Kako gledati televiziju, filmove i serije na smartfonu?

Čitate li ovaj članak, velike su šanse da imate dovoljno sposoban smartfon na kojem možete bez problema gledati televizijski program, filmove i serije, uz svega par minuta posla.

S obzirom da nam se Samsung Galaxy S20 zadržao u uredu puno duže od planiranog, a ujedno i ima vrlo dobre stereo zvučnike i fantastičan zaslon, odlučio sam ga upregnuti kao mobilnu telku s kojom mogu ubit pola sata prije spavanja ili kad se izvalim na dekicu u prirodi. Nažalost, nema trenutno tekmi koje bih gledao uz roštilj, ali doći će i to, tako da će sve ovo poslužiti u budućnosti. Kad već plaćamo obaveznu pretplatu HRT-u, što je ne bismo iskoristili i kad mi to želimo?

Prije nego započnemo ovo, samo par trikova da podijelimo s vama. Ukoliko gledate smartfon po noći, zgodno je uključiti filter plave svijetlosti. Na našem S20 on je unutar brzih prečaca dostupan, tako i na većini ostalih modela, a možete ga i narediti da se sam uključi u određeno doba dana, najbolje kad padne mrak. Uz pomoć njega, lakše ćete kasnije zaspati i imat ćete bolji san. Mada na S20 to i nije toliki problem jer zaslon i ovako i onako ima to super riješeno samo po sebi jer u startu emitira 40% manje plavog svjetla, ali svejedno nije loše iskoristiti i tu opciju.

Za početak vam je potrebno par aplikacija, iako sve doduše možete odraditi uz samo jednu, ali zbog jednostavnosti i raznolike ponude kroz sve tri, odlučio sam vam pokazati kako funkcionira svaka od njih. Uz dodatak četvrte, a koja će poslužiti onima van granica Lijepe naše, ali i onima koji žele potpunu Netflix uslugu.

 

KODI

Prva po rasporedu je Kodi, bivši XBMC, a za koju znaju mnogi, ali ju rijetki koriste jer se postavljanje iste čini kao nuklearna fizika. No to u stvari i nije uopće problem, a sve što trebate je pratiti par jednostavnih koraka.

1. Instalirajte Kodi, najlakše iz Play trgovine kao što smo mi to napravili.

2. Uđete u aplikaciju, pa gore na ikonicu zupčanika za postavke, file manager, add source i zatim kliknete na <none> što će otvoriti prozor u kojem trebate upisati web adresu “http://blackeyerepo.xyz/kodibalkan”, a dolje odabrati ime po želji, za ovaj primjer smo koristili kodibalkan i kliknuti OK. Sve zahvale za ovo, slobodno uputite ekipi na njihovim stranicama.

3. Vratite se na postavke Kodija, kliknete na Add-ons i tu kliknete na install from zip file, nakon čega će vam se otvoriti prozorčić u kojem stisnete na settings i stavite kvačicu na Unknown sources i potvrdite da želite prihvatiti instalacije i iz nepoznatih izvora. Još jednom se vratite na Install from zip file i ovoga puta možete odabrati mrežnu datoteku kodibalkan, odnosno onako kako ste je nazvali u prethodnom koraku. Unutar nje odaberete Kodi Balkan Green Repository pa na Program add-ons i odaberete Balkan Green Wizard i dole desno u kutu Install. Pričekajte koju minutu najviše i pojavit će vam se prozor Balkan Green Wizarda. Tu slobodno kliknete tipku odustani i na check listi zadnja stavka očisti predmemoriju i klik na nastavi i još jednom instaliraj.

4. Ovisno o brzini vaše internetske veze ovaj proces može potrajati kratko, ali nakon njega će vam se otvoriti novi prozor u kojem je prva stavka gore lijevo u kutu Buildovi. Kliknete na nju i odaberete jedan od ponuđenih. Osobno preferiram prvi pod nazivom GreenLeia Build, kojeg kliknem, pa desno u prozoru instaliraj i potvrdim klikom na nastavi. Ukoliko vam ovaj proces potraje i po 10-ak minuta, nemojte se brinuti, nekada može potrajati skidanje i po pola sata, ovisno o tome koliko je server zagušen, a što znači da nije do vaše brzine interneta nego do servera.

5. Jednom kad se sve skinulo i instaliralo, potvrdite instalaciju klikom na OK, ugasite Kodi, ako se već sam nije ugasio, i ponovno ga pokrenite. Tu ćete pronaći strane i domaće filmove, serije, dokumentarce i slično, a ukoliko poželite gledati televiziju, samo odaberete TV uživo i pritistenete na Live TV Serbia. Unutar tog dijela ćete pronaći TV kanale iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije i okolnih zemalja kao i zajedničke sportske kanale i sličan sadržaj.

NETFLIX

Iduća aplikacija je naravno izrazito popularni Netflix, a za kojeg omiljene serije i filmove možete pretraživati direktno iz tražilice vašeg smartfona, ukoliko ste previše lijeni ući u nju. Zgodno u svakom slučaju, ali vratimo se mi na Netflix.
Ono što dosta ljudi koji nisu korisnici Netflixa ne shvaća je da vas četvero može podijeliti mjesečni račun od 12€. Kako? Vrlo jednostavno. Na raspolaganju su vam 3 paketa od kojih je najpovoljniji ograničen na 480p rezoluciju, tako da njega odmah otpišete jer je minimalna razlika u odnosu na srednji u kojem dobivate barem HD rezoluciju. S obzirom da je najviši opet svega 2 eura razlike, i ovaj srednji odmah otpišete i konačno dolazimo do trećeg koji ima dostupan 4k, ali i mogućnost spajanja 4 uređaja istovremeno.

Za primjer navest ću Krešu, Marina, Stipu i mene kao korisnike Netflixa. Recimo da mi zajedno dijelimo 12€, što nas ispadne 3€ mjesečno po osobi. Za tu cijenu, ja mogu Netflix gledati na svakom smartfonu kojeg imam, na svakom laptopu, televizoru ili tosteru ako ima ugrađen Android, pod uvjetom da mi je Netflix uključen samo na jednom od tih uređaja. Znači ne može mi istovremeno žena gledati romantičnu komediju na televiziji i ja na svom S20 Narcose. To neće ići. Ali u isto vrijeme Netflix mogu gledati i Krešo i Marin i Stipe, svaki na svom odabranom uređaju i na svojoj željenoj lokaciji jer žena i ja smo prijavljeni samo na mene, a Krešo, Marin i Stipe svaki imaju svoj poseban profil preko kojeg gledaju. Naravno, ovo sam naveo kao primjer jer nismo mi sirotinja da dijelimo račun međusobno. Svaki od nas ga dijeli na drugoj strani da se međusobno ne zna da nemamo 12€ mjesečno, ali to je sad neka sasvim druga priča.

Što se Netflixa tiče, imate stvarno pregršt dostupnih serija i filmova, ali ovdje ćete unatoč tome što ga plaćate, rijetko dobiti titlove na hrvatskom. Ako dobro znate engleski, bez brige jer 99% filmova i serija ima barem engleske titlove, a ako ne znate ili želite instalirati starijem članu obitelji koji jednostavno nije imao priliku učiti engleski, tada prelazimo na sljedeću aplikaciju.

POPCORN

Popcorn je izrazito popularna aplikacija za gledanje video sadržaja, a unutar gotovo svakog filma, ili serije, imate i mogućnost odabrati titlove na hrvatskom. Ona je za razliku od Netflixa potpuno besplatna. Osobno ju koristim u nekim situacijama upravo zbog najstarijih članova obitelji koji bi nekad htjeli pogledati film s nama, ali ne mogu jer ne znaju engleski. Pošto mi sve aplikacije silne i pretplate koje plaćam ne omogućuju potpunu uslugu, nemam nikakvih potreba za trećim aplikacijama koje mi nude apsolutno sve.
Ova aplikacija radi na principu streaminga, baš kao i Netflix, ali uz malu zadršku. To znači da se film neće pokrenuti u roku od 3-4 sekunde kao na Netflixu, već će mu trebati možda 10-ak sekundi pa sve do koje minute, ovisno o brzini vaše veze.
Osim što je besplatna, nerijetko nudi i veću kvalitetu slike u odnosu na Netflix, titlove na pregršt jezika, ali i mogućnost streamanja sadržaja bežično na vašu televiziju. I neće vas ograničiti kao Netflix sa sadržajem, ovisno u kojoj se državi nalazite.
Popcorn nije jedina aplikacija ove vrste i nakon što sam ih isprobao desetke, opet se nekako uvijek vratim na nju. Daleko je od savršene, ali za ovakve situacije funkcionira bez problema. Možete je skinuti klikom na ovaj link.

NORDVPN

E sad, za kraj valja napomenuti i onu četvrtu aplikaciju, a ta je VPN. Među masom raznih VPN-ova, slobodni ste odabrati koji vam je najdraži, a mi smo se osobno uvjerili da NordVPN radi savršeno čak i s Netflixom, ali i Kodijem te Popcornom. Njime maskirate vašu IP adresu i virtualno se prikazujete kao da servisu pristupate iz druge države.

Instalacija je bezbolna, doslovno jedna aplikacija i vaš račun, a bome nije ni skupa, svega 3€ mjesečno. Možete vidjeti uvjete i sve ostalo klikom na link. Uz pomoć nje, mi u Hrvatskoj možemo gledati sve filmove i serije koje su inače nedostupne zbog nekih pravnih razloga i prava na prikazivanje sadržaja te se prijaviti kao da smo u recimo SAD-u i kulturno gledati sav sadržaj kojeg plaćamo. Sve filmove i serije koje inače nisu dostupne ovdje. Isto tako će i oni koji su van Hrvatske uz pomoć VPN-a moći gledati naše TV programe online, jer će server misliti da sadržaju pristupate iz Hrvatske, a ne recimo iz Njemačke ili Irske.

U svakom slučaju, ovaj postupak instalacije aplikacija napravite jednom i mirni ste kasnije u kojoj god situaciji se našli. Pogotovo ako imate još dobar uređaj kao što je ovaj Samsung Galaxy S20, tako da možete vidjeti zaslon i na suncu i još čuti što se sve događa.

 

VIDEO

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT