Biznis

iPhone 14 Pro Max je najprodavaniji mobitel u prvoj polovici 2023.

Jedan od najskupljih mobitela na tržištu – iPhone 14 Pro Max, ujedno je i najprodavaniji model od početka godine. Ovaj podatak dolazi od tvrtke Omidia, koja se bavi istraživanjem tehnološkog tržišta. Njihova Top 10 lista sadrži čak pet iPhonea te isto toliko Samsunga.

Ipak, Samsung Galaxy S23 Ultra se nalazi tek na šestom mjestu, dakle ispod iPhonea 14 Pro, iPhonea 14 pa čak i dvije godine starog iPhonea 13, kao i svog budget modela Galaxy A14. Ostali Samsungovi modeli s liste dio su srednjeg i nižeg cjenovnog razreda.

Koliko je ova statistika mjerodavna, možemo raspravljati, no svakako daje određeni uvid o raspoloženju kupaca, te se u pravilu poklapa s analizama mnogih drugih tvrtki koje se bave istraživanjem tržišta, kao što su Gartner, Counterpoint i dr.

Povezano: iPhone se prodaje bolje od Androida. Koji su razlozi za to i koliko je realno da će preuzeti vodstvo? [Analiza]

Zanimljivo je da je s ove liste potpuno ispao Xiaomi, koji je prošle godine na njoj imao dva modela. Podaci se odnose na prvu polovicu godine, tako da u drugoj možemo očekivati promjene, no s obzirom da Apple za koji tjedan lansira iPhone 15 seriju, možemo samo pretpostaviti kako će lista na kraju godine izgledati.

Treba imati na umu da je ovo zapravo pokazatelj tko proizvodnjom mobitela ostvaruje najviše dobiti. Naime, u statistikama često vidimo kako Android drži preko 70% tržišta, a Samsung kao proizvođač oko 20%, što mu osigurava prvo mjesto, no s obzirom na prosječnu cijenu njegovih uređaja, jasno je da Apple na kraju skupi više vrhnja.

S druge strane, ovako postavljena statistika lako može zbuniti, ali za to su krivi sami proizvođači, koji u svom portfelju imaju na desetke različitih modela, dok se Apple koncentrirao na samo četiri.

Možda je upravo to razlog zašto se kupci često odlučuju za iPhone, budući da ostali proizvođači svojom šarolikom ponudom znaju zbuniti kupce.