen je prikaz vremena spavanja ili glazbene kontrole. Doduše, možda Huawei to doda u budućnosti, ili možda postavi prikaz na drugi način kao kod upravljanja glazbom koja je pojavi na informativnom zaslonu ispod vremenske prognoze kada je aplikacija pokrenuta u pozadini.

I vremenska prognoza je malo okrnjena jer nema prikaz plime i oseke i još uvijek nije moguće samostalno postaviti lokaciju, već se ona odabire putem pozicije odašiljača mreže na koju je spojen vaš mobilni uređaj, barem u verziji softvera na kojoj smo testirali uređaj.Klikom na krunicu ulazite u izbornik s nabacanim ikonicama koji podjeća na Appleov, ali se može prebaciti u klasičnu listu koju imaju GT, GT2 i GT2 Pro satovi. Izbornik sa svim postavljenim aplikacijama je u redu ali će vam trebati neko vrijeme dok zapamtite ikonografiju aplikacija, budućida  su neke slične, npr. kalendar i kalendar aktivnosti.

Najveći napredak u odnosu na prethodne satove je dodavanje pametnih opcija poput podrške za WiFi, nfc ili eSIM. Naravno, te opcije su najveći potrošači baterije pa sam ih uglavnom držao isključenima osim kada sam preuzimao softver iz trgovine ili skidao nadogradnje OS-a budući da je BT 5.2 veza i dalje sporija u odnosu na WiFi. Watch 3 podržava samo WiFi 2.4 GHz, no to je dovoljno brzo za preuzimanje softvera i veza sa ruterom mi je bila stabilna.

BT 5.2 je posljednji standard ovog načina povezivanja što znači da će uparivanje sa novijim slušalicama biti brzo, efikasno a prijenos zvuka kvalitetan. Watch 3 se brzo upario sa Huawei Free Buds 4i slušalicama, kao i s Nokia Power Earbuds Lite, a prijenos zvuka je bio kvalitetan.

eSIM nisam imao prilike isprobati jer moj operater tu uslugu ne nudi, no kako nije moguće dijeliti postojeći broj sa eSIM-om, ne vidim razlog uzimanja novog broja i dodatnog samo da biste mogli samostalno obaviti poziv preko sata za vrijeme treninga. Inače, ako imate opciju korištenja eSIM kartice, ista se postavlja preko Huawei Health aplikacije.

Ono što me malo razočaralo kod novog OS-a je da su neke opcije izostale, a neke druge prilično zakomplicirane. Na primjer, Barometar/altimetar nema opciju upozorenja kod naglog pada pritiska, battery saver opcija zahtjeva ponovno pokretanje sata kada je isključite i ne pruža mogućnost korištenja štoperice ili drugih opcija. Doduše, ako je namjera značajno produžiti vrijeme trajanja baterije samo osnovne funkcije praćenja parametara zdravlja rade (koraci, razina kisika, otkucaji, stres, san i temperatura), ali lice sata je jednostavno i ne koristi se neko boljeg dizajna. Postavlja se pitanje čemu onda uopće ići na trotjedno korištenje baterije ako GT2 može za manje novca izdržati gotovo 2 tjedna uz omogućene sve opcije. Još jednom moram upozoriti da ovo vrijedi za verziju softvera dok je sat bio na testu, što ne znači da se s nadogradnjom neće promijeniti.

Međutim, Harmony OS je lijepo uglađen, grafika mu klizi pri svakom dodiru ili pokretu krune, a što je najvažnije jednostavan je za korištenje. Nadalje, kako je riječ o punokrvnom pametnom satu, baterija mu može izdržati 4 i više dana, što je svojevrstan rekord ako ne računamo Garminovu Fenix seriju koja drži do 6 dana.

Opcija uštede baterije definitivno može produžiti vijek trajanja po punjenju i preko 10 dana, no broj aplikacija će biti reduciran kao i iskoristivost sata, a da ne kažem da će svako isključivanje opcije kako bi koristili neku od skrivenih funkcija zahtijevati ponovno pokretanje koje traje iritantnih minutu i pol.

Softverske opcije
Huawei Watch 3 Pro je kombinacija dosadašnjeg GT2 Pro sata i prvog Wear OS sata, pa je opcija na njemu prilično puno. Doduše, većina ih je ista kao i na GT2 Pro, samo što Watch 3 iz nekog razloga ne dolazi sa mogućnošću mjerenja ECG-a a nema ni mogućnost mjerenja tlaka u krvi kao Samsungov Watch 3.

Međutim, sat ima mogućnost praćenja koraka, 24-satnog mjerenja otkucaja srca i razine kisika u krvi putem optičkog senzora, mjerenje tlaka i visine, mjerenje temperature kože, praćenje duljine i kvalitete sna, praćenje razine stresa te digitalni kompas koji sada napokon prikazuje i GPS koordinate. Tu su još i štoperica, tajmer, vremenska prognoza, kalendar povezan s Huawei kalendarom na mobitelu, vježba disanja, trgovina aplikacijama kojih u ovom trenutku baš i nema previše, izvrstan snimač glasa te glazbenu aplikaciju koja sada nudi uslugu streaminga glazbe, ali ju morate dokupiti. Naravno, aplikacija može koristiti kao kontrola glazbe vašeg mobitela ali Heath aplikacija na mobitelu mora biti uključena u pozadini. Doista je mnoštvo opcija i tome još treba dodati eSIM i WiFi koje olakšavaju povezivanje. NFC bi isto bio iskoristiv da Watch 3 Pro ima mogućnost mobilnog plaćanja.

Senzor otkucaja srca je radio izvrsno, bez greške je jako brzo pratio promjene, a mjerenje razine kisika je također poboljšano. Koristio sam 24-satnu pametnu opciju mjerenja obaju parametrara, odnosno opciju koja štedi bateriju smanjujući frekvenciju mjerenja kada je sat u mirovanju. Razina kisika u krvi je praćena kroz 24 sata i mjerenja su bila precizna i dobro odrađena. Dnevna su bila rjeđa jer je ruka u pokretu a takvo mjerenje zahtjeva mirnoću, no noćna su bila češća i tako omogućuju eventualno uočavanje apneje spavanja.

Mjerenje sna je također precizno, čak i preciznije nego kod GT2, a i dalje se mjere četiri faze sna, odnosno lagani, duboki, REM san i budnost za vrijeme noćne šetnje do WC-a. Uglavnom, samo jednom mi je izmjerena noćna šetnja i to kada sam zaspao na kauču sat vremena pa se nakon 10 minuta prebacio u krevet i zaspao ponovno.Mjerenje temperature je nova opcija koju donosi Watch 3 i zgodna je u vrijeme COVID-19 pandemije. Također je zgodna jer njome možete eventualno saznati i temperaturu površine mora.

Kad smo kod mora, sat je itekako otporan na njega i s njime možete zaroniti do 10 metara, skočiti čak dvije tri piruete, premda Huawei to ne preporuča. Ono što definitivno trebate napraviti je kupiti silikonski remen jer će kožni brzo izgubiti svoj sjaj.

Kompas i altimetar/barometar rade iznimno dobro. Iz nekog razloga je Huawei promijenio kalibraciju kompasa pa je ona sada značajno sporija, no od posljednje nadogradnje kompas radi izvrsno i dosta stabilnije nego kod GT2. Altimetar/barometar nemaju opciju upozorenja od iznenadnog dolaska lošeg vremena, ali tlak i visinu pokazuju točno.

Ono što nisam pretjerano koristio je Celia, odnosno digitalni asistent, ali možete ga isprobati i zadati mu da vam pusti glazbu ili namjesti alarm. Radi na engleskom jeziku koeg usput možete usavršiti.Što se praćenja sportskih aktivnosti tiče, Huawei omogućio praćenje preko 100 različitih treninga. Jednostavnim klikom na donji gumb ili ulaskom u izbornik možete odabrati željeni trening i započeti praćenje. GPS će na otvorenom pronaći lokaciju jako brzo na, i nešto sporije ako ste zaklonjeni zgradama, no sve radi odlično.

Povezivost i pozivi
Kao i GT2 i GT2 Pro, Watch 3 podržava primanje i odgovaranje na pozive zahvaljujući instaliranom zvučniku i mikrofonu. Funkcija razgovora radi odlično, a sugovornici su rekli da me čuju jasno, kao i ja njih. Doduše, u bučnijem okružju trebat ćete prisloniti sat bliže uhu, ali tada ćete se vjerojatno prebaciti na mobitel.

Pripazite da nakon boravka u moru izbacite vodu iz zvučnika jer u protivnom nećete čuti sugovornika ili će zvuk biti distorziran.

Sat se lako i brzo povezuje s mobitelom putem Huawei Health aplikacije na kojoj se možete dodatno igrati s postavkama ili instalirati nova lica. Međutim, sat se povezao kao mobitel na audio sustav unutar automobila i trebalo mi je vremena shvatiti zašto nisam jednostavno mogao raditi pozive preko BT veze u autu. No, kada je izbrisan iz memorije audio sustava, sve je radilo normalno i pozive sam mogao prebacivati sa sata na mobitel.

Za vezu s mobitelom ili drugim uređajima, Watch 3 koristi BT 5.2 standard i veza je jaka do 10 metara udaljenosti ali na čistom prostoru. Unutar stana je nešto kraća ali je sat ostajao povezan, iako su dva nosiva zida bila između.

Kako ne volim primati previše obavijesti na sat niti imati zvučne obavijesti, Watch 3 je bio podešen na tiho, a dopušteno je bilo primanje poziva, SMS-a te alarmi i kalendar. DND način rada je postavljen na automatsko pokretanje od 22:00 do 7:00 što je u stvari najbolje kako bi se izbjegla noćna uključenja jakog AMOLED zaslona.

Jedna od dobrih opcija je mogućnost obavještavanja hitnih službi i ukućana o padu što je jako zgodno ukoliko se unesrećite na izletu ili gdje već. Opcija je dostupna i na konkurenciji pa je stoga Huawei uključio i na Watch 3 i čini nosive uređaje dosta korisnima.

Baterija i autonomija
Baterija je definitivno jedna od većih prednosti ovog sata, no nažalost nisam ga uspio koristiti u potpuno pametnoj verziji jer nisam mogao aktivirati eSIM, ali je korištenje sata sa isključenim NFCom, WiFijem izdržao u prosjeku 4 do 7 dana na jednom punjenju. U tom režimu rada baterija dnevno gubi 8% kapaciteta, no ako koristite WiFi, to se značajno podiže.No, Huawei reklamira Watch 3 Pro kao sat koji može izdržati do 3 tjedna na jednom punjenju, pa se vrijedi i toga dotaknuti. Naime, kada se uključi poseban program štednje baterije, sat isključuje sve pametnije opcije i ostavlja vas na razini trackera slabijeg od GT2 sata. I dalje mjeri otkucaje srca, razinu kisika, temperaturu, san i stres, ali nemate opciju korištenja štoperice, tajmera, barometra, kalendara, kompasa, i uglavnom svega što GT2 ima, a kojem baterija traje 10 dana.Naravno, ova opcija se može isključiti, no to ne ide posve glatko, barem u ovoj verziji softvera. Iz nekog razloga se sat ponovno pokreće, što nije kratkotrajno pa može zasmetati sve one koji s njime liježu i ustaju.

Većinom je hardware bio odgovoran za veću potrošnju baterije, i to najviše zato jer sam koristio lica koja su prikazivala dosta informacija koje potežu rad većine senzora. Međutim, s tim sam uspio izvući 4 do 5 dana korištenja pri jednom punjenju.Watch 3 se, kao i GT2 Pro, puni bežično do 10W što nije toliko loše naočigled, ali punjenje na taj način je iznimno sporo i zagrijava jako sat, što dodatno zna usporiti cijeli proces. Ali je zato madnetski punjač čvrst pa nema straha da će sat s njega iskliznuti. Uglavnom, od 20 do 100% će se napuniti za tri sata, što je itekako sporo ako želite uživati u oznaci 100% baterije kada stavite sat na ruku. Osobno sam u 4 navrata, koliko sam punio sat za vrijeme testiranja, samo jednom to napravio do 100%, i to preko noći jer je bolno gledati sporo punjenje za vrijeme dana kada mi sat najviše treba.Bežično punjenje je zgodno kad imate mobitel s reverznim bežičnim punjenjem, ali kad isto traje tri sata postavljate pitanje koja je njegova svrha i kada će sat ikada biti napunjen do 100% ako spadate u kategoriju onih koji se od sata ne odvajaju lako.

Zaključak
Huawei je izradio zaista izvrstan sat, koji je svojevrsna kombinacija pametne narukvice u obliku sata (GT2 i GT2 Pro) i pametnog sata (prvog Huawei Watch sata) čime je postignut kompromis koji doista nudi dosta, ali ipak ne dovoljno. Nedostaju tu neke moderne opcije poput ECG-a kojeg u jednoj svojoj verziji ima GT2 Pro, ali i ljuta konkurencija (Samsung Watch 3 ili Apple Watch 6), a nema ni moderne opcije poputne tako preciznog i popularnog optičkog mjerenja srčanog tlaka ili razine glukoze u krvi. Uglavnom, eSIM je hvale vrijedna opcija, no kako ovu mogućnost podržava samo jedan operater, ali ne nudi i multi SIM uslugu da možete svoj broj dijeliti na fizičku i eSIM varijantu, ta opcija zapravo gubi svrhu pored izvrsnog modela GT2 Pro. I galerija aplikacija je trenutno puna ne baš iskoristivih naslova, ali to će se vremenom mijenjati pa će Watch 3 zasjati punim sjajem.

Ne sumnjam da će Huawei nizom softverskih nadogradnji popraviti i značajno poboljšati Watch 3, no trenutno je sat žrtva kompromisa koji nisu najsretnije riješeni.

Međutim, Watch 3 Pro je jedan od rijetkih pametnih satova trenutno dostupnih na tržištu koji može izdržati do 5 dana umjerenog korištenja pri jednom punjenju, što će mu sigurno osigurati velik broj kupaca. Huawei Watch 3 Pro je definitivno ljepotica i zvjer, odlično dizajniran s nebrušenim kvalitetama koji bi s vremenom postati lijepa priča. Cijena sata u slobodnoj prodaji iznosi 3399,00 kuna.