iPhone 11 ili Samsung Galaxy S10e: koji je bolji? [Usporedba]Paralelno s porastom cijena smartfona, na tržištu se otvorila nova niša povoljnijih inačica top modela. Upravo u taj rang spadaju ova dva uređaja. Samsung Galaxy S10e je ujedno i najmanji Samsungov top model, a na izbor su vam ponuđena i dva veća modela, a slična je priča i s Note serijom. Apple je odlučio najpovoljniji model veličinom smjestiti u sredinu, tj. između manjeg Pro i većeg Pro Max modela.

Oba uređaja zakinuta su za treću (telefoto kameru) koja je i na Samsungu i na Appleu inače “zapela” na svega 2x optičkom uvećanju, dok konkurencija gura i do 5x. S pozitivne strane, obojica konačno imaju i ultra-širokokutnu kameru, približno iste fokalne duljine.

I Samsung i Apple odlučili su zadržati isti hardver kao kod skuplje braće i sve iste softverske trikove. iPhone 11 je pola godine noviji uređaj, i za očekivati je da je hardverski nešto snažniji, te da donosi nešto bolje od Samsunga, no to i nije baš uvijek slučaj.

Nama su se ova dva modela činila vrlo zanimljivima za usporediti, jer su vrlo slična, odnosno da ciljaju na isti profil kupaca, ali pritom ipak dovoljno različita da vrijedi dobro razmisliti kojega izabrati.

Prednosti Galaxyja S10e


Kompaktniji
Malo bolji zaslon
Manji obrubi oko zaslona
Brže punjenje
USB-C i 3,5 mm utor
Bolja povezivost
Čitač otiska prstiju
Osjetno povoljnija cijena

Prednosti iPhonea 11


Veći zaslon
Malo bolja kamera
Bolja autonomija
FaceID biometrija

Dizajn, kućište i ergonomija


Šarena izdanja skupljih modela činila su se kao odvažan koncept, a u slučaju Applea, on se pokazao kao pun pogodak jer je lanjski iPhone XR bio najprodavaniji Appleov model. Za Samsungov slučaj još uvijek nemamo točne podatke koliki udio u prodaji Galaxyja S10 nosi najmanji S10e.

iPhone 11 je za razliku od XR-a došao s nešto manje saturiranim bojama kućišta. Dostupan je u crvenoj, žutoj, zelenoj i ljubičastoj, kao i u klasičnoj crnoj i bijeloj izvedbi. Samsung se odlučio za nešto više upadljive inačice zelene, plave i žute, ali također i u klasičnim izvedbama crne i bijele.Oba imaju aluminijski okvir kućišta, s tim da je Samsungov okvir sjajne završene obrade, a onaj Appleov je nešto neutralniji, što se posebno vidi upravo u ovoj bijeloj izvedbi sa svijetlo sivom bojom aluminijske legure.

Očigledna je razlika u veličini ova dva uređaja. S10e je kompaktniji, gotovo centimetar niži i pola centimetra uži, ali i nešto tanji. Sukladno tome, donosi i manju dijagonalu zaslona od 5,8 inča u odnosu na 6,1 u iPhoneu.

Samsung ima i nešto manje obrube oko zaslona i neusporedivo bolji smještaj prednje kamere u rupici u njegovom gornjem desnom kutu, dok se Apple zadržao na ogromnom zubu kojeg je predstavio na još prije dvije godine na modelu iPhone X.U ovako velik zub smjestila se Appleova biometrija, zadužena za prepoznavanje lica, o kojoj ćemo nešto kasnije.

Poleđina obaju uređaja skriva dvije kamere, s tom razlikom što su Appleove smještene u kutu, a Samsungove centralno.

Niti jedno rješenje nije baš vizualno atraktivno, a obojicu donekle izvlače šarene boje kućišta. Doduše, ne baš u našem slučaju, jer kako to obično biva, testni uređaji su neutralnih boja kao što možete i sami vidjeti. Ipak, Samsungovo rješenje je kud i kamo bolje, jer se ležeći na stolu neće klackati dok po njemu tipkate. No i ta prednost vrlo brzo iščezne čim iPhone stavite u maskicu.Na iPhoneu je zato nešto lakše dohvatiti tipke za kontrolu glasnoće koje su unatoč većem kućištu smještene nešto niže. Uz tipke za kontrolu glasnoće i uključivanje, obojica imaju i dodatnu tipku, odnosno prekidač. Samsung se odlučio za svoju Bixby tipku koju na svu sreću možete djelomično isključiti, tako da se ovaj asistent otvara tek kad dvaput brzo pritisnete na nju, pa je samim tim i slučajno uključivanje ovog asistenta svedeno tek na svaki put kad poželite utišati uređaj.

Apple od samih početaka za kontrolu zvonjave koristi prekidač, odnosno prebacivanje s nje na vibraciju, a što smatramo odličnim rješenjem. Još samo kad bi stavili i mali indikator u statusnoj traci, koji bi nam govorio kad je uređaj utišan, a kad nije. Appleu očito veliki problem u softver dodati koju liniju koda više.

Samsung zato ima standardni USB-C utor na dnu kućišta, dok se Apple, nadamo se još samo ove godine, odlučio zadržati na Lightning utoru.


Zaslon


AMOLED je protiv LCD-a davno pokazao sve svoje prednosti, no LCD-i su i dalje osjetno povoljniji i lakši za proizvesti, pogotovo u ovako niskoj rezoluciji kakvu u 2019. Još uvijek gura Apple.

No nije sve u rezoluciji, i prije nego odmah zaključite da je Samsung bolji, morate znati da je LCD u iPhoneu 11, barem kad je kvaliteta prikaza u pitanju, jedan od najboljih na tržištu.
Bez obzira na nisku rezoluciju, kutovi vidljivosti, kontrast, prikaz boja, vidlijvost na suncu i otprilike sve ostalo što očekujete od jednog zaslona u top modelu, je na iznimno visokoj razini.

Gledajući videe na YouTubeu, shvatit ćete da možete odabrati čak i FullHD rezoluciju prikaza, koju je Apple očito postigao u dogovoru s Googleon, jer bez obzira što sam zaslon ne može fizički prikazati FullHD video, može iskoristiti benefite većeg bitratea i samim time dobivate kvalitetniju sliku u odnosu na klasični 720p, koliko bi nativno ovaj zaslon mogao prikazati.

Samsungovi AMOLED zasloni su najbolji na tržištu i nije niti čudo da je Apple upravo od njega naručio zaslone za njihove skuplje modele. Ovaj u S10e je apsolutno odličan u svakom pogledu, donosi nešto višu rezoluciju i otprilike je bolji od Appleovog na svim poljima, taman toliko da se razlika vidi.

Appleova prednost očituje se u nešto malo većoj površini zaslona, no ukoliko vam je ta stavka presudna, uvijek možete kupiti veći model, bilo da je riječ o iPhoneu ili Galaxyju.
Također, moram napomenuti da je zaslon u skupljim modelima iPhonea ipak osjetno bolji i više rezolucije, definitivno direktno usporediv sa Samsungovim top modelima, ako ne i bolji u nekim detaljima.

Samsung u svakom slučaju ima i prednost Always On zaslona, koji uvijek može prikazivati propuštene pozive, obavijesti i sat, uz minimalno žrtvovanje autonomije. U slučaju iPhonea, za provjeru najnovijih obavijesti osuđeni ste na uključivanje zaslona.

Biometrija


Appleov ogroman zub skriva trenutno najnapredniji sustav za prepoznavanje lica, dok se Samsung odlučio za klasični čitač otiska prstiju.

Za razliku od veće braće, S10e nema čitač smješten ispod zaslona, već na boku u tipki za uključivanje. Smještaj je naizgled na idealnoj poziciji, no vrlo brzo se na površinu isplivaju njegove mane jer ga morate podići sa stola. S druge strane, isti je slučaj i sa Appleom, osim ako se baš neprirodno ne nagnete iznad gornjeg dijela da ga otključate, jer novi prošireni kut pod kojim prepoznaje vaše lice je tek minorno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu.

Jasno je da oba sustava imaju svoje prednosti i nedostatke. Samsungov ćete moći koristiti otprilike samo palcem desne ruke. Postavljanje kažiprsta lijeve ruke je prošlo glatko, ali otključavanje uređaja nakon što ste ga jednom registrirali, ne baš.

Appleov ćete zato moći koristiti samo ako vam se trenutno ništa distraktirajuće ne nalazi na licu. Ako npr. ležite u krevetu, i to na na boku, vjerojatno ćete morati malo podići glavu, a ukoliko imate naočale koje mu ne odgovaraju, morat ćete ih nakratko podignuti. Isto vrijedi za šalove i sl.

Prednost Samsunga je ta što uređaj uvijek možete vrlo brzo otključati uz pomoć PIN-a ili uzorka, dok ćete kod iPhonea morati pričekati dok ne shvati da ne prepoznaje vaše lice, pa to malo usporava cijeli proces otključavanja uz pomoć PIN-a.

Valja napomenuti da S10e isto možete otključati uz pomoć lica, ali moram napomenuti da ovo nije izravno neusporedivo s Appleovim FaceID sustavom, jer će ga moći otključati doslovno bilo tko s vašom fotografijom. Samsungov sustav radi samo na principu kamere koju je iznimno lako zavarati i toplo preporučam da ovakav način zaključavanja zaslona kod ovog modela zaobilazite u širokom luku.

Hardver i performanse


Internet bruji o najmoćnijem procesoru ugrađenom u najnovije iPhone, ali mi nismo baš toliko sigurni da je on najsnažniji procesor ikad. Štos je u tome što bi snagu procesora trebalo usporediti na istoj platformi, no takva mogućnost je isključena.

Ipak, autor ovog teksta svejedno smatra da je A13 Bionic ugrađen u najnovije iPhone uistinu najsnažniji procesor, ponajviše zbog njegovog dizajna, no to je neka sasvim druga priča.

Ono što možemo provjeriti jest kako se oba procesora ponašaju u svakodnevnom radu. Unutar video usporedbe najbolje se vidi koliko brzo otvaraju neke aplikacije koje koristite svakodnevno, poput Instagrama ili Chromea, odnosno Safarija, i to snimljeno u usporenom načinu tako da razliku ipak uspijete vidjeti.

Poanta priče je da su procesori toliko napredovali da su razlike između dva procesora (dviju različitih generacije) toliko male, da ih je teško golim okom primijetiti. Proći će još neko vrijeme do dolaska zahtjevnijih aplikacija, unutar kojih će se ova razlika vidjeti jasnije.

Ono gdje biste mogli primijetiti razliku je u količina interne memorije, koje Samsung u samom startu na raspolaganju ima dvostruko više. Prednost iPhonea je ta što možete kupiti dva veća modela ukoliko vam je ovih 64 GB u početnom modelu malo. Tako imate i model sa 128 ili 256 GB. Kod Samsunga ste ograničeni na samo 128 GB, jer većeg modela nema, ali isto tako možete kupiti i micro SD karticu i proširiti memoriju sa dodatnih 512 GB.

To što Samsung ima i 50% više RAM-a iskreno ne smatram puno većom prednošću jer Android i iOS se toliko različito ponašaju po pitanju radne memorije da se ova razlika praktički ne osjeti.

Povezivost je na Samsungu također neusporedivo bolja, počevši od samog USB-C utora u odnosu na Lightning, preko 3,5 mm izlaza za slušalice, pa sve do svih ostalih mogućnosti povezivanja, kako s računalom, tako i s ostalim gadgetima.

No ukoliko ste već duboko u Appleovom ekosustavu, možda imate Appleov sat, iPad, Mac računalo i Apple TV, tada se tu sve prednosti povezivanja Samsunga lagano gube jer Android još uvijek nema potpuni odgovor na ovakvu simbiozu.

Osobno su mi Samsungovi stereo zvučnici nešto bolji, no i to je stvar osobnog odabira jer su i ovi u iPhoneu vrhunski, a razlike među njima su zaista minorne.

Minorna je razlika i u prijemu signala u korist S10e, a koju ćete primijetiti tek kad je lošija pokrivenost u pitanju. Isto vrijedi i za slušalicu koja je tek malo bolja nego ona u iPhoneu.

Softver i sučelje


Najveća bitka između iPhonea i Samsunga vodi se upravo na području samog softvera. Pristalice jednog ili drugog sustava dobro su upoznati sa svim manama i prednostima obojice i rado ih ističu u prepirkama. Mogli bismo reći da postoje dvije ključne velike razlike između Androida i iOS-a, a niti jedna od njih se ne odnosi na pouzdanost i brzinu.

Najveća prednost iOS-a, odnosno iPhonea, jest njegova dugoročna podrška za starije uređaje. Tako iPhone 6s iz 2015. godine i dalje vrti najnoviji iOS 13 dok je Galaxy S6 iz iste godine odavno izgubio podršku i zaboravili smo kad je uopće dobio zadnju nadogradnju.

Prednost Androida očituje se u tome što praktički svaki dio vašeg uređaja možete prilagoditi po vašoj želji, dok je na iPhoneu nemoguća misija čak posložiti ikonice kako vam srce želi, a da ne pričamo o uređivanju centra za brze prečace, dodavanju zareza na tipkovnicu na početnu stranu ili nečeg puno kompleksnijeg, primjerice brzog biranja kontakata.

columns="4"

O samoj pouzdanosti sučelja ne treba previše trošiti riječi jer sam toliko bugova vidio na iPhoneu, i to svake godine kad sam ga testirao, da mi je to naprosto nevjerojatno. Naravno, bugovi se peglaju u novijim inačicama, ali isto tako je to i na Androidu. Što se same brzine sučelja tiče, mislim da dovoljno govori podatak da u usporednim testovima jednog, Note 10+ brže otvara aplikacije, jednom kad su one učitane u RAM.

Mogli bi teoretski govoriti o tome kakvi će uređaji biti nakon 3-4 godine, pogledom na prijašnje modele Samsunga i Apple, i kako se oni danas ponašaju. Premda sam i tu viđao svega, češće sam viđao Samsung koji lošije radi nego iPhone, ali u konačnici znam i puno više ljudi koji ga koriste. Ovakvu jednu raspravu bismo mogli voditi nekom drugom prilikom u usporednom testu dva dosta starija uređaja, recimo baš spomenuta iPhonea 6s i Galaxyja S6, no o tom po tom.

Kako sada stvari stoje, oba uređaja rade iznimno brzo i ne postoji ta aplikacija koju će jedan zavrtiti bolje ili brže od drugoga. Postoje samo male varijacije na temu gdje su neke aplikacije bolje kodirane za iOS u odnosu na Android i obratno.

columns="4"

 

Kamera


Apple se ove godine odlučio na ugradnju novih kamera u svoje smartfone. Ipak, iPhone 11 nije dobio sve 3 nove kamere kao skuplja dva modela, ali je dobio dvije najvažnije. Slična je situacija i sa Samsungom koji je u najmanji S10e model ugradio novu ultra-širokokutnu kameru, dok je primarna ostala ona ista još iz Galaxyja S9. Na svu sreću, ni Apple ni Samsung nemaju hvale vrijednu telefoto kameru koja je zapela na svega 2x zooma, pa im nedostatak te treće nije prevelika mana.

Obje primarne kamere raspolažu s 12 MP senzorima, hvataju kut od 26mm i donose 1/2,55” senzor. Samsung donosi i varijabilni otvor blende koji je u slučaju lošijih uvjeta osvjetljenja otvoren na f/1.5, a u slučaju dobrih, zatvori se na f/2.4. Apple ima fiksni otvor blende od f/1.8, što je nešto lošije od ovoga u Samsungu, ali ubrzo ćemo vidjeti da se to ne očituje nužno na kvaliteti fotografija.

Širokokutne kamere se nešto razlikuju. Samsungova donosi 16 MP, f/2.2 otvor blende i snima nešto širi kut od 12 mm, dok se Apple odlučio za 12 MP senzor, f/2.4 otvor blende i tek neznatno uži kut od 13 mm.

Selfie kamere se također razlikuju, gdje ona u iPhoneu hvata 12 MP, a ova u Samsungu 10 MP. Samsung zato ima nešto veći otvor blende (f/1.9), dok je Apple ostao na f/2.2, ali zato ima širi kut od 23 mm u odnosu na 26 na S10e, a to znači da ćete iPhoneovom selfie kamerom uhvatiti širi grupni selfie. iPhone ujedno snima i kvalitetniji selfie video, i to u 4K rezoluciji pri 60 fps-a, što je fantastično. Uz to, snima i slow motion selfije.Na sučeljima kamere vidimo dosta razlike. Oba su naizgled vrlo jednostavna za korištenje, s tim da je Samsungovo dosta moćnije. S novim updateom, navodno da je konačno, nakon desetljeća patnje, moguće promijeniti rezoluciju snimanja videa čak i unutar sučelja kamere na iPhoneu. Do sada je za to bilo potrebno izaći iz aplikacije kamere, ući u postavke uređaja, pa tamo pronaći dodatne postavke kamere, potom u postavke rezolucije, tek i onda naravno natrag ući u kameru i započeti snimanje. Nažalost, u trenutku pisanja ovog teksta naš primjerak nije dobio taj update tako da nismo bili u mogućnosti ovo provjeriti.

Samsung nudi i profesionalni način snimanja u slučaju da želite postići određeni efekt uz pomoć npr. stativa. iPhone vam neće ponuditi čak niti da uključite noćni način kad vi to želite, a u slučaju lošijih uvjeta osvjetljenja, sam će ga uključiti pa ukoliko vam ne treba i želite brzinski okinuti fotku, morat ćete ga prvo isključiti pa onda tek okinuti.
Takvih bespotrebnih komplikacija na Samsungu nema, no s druge strane velika većina korisnika sve postavke kamere koristi na automatskom načinu, tako da nećemo više ulaziti u ove dubioze.Kad su u pitanju uvjeti dobrog osvjetljenja, razlike su minimalne. Oba uređaja raspolažu sličnom, vrlo visokom količinom detalja. Najveća razlika vidi se u načinu na koji prikazuju boje. Samsung zadano preferira nešto zasićenije, dok iPhone teži ka realnima. Ovo na Samsungu još možete dodatno podesiti ako vam to odgovara u zadanim postavkama, a u slučaju iPhonea, uvijek možete naknadno nabaciti neki od filtera koje koristite za objave na društvenim mrežama.

Većini će se Samsungove fotografije u ovakvim uvjetima činiti nešto atraktivnije zbog malo izraženijeg HDR efekta. Najveću razliku možemo vidjeti na primjeru fotografije lišća gdje je Samsung prezasitio boje, ali je i nešto bolje pogodio balans bijele.

Kad su osobe u pitanju, tu se iPhoneova reprodukcija boja pokazala dosta boljom. Njegovi tonovi kože su bliže stvarnosti, dok Samsung vuče na nerealno tople tonove. Situacija se nešto promijeni kad se uključi portretni način.iPhone u tom slučaju uključi HDR koji baca nerealne tonove na kožu, a Samsung s druge strane po fotografiji doda nerealne bokeh loptice. Niti jedan nije savršen kad je reprodukcije boja u pitanju, a što se samog renderiranja bokeh efekta tiče, vrlo su blizu, i zasigurno će u određenim situacijama zavarati prosječno ljudsko oko. Oba uređaja su napredovala kad su u pitanju naočale i sad sve manje griješe po tom pitanju, ali problema još uvijek ima.

Isto vrijedi i za selfije, jer očigledno koriste iste algoritme za stražnju i za prednju kameru. Prednost iPhonea je u konačno širem kutu kojeg selfie kamera hvata. Tako je iPhone iz najuže selfie kamere, u samo jednoj generaciji prešao među najšire. Samim tim, grupni selfiji će biti lakši za uhvatiti i onima s kraćim rukama. Nije Samsungova prednja kamera uska, ali je ova na iPhoneu ipak šira.U ovakvim uvjetima osvjetljenja i video se ponaša slično kao i fotografije, s tim da iPhone ima veći dinamički raspon, što se može primijetiti u najtamnijim i najsvjetlijim dijelovima slike. Stabilizacija hoda je vrlo slična na oba uređaja, s tim da se ona na iPhoneu čini malo prirodnijom. Sve ostalo je kod obojice na vrlo visokoj razini, ali kažem, iPhone se ipak čini malo boljim.

Za uvjete lošeg osvjetljenja, ponajprije zahvaljujući Huaweiju koji je pogurao ovaj trend, danas imamo noćne načine u praktički svim novim uređajima. Samsung i Apple su ih najkasnije uveli i njihov pristup noćnom načinu se drastično razlikuje. Samsungov je suptilniji pa se naizgled onaj Appleov čini kao neusporedivo boljim.

Dok je noćni način isključen, Samsung hvata nešto više svjetla i osigura toliko detalja, a iPhone nešto veći dinamički raspon, no u većini takvih slučajeva su fotografije uhvaćene s bilo kojim od ova dva uređaja su relativno loše. Problemi su to fizičke naravi minijaturnih senzora, zbog čega smo ovu usporedbu više usredotočili na fotografije koje će uhvatiti s noćnim načinom.Samsung redovno nešto više izoštrava fotografije, dok iPhone ima efekt kao da je netko najednom upalio svjetla posvuda. Naizgled se čini kao da je iPhone razvalio Samsung kao beba zvečku, no jednom kad prebacimo fotografije na veliki zaslon, vidimo razlike koje nisu lako primjetne kao na zaslonima smartfona.

Tako premda iPhone hvata više svjetla, nerijetko izgubi osjetnu količinu detalja koju Samsung zadrži. Najbolje se to vidi na primjeru klackalice u ekstremnim uvjetima. Naknadnim podizanjem ekspozicije na fotografiji Samsunga, dobivamo fotografiju s osjetno više detalja, ali i opet, s manjim dinamičkim rasponom.

Generalno bih iPhoneov noćni način izabrao prije Samsungovog, jer u startu nudi nešto bolju fotografiju. To što Samsung možemo naknadno podići je dodatan korak u kojeg će rijetko tko uložiti vremena.

Prednost Samsunga je u ultra-širokokutnoj kameri koja je u slučaju iPhonea neupotrebljiva u lošijim uvjetima. Naime, Apple je odlučio da će se noćni način koristiti samo i isključivo na primarnoj kameri iPhonea 11. Samsung će vam dopustiti korištenje noćnog načina i na ultra-širokokutnoj kameri, iako će i on spasiti slučaj samo kad uvjeti osvjetljenja nisu ekstremno loši. U svakom slučaju situacija je neusporedivo bolja nego na iPhoneu.U noćnim snimkama primjetno je i dosta manje šuma u slučaju iPhonea. Prednost se dobiva korištenjem cijelog senzora prilikom snimanja videa, dok Samsung radi blagi crop. Korištenjem manje površine senzora, dolazimo do više šuma, užeg kadra i manjeg dinamičkog raspona.

Apple je općenito napravio bolji posao kad su kamere u pitanju što i ne čudi, jer ima ozbiljniji pristup. Za razliku od Samsunga, donio je nove senzore koji su sposobni uhvatiti veći dinamički raspon, koristi veći dio senzora kod snimanja videa, a u noćni način je uloženo više truda nego u onaj na Samsungu.

Iznenadilo me da se stara kamera iz Galaxyja S9 čak dobro drži, ali za osjetni skok u kvaliteti na Samsungovim modelima ćemo morati pričekati izlazak novog S11 koji bi konačno trebao i tu donijeti veće promjene. Svejedno, vidjeli smo situacije u kojima je Samsung bolji, jer ipak su tu dva top modela u pitanju i bilo bi žalosno da je izgubio ovu utrku baš na svakom polju.


Baterija


Relativno mali kapaciteti baterije za današnje pojmove, 3110 i 3100 mAh. Premda Apple ima 10 mAh više, to niti izbliza nije razlog zašto je njegova autonomija osjetno bolja. Krivac za lošiju autonomiju je naravno Android koji je lošije optimiziran za specifičan hardver u odnosu na iOS. Tako će baterija iPhonea bez problema izgurati cijeli dan korištenja čak i nešto intenzivnijim tempom, dok će ona u S10e zatražiti pomoć punjača već u ranijim večernjim satima.

Situacija se na Galaxyju nešto popravila u odnosu na vrijeme izlaska uređaja, zahvaljujući nadogradnjama softvera koje su stigle u međuvremenu, ali nije to niti blizu onome što bismo voljeli vidjeti od top modela.

S druge strane, Samsung uz S10e isporučuje brzi 15W punjač, koji je za današnje standarde spor, ali je neusporedno brži od 5W punjača kojeg dobivate uz iPhone 11. Tako ćete S10e priloženim punjačem od 0-100% napuniti za nešto manje od sat i pol vremena, dok će vam za isti postupak na iPhoneu trebati gotovo 4 sata!

U slučaju da vam je ovo neprihvatljivo, možete kupiti i jači 18W punjač za iPhone, samo nemojte zaboraviti kupiti i dodatni kabel jer ovaj kojeg dobivate u kutiji ne odgovara tom jačem punjaču. S tim jačim punjačem, i iPhone će se napuniti za nešto manje od sat i pol.
Samsung vam također nudi jači 25W punjač, no za ovako, uvjetno rečeno, mali kapacitet baterije smatramo da nema velike potrebe za dodatnim ulaganjem.

Zaključak


iPhone 11 i Galaxy S10e su zapravo vrlo slični uređaji, s nekoliko ključnih razlika koje će vjerojatno prevagnuti u korist jednog ili drugog. Oba uređaja su vrhunska, s vrlo snažnim procesorima, odličnim zaslonima, vrhunskim kamerama i stereo zvučnicima, ali opet dovoljno drukčiji jedan od drugog.

Samsung je nešto kompaktniji, ali u oba slučaja na izbor imate 3 različite veličine, ovisno o vašim potrebama. U startu donosi i nešto više memorije koju uz to možete i proširiti sa dodatnih 512 GB, za razliku od iPhonea s kojim ste osuđeni na onoliko koliko u startu odaberete. Ima i klasični USB-C utor kao i 3,5 mm izlaz za slušalice, ali i općenito dosta više mogućnosti povezivanja s drugim uređajima. Tu je i bolji zaslon, vizualno atraktivniji jer donosi rupicu u odnosu na iPhoneov ogroman zub.

iPhone zato ima svoj ekosustav koji s gotovo savršenom simbiozom sa svim ostalim Appleovim uređajima i kojem još uvijek nema prave konkurencije u svijetu Androida.
Ima osjetno bolju autonomiju od Samsunga, unatoč neusporedivo sporijem punjenju u startu, ali i nešto bolje kamere. Za razliku od Galaxyja S10e možete ga kupiti i sa 256 GB interne memorije koja je uvijek brža i bolja od bilo koje proširive.

No iPhone 11 i košta dosta više od S10e. Tako ga u ponudi Mobisa možete dobiti za 6750 kn, uzevši u obzir najmanji 64 GB model. Ukoliko se odlučite za model s više memorije, kojeg toplo preporučujemo, te dodatni punjač i kabel, cijena se lagano penje i na gotovo 8000 kn.

Galaxy S10e će vas koštati nešto manje od 4300 kn, a u konačnici nije ništa lošiji uređaj, dapače, ima dovoljno prednosti koje su vam možda presudne. A koji je vaš izbor, to ćete morati sami odlučiti. Za kraj savjetujemo da bacite oko i na video osvrt, u sklopu kojega možete pogledati i kako se uređaji ponašaju, kako izgledaju video snimke, ali i još dosta toga što se pisanim riječima ne može savršeno predočiti.