Kriptovalute

Još jedan krah kriptovaluta. Bitcoin pao 15%Noćas je Bitcoin zabilježio još jedan drastičan pad vrijednosti, a ništa bolje nisu prošle ni druge kriptovalute. Naime, kao i 7. rujna, dogodila se još jedna automatska likvidacija „overleveraged“ pozicija, u trgovanju derivatima. Bitcoin CME Gap je bio pozicioniran na 46.500 dolara, iako je vrijednost najveće kriptovalute par dana prije prije iznosila između 47.500 i 49.000 dolara.Jasno, s obzirom na prirodu derivata koji se prodaju na mjenjačnicama, sitne ribe željne brze zarade još jednom su zabilježile ogromne gubitke, koje se prema nekim procjenama kreću oko 2 milijarde dolara. Ponovno je uslijedila kaskadna reakcija i panični sell-off, što je za sobom povuklo i druge kriptovalute.

Tako je Bitcoin s oko 49.000 dolara pao na 42.500, a ništa bolje nisu prošli ni altcoini, uz izuzetak Cosmosa (ATOM), koji je zabilježio najmanji pad. Naime, ovaj coin je u prethodnih mjesec dana zabilježio rast od preko 100% i zahvaljujući kvalitetnim projektima, zaintrigirao mnogi broj kupaca. Uskoro je uslijedila korekcija i kupovanje dipova, pa je tako cijena Bitcoina u trenutnu pisanja ovog teksta iznosila oko 43.900 dolara.

Istini za volju, još uvijek je nejasno kako je u tako kratko vrijeme došlo do još jedne kaskadne reakcije koja je srušila cijene kriptovaluta, no s obzirom na volatilnost i nedostatak regulacije, ovakvi događaji uopće ne čude. Međutim, mnogi analitičari ovaj događaja povezuju s kolapsom kineskog tržišta nekretnina, posebice Evergrande grupe koja je doživjela oštar pad na burzi u Hong Kongu. Naime, iako se radi o krizi nekretnina unutar same Kine, obveznice Evergrande grupe prodaju se i na stranim tržištima, posebice američkom.

Poanta je u tome da zbog spomenutog događaja paničnom sell-offu kriptovaluta kumovala i spomenuta situacija s krizom tržišta nekretnina, za koje još ne znamo hoće li se proširiti na ostatak svijeta kao 2008. kad se slična situacija dogodila u SAD-u. Najviše prodaja pozicija stiglo je iz Kine, odnosno ostatka onih koji su nakon svibanjske zabrane rudarenja ostali na tržištu uz pomoć raznih VPN-ova.

Ovo upućuje na činjenicu da će se ne samo rudari, već i svi trgovci kriptovalutama, uskoro preseliti iz Kine u druge zemlje, nakon čega bi se tržište trebalo konsolidirati.

Iako je još uvijek rano za bilo kakve procjene ili analize, ukoliko posjedujete određenu količinu kriptovaluta, generalni savjet je da ne prodajete dok se tržište ne konsolidira, odnosno dok se cijene kroz sljedećih nekoliko dana ili tjedana koliko-toliko ne stabiliziraju i eventualno vrate na staro.

Izjava o odricanju od odgovornosti:

Sve analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to radite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.