Apple

iPhone se proizvodi u četiri različite tvornice. Pogledajte statistiku po modelima

Da se iPhone proizvodi u Kini znaju i djeca vrtićke dobi, uostalom kao i većina brandova pametnih telefona. Oni malo upućeniji čuli su za Foxconn, tajvansku tvrtku koja (uglavnom u kontinentalnoj Kini) zapošljava preko milijun ljudi. Ova kompanija je odgovorna za sklapanje, ne samo iPhonea, već i mnogih drugih brandova, npr. Googleovog Pixela.

Drugo najveće ime industriji sklapanja mobitela je Pegatron, također tajvanska korporacija s većinom pogona u Kini, no tu su još dvije za koje vjerojatno nikad niste čuli, ili barem ne da i one sudjeluju u proizvodnom procesu iPhonea.

Trendforce, analitičarska kuća koja nam inače donosi statističke izvještaje o prodaji pametnih telefona, istražila je koje sve kompanije sklapaju koji model iPhonea i koliki je njihov udio.

Tako je za 70% proizvodnje iPhonea 15 zadužen je Foxconn, dok 25% otpada na Luxshare, tvrtku sa sjedištem u Kineskom Shenzhenu. Za preostalih 5% zadužena je indijska Tata.

Kad je iPhone 15 Plus model u pitanju, 60% proizvodnje drži Foxconn, 35% Pegatron i 5% Tata.

Povezano: iPhone 16 Pro – prvi renderi najavljuju rast dimenzija i zaslona

70% iPhonea 15 Pro dolazi iz Foxconna, a 30% iz Pegatrona, dok 70% najskupljeg modela, tj. iPhonea 15 Pro Max silazi s proizvodnih traka Foxconna, a preostalih 30% iz Luxsharea.

Trendforce također navodi da ove tvornice sklapaju iPhone od dijelova koje isporučuje preko 200 različitih dobavljača.