Intel i AMD dobili licencu za suradnju s Huaweijem, a Sony navodno prestaje s isporukom senzora kamereProšao je 15. rujna kada su na snagu stupile nove sankcije prema Huaweiju koje brane poslovanje s tom kineskom tvrtkom svim tvrtkama koje u svom proizvodnom procesu koriste američku tehnologiju, osim ako administracija ne izda licencu. Ova uredba zahvatila je TSMC, Samsung i LG komponente na području čipova, memorije i zaslona, a čini da ni japanski Sony nije dobio zeleno svjetlo SAD-a za nastavak suradnje s Huaweijom.

Kako piše japanski poslovni medij Nikkei, Sony je obustavio isporuku senzora kamere Huaweiju jer već spomenuta uredba zahtijeva ishodovanje dodatne licence, što Sony namjerava i zatražiti. Budući da je Sony već smanjio planove za kapitalna ulaganja u financijskoj 2020. godini za 470 milijuna dolara kao posljedicu sankacija Huaweiju, čini se da Sony nije siguran da će američka administracija odobriti nastavak suradnje. Osim Sonyja, japanska Kioxia koja prozivodi memoriju prestala je obskrbljivati Huawei, a isto je učinila i Toshiba, čije se komponente nalaze i u Huawei baznim stanicama.

Tvrtke koje nisu imale mnogo problema u dobivanju licence za nastavak suradnje su američki Intel i AMD, prenosi AndroidHeadlines. Već smo više puta pisali kako se sankcije prema Huaweiju primjenjuju selektivno po principu nanošenja što više štete dijelovima Huaweijevog poslovanja gdje tvrtka bilježi najveće uspjehe (mreže i smartfoni) te dopuštanja suradnje s američkim tvrtkama poput Intela, Microsofta, AMD-a ili Nvidije na tržištima gdje Huawei proizvodi nemaju velik značaj, poput tržišta računala.

Huawei će nastaviti diverzificirati svoj lanac opskrbe te tvrtka ima "širok sustav dobave i ne ovisi o pojedinačnim dobavljačima", kako nam je rečeno iz Huaweija. Budući proizvodi pokazat će je li Huawei sposoban nastaviti uspješno poslovat pod sve većim pritiskom SAD-a.