Apple

iOS 17 službeno predstavljen. Evo što donosi i koje će iPhone modele podržavati

Apple je na današnjem WWDC eventu, između ostalog, predstavio i novi iOS 17, koji će u konačnoj verziji biti dostupan najesen. Nova generacija operativnog sustava za iPhone će biti dostupna za uređaje pokretane Apple A12 procesorom i novije, što znači da ukoliko koristite iPhone 8 ili iPhone X, vaš uređaj neće moći biti nadograđen.

Povezano: 15-inčni MacBook Air službeno: Donosi bateriju za 18 sati rada

Što se noviteta tiče, Apple u iOS-u 17 donosi interaktivne widgete i dodatne mogućnosti personalizacije zaključanog zaslona. Tu je i nova transkripcija glasovne pošte, no još je nejasno koje će sve jezike podržavati.

iOS je dobio novu funkciju „chack-in“, koja automatski šalje obavijesti jeste li stigli na određeno mjesto ili kasnite. Također, FaceTime aplikacija dobiva mogućnost ostavljanja poruka, a tu su još i razni kozmetički dodaci za stickere i emotikone.

Povezano: M2 Ultra - novi Appleov monstrum od procesora

Siri je postala pametnija, tako što joj više ne morate reći „Hej Siri“, već samo „Siri“. Unaprijeđena je i opcija dijeljenja kontakata, i to na način da samo približite svoj iPhone onome s čijim vlasnikom želite podijeliti taj podatak.

Novi AI modul poboljšava karakteristike automatskog ispravljanja teksta, dakle poboljšano je i iskustvo tipkanja. Dodane su čak i mogućnosti ispravljanja i gramatičkih grešaka na razini čitave rečenice, a poboljšana je i funkcija glasovnog diktiranja.

 

Novost koja je na WWDC konferenciji posebno bila istaknuta je aplikacija Journal, odnosno neka vesta dnevnika. Pomoću nje možete zabilježiti svoja raspoloženja, zdravstveno stanje, skupljati podatke o vježbanju, putovanjima i sl. Iako sve ove stavke već postoje u nekom drugom obliku, u aplikaciji Journal su objedinjene i mogu se pratiti kronološki. U osnovi zvuči zanimljivo ako želite voditi svoj digitalni dnevnik.

Povezano: Apple dionice dosegle najvišu vrijednost u povijesti. Tržišna kapitalizacija se približava brojci od 3 bilijuna dolara

iOS 17 je trenutno u Developer Preview stadiju. Ako ste registrirani u ovaj program, ranu verziju s Appleove stranice možete preuzeti već danas, no s obzirom da je prilično izvjesno da obiluje bugovima, savjetujemo da pričekate barem betu.

Kako budu stizale nove beta verzije, tako će Apple povremeno dodavati i nove funkcije. To znači da ćemo kompletnu sliku o iOS 17 karakteristikama dobiti tek u rujnu.