iPhone 5S službeno predstavljenI eto, nakon godinu dana čekanja i nakon barem pola godine kruženja glasina, Apple je danas predstavio novu generaciju iPhonea. Kao što se već iz glasina moglo naslutiti, iPhone 5S dolazi u tri boje aluminijskog kućišta: crnoj, srebrnoj i zlatnoj. Istih je dimenzija kao i prethodnik i sadrži isti 4,0" zaslon.Ono što je možda važnije jest njegov novi 64-bitni A7 proceosr koji posjeduje dvostruko više tranzistora od prethodnika. Sada se, naravno, postavlja pitanje svrhe 64 bita u procesoru, no to ćemo ostaviti za neku drugu temu. Bilo kako bilo, Apple s ovim procesorom obećava dvostruko veću brzinu, a sve ugrađene aplikacije su ponovo izrađene za novi koncept procesora. Ovo znači da će i 3rd party trebati proći isti tretman kako bi se osjetile prednosti koje pruža novi procesor, no u Appleu tvrde da će to proći glatko.

iPhone 5S sadrži i jednu novu komponentu koju Apple naziva "motion co-processor" s oznakom M7. Ovaj dodatak prati kretanje podataka, ponašanje senzora (Akcelerometar, žiroskop i kompas), a prvenstveno je namijenjen novoj generaciji aplikacija za praćene sportskih aktivnosti, što bi trebalo rezultirati točnijim rezultatima.


Jedna od važnijih novosti na iPhoneu 5S je nova 5-elementna kamera sa f/2.2 otvorom blende i 15% većom površinom senzora, što automatski znači veće piksele i samim time veću kvalitetu fotografija. Poboljšan je i autofokus s funkcijom matričnog mjerenja. Dodana su poboljšanja u radu bljeskalice (True tone) koja osiguravaju prirodnije boje. Kamera sadrži mogućnost uzastopnog snimanja (burst mode), kao i digitalnu stabilizaciju.

Najveća novost kod kamere je Slo-Mo (Slow motion). Radi se o snimanju 720p videa s frekvencijom od 120 sličica u sekundi, što će omogućiti naknadni prikaz usporenih snimki.I sada ono najvažnije - Touch ID. Dakle, iPhone 5S sadrži funkciju prepoznavanja otiska prsta u svrhu identifikacije vlasnika uređaja. Ovaj senzor ima rezoluciju od 500 ppi i čitljivost od 360 stupnjeva, što znači da nije bitno kako ste okrenuli prst u odnosu na položaj uređaja, iPhone 5S će otisak očitati u svakom slučaju. Visoka osjetljivost bi trebala osigurati sigurno očitanje kroz gornji sloj kože, a ugrađen je u iPhoneovu Home tipku. Touch ID je inače duboko integriran u iOS 7, a jedna od najvažnijih stavki je ta što ćete sada sadržaj na iTunesu kupovati na način da identitet potvrđujete upravo otiskom prsta.

Što se baterije tiče Apple obećava autonomiju od 10 sati za surfanje preko LTE mreže ili 250 sati na čekanju.

Cijena iPhonea 5S će u SAD iznositi 199 dolara za 16 GB model, 299 dolara za 32 GB i 399 dolara za 64 MB model, naravno, uz ugovor na dvije godine. Od 20 rujna bit će dostupan u SAD, Australiji, Kanadi, Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Singapuru, Velikoj Briatniji i Kini, a u ostatku svijeta očekuje se do kraja godine.