Motorola – Od Zemlje do Mjeseca

10x1210ibn534moto

Motorola je američka kompanija koja je osnovana davne 1928. godine u Chicagu. Braća Joseph i Paul Galvin bili su osnivači, a novoosnovana kompanija nosila je ime "Galvin Manufacturing Corporation". GMC je otvorio svoj prvi dućan u iznajmljenoj zgradi u centru Chicaga. Nakon otvaranja, kompanija je vrijedila 565$, imala je pet zaposlenika, a tjedna plaća iznosila je 63$.

Prvi proizvod nove kompanije bio je "battery eliminator". Ovaj uređaj je po svojoj funkciji bio jako sličan današnjim adapterima, a koristio se u automobilima u kojima se spajao na akumulator te je AC (izmjenični) napon pretvarao u DC (istosmjerni) koji se onda mogao koristiti kao izvor napajanja za uređaje koji su koristili baterije. Ovaj uređaj se uglavnom koristio za napajanje auto radija, što je ujedno bio i sljedeći proizvod GMC-a.

Paul Galvin je proučavao auto servise koji su instalirali tada iznimno kompleksne radio sustave. Zbog toga je dobio ideju o auto radiju čija instalacija u automobil nije trebala biti komplicirana te je kao posljedicu imala i jeftiniju cijenu ugradnje. Prototip takvog radija bio je predstavljen 1930. godine, a nosio je naziv - Motorola. Proizvod je doživio ogroman uspjeh te je zbog njega u konačnici GMC preimenovan u Motorola.

Do 1940. godine, GMC je proizvodila velik broj auto radija, ispravljača i ostale auto opreme. Početkom novog desetljeća događa se velika promjena kada GMC postaje jedan od pionira izrade TV-a. Puno novaca je uloženo u istraživanje novog medija, no zbog početka rata 1941. godine istraživanja staju sve do njegovog kraja.
Zbog početka drugog svjetskog rata, GMC je za potrebe američke vojske razvila prvi dvosmjerni AM komunikator (walkie-talkie) oznake modela SCR536.
1943. godine GMC je postala dioničko društvo, a 1947. godine ime GMC je zamijenjeno Motorolom. Te godine Motorola osniva i istraživački laboratorij u Arizoni koji je bio zadužen za istraživanje novih proizvoda.

Nakon 2. svjetskog rata, američka ekonomija se brzo oporavljala. Građani Amerike tokom rata nisu mogli kupovati nove proizvode, jer je većina kapaciteta tvornica bila podređena proizvodnji ratne opreme. Prestankom rata hit proizvod je bio TV prijemnik, za kojim su Amerikanci potpuno pomahnitali. TV postaje su se nezaustavljivo osnivale, pa je tako krajem 1949. godine njihov broj iznosio 49, dok je samo 6 godina kasnije taj broj dosegao više od 400.

Motorola zbog toga nastavlja istraživanja i proizvodnju TV uređaja, pa tijekom 1947. godine izrađuje više od 100 000 TV prijemnika te postaje jedan od najvećih svjetskih proizvođača TV opreme.
Nakon TV-a Motorola svoj smjer širi i u audio stereo opremu, pa tako kreira prvi set koji ujedinjuje TV, radio i HiFi svirač u jednom uređaju.
Sredinom 50-ih godina prodaja ovih uređaja dramatično raste, pa i brend Motorola postaje sinonim za "zabavu u zraku", što je ujedno bio i slogan tvrtke tijekom tog perioda.
1955. godine, istraživački centar u Arizoni je iznjedrio i prvi proizvod – prvi germanijski tranzistor koji će kasnije biti korišten u mnogim elektroničkim proizvodima.
Slijedilo je i predstavljanje poznatog "M" logotipa u obliku šišmišovih krila, koji je u uporabi i dan danas.

Slijedilo je otvaranje prve međunarodne podružnice u Torontu i otvaranje Zaklade koja je financijski potpomagala najbolje američke fakultete.

1956. godine Motorola je svijetu predstavila i prvi pager.

Početkom 60-ih godina osniva se američka svemirska agencija – NASA. Nedugo nakon osnivanja, Motorola je postala prvi dobavljač opreme za komunikaciju u svemiru, a prvi isporučeni proizvod je bio transponder ugrađen na sondi Mariner II koja je lansirana 1962. godine za potrebe istraživanja Venere.
Sredinom 60-ih godina Motorola predstavlja prvi veliki TV set (19 inčni), koji je bio prijenosan. Osnivanjem brenda "Quasar" Motorola više nije proizvodila TV uređaje pod svojim imenom, već su svi TV uređaji nosili ime Quasar.

Suradnja Motorole i NASE je kulminirala 1969. godine, kada je Apollo 11 sletio na površinu Mjeseca, a sva komunikacijska oprema potrebna za ovu misiju je bila izrađena od strane Motorole. Poznate Armstrongove riječi o malom koraku za čovjeka, a velikom za čovječanstvo prenošene su Motorolinim odašiljačem.

Nakon toga, Motorola je izrađivala velik broj proizvoda koje su koristili vojska, vatrogasci i ostale civilne službe.
Brojni radio amateri su godinama koristili Motorolinu opremu, čak i nakon što je ona povučena s tržišta.

Početak 70-ih godina donosi sve više mobilnih proizvoda koji su u to vrijeme bili pravi hit. Tako je 1973. Motorola predstavila prototip prvog prijenosnog telefona koji je koristio DynaTAC sustav, a godinu nakon toga je predstavljen i legendarni mikroprocesor – MC6800.
Motorola je sklopila partnerstvo s General Motorsom kojemu je ugrađivala MC6800 na proizvodne trake, čime je ovaj mikroprocesor upravljao ispitivanjem proizvoda, radom robotskih ruku i slično.

Motorola je uočila zasićenje koje je vladalo na tržištu TV opreme, pa je prodala svoj brend Quasar Panasonicu te je sve više novaca davala u istraživanje mikroprocesora. Na koncu se to isplatilo, jer je Motorola postala globalni lider u ovom području. Zanimljivost je da su svi Appleovi proizvodi od 1976. do 2006. bili pokretani Motorolinim mikroprocesorima.

U listopadu 1983. godine, američka agencija za komunikacije odobrava prvi svjetski mobilni uređaj – DynaTAC 8000X, čiji je prototip predstavljen 10 godina ranije. Mobitel težak oko jednog kilograma bilo je moguće kupiti od 1984. godine. DynaTACova baterija je omogućavala do 30 minuta razgovora i 8 sati stand by moda. Imao je i LED zaslon na kojemu je bilo moguće birati i jedan od 30 brojeva koji su se pohranjivali u memoriji uređaja.
DynaTAC je predstavljao ogroman uspjeh za Motorolu. Prvi mobitel su htjeli svi, a on je ujedno postao i simbol futurizma, ali i statusni simbol.

330px-2007Computex_e21Forum-MartinCooper


Mikrokontroleri i procesori su u ovim godinama također imali veliku ekspanziju, pa je MC serija mjesto pronašla u Atariju, Commodoreu, Macintoshu i PowerPC-ima.

U 1986. godini Motorola je izumila i "6 sigma" – proces upravljanja kvalitetom koji je postao globalni standard.

Godinu dana kasnije, nakon više od 50 godina proizvodnje Motorola gasi proizvodnju auto radija. Zadnji je bio proizveden u tvornici u Stolfoldu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Početkom 90-ih Motorola predstavlja i prvi HDTV standard, a sredinom predstavlja i prvi dvosmjerni pager.

Novi hit proizvod je uslijedio 1996. godine, kada je Motorola predstavila StarTAC. Tada je to bio najlakši i najmanji mobilni uređaj na tržištu, a ujedno je bio i prvi preklopni mobitel. StarTAC je bio prvi hit mobilni uređaj te se procjenjuje da je do sada prodano više od 60 milijuna primjeraka. Cijena uređaja nakon predstavljanja je iznosila 1000$.

Krajem 90-ih, došlo je do smjene na vrhu, pa je Nokia preuzela prvo mjesto po proizvodnji mobilnih uređaja u svijetu, čime je Motorola istisnuta na drugo mjesto.

1999. godine predstavljen je i prvi pametni telefon s mogućnošću surfanja webom i provjere e-maila. Mobitel je nosio ime iDEN i1000 plus, a bio je namijenjen za američku bežičnu mrežu IDEN.

Novi milenij je donio eksploziju potražnje za digitalnim mobilnim uređajima.
Početkom 2000. godine Motorola i CISCO su razvili prvu komercijalnu GPRS mrežu, a prvi mobitel koji ju je koristio je također bio razvijen od strane Motorole.

Motorola se s još nekoliko važnih igrača mobilne industrije ujedinjuje u Symbian OS inicijativu, koja je zamišljena kao protuteža Linuxu, Windows Mobileu i Palm OS-u.

Godinu dana kasnije, predstavljen je novi hit mobitel – V60. Bio je izrađen od metala, a imao je pristup internetu i glasovnom biranju.

Početkom 2004. godine, Motorola predstavlja vjerojatno svoj najpoznatiji mobitel – RAZR V3. U to vrijeme ultratanak preklopnjak (debljine 13.9 mm), bio je izrađen od kvalitetnih i inovativnih materijala postao je svjetski hit. RAZR V3 se prodao u više od 130 milijuna primjeraka te je postao najprodavaniji preklopni mobitel ikada, odnosno jedan od najprodavanijih mobitela uopće.

Zanimljivo je da je RAZR osim nevjerojatno velikog uspjeha Motoroli u konačnici prouzročio i veliku štetu. Naime, na krilima uspjeha RAZR-a Motorola je dugi niz godina izdavala velik broj klonova istoimenog modela i vjerojatno prvi puta u svojoj povijesti u potpunosti zanemarila smjer u kojem se tržište kreće. A u to vrijeme, tržište se okrenulo multimedijskim uređajima s brzim 3G brzinama, ekranima osjetljivim na dodir i sve boljim kamerama. Zbog toga, Motorolina strategija o prodaji ogromnog broja jeftinih preklopnih uređaja nije radila. Istovremeno je i dalje uz Nokiju bila najveći proizvođač mobitela, ali uz jako mali profit.

2007. godine, Motorola je predstavila nasljednika RAZR-a, nazvanog RAZR2 V8. Za promociju je snimljeno nekoliko šaljivih reklama, od kojih možemo istaknuti ovu:Zbog sve manjih prihoda i slobodnog pada u vidu smanjenja prisutnosti na tržištu, Motorola se početkom 2011. godine podijelila u dvije kompanije. Prva, Motorola Solutions – tvrtka koja i dalje nosi glavninu profitabilnih poslova koje i dalje obavlja za američku vladu, NASU i slično. Te Motorola Mobility, tvrtka koja proizvodi potrošačke proizvode, između ostalog mobitele i kabelsku opremu.
Motorola Solutions je pravni nasljednik izvorne Motorole, dok je Motorola Mobility tkz. spinoff tvrtka.

Motorola Mobility je sve karte bacila na izradu Android smartfona, što se pokazalo kao mudra odluka koja je u konačnici i spasila ovaj dio Motorole. Tijekom 2009. i 2010. godine Motorola je bila najveći proizvođač Android smartfona te je svojim modelom Droid/Milestone i otpočela pravu popularizaciju Android OS-a.

Sredinom 2012. godine, Google je objavio da je kupio Motorolu Mobility za 12.5 milijardi dolara te od sredine 2013. godine Motorola posluje pod Googleom. Motorola Solutions, koja ima prava na sve Motoroline patente i dalje uspješno posluje, potpuno samostalno.

 

Pregled najvažnijih Motorolinih mobitela

DynaTAC
Prvi mobilni telefon dostupan 1984. godine. Odlikovao se LED zaslonom i kapacitetom imenika od 30 kontakata.

motorola dynatac 8000x646x404

MicroTAC
Odlikovao se poklopcem koji je sadržavao mikrofon, a njegovim otvaranjem se uspostavio razgovor. Bio je najmanji i najlakši mobilni uređaj tog vremena, a odmah nakon predstavljanja koštao je 3400$.

MicroTAC MotorolaMicroTAC(2)

 

StarTAC
Uslijedio je nasljednik MicroTACa koji je bio i prvi pravi preklopni mobitel u povijesti. Prodajni rezultati su bili odlični te je StarTAC postao prvi mainstream mobitel zbog prodaje od preko 60 milijuna primjeraka. Ključne prednosti mobitela su bile mogućnost slanja i primanja SMS poruka, masa od samo 88 grama, mogućnost uporabe dodatne Li-Ion baterije te je bio jedan od privih uređaja koji je imao vibracijsku dojavu poziva.

Motorola-Startac ur_motorola_startac_1100px

 

Timeport
Serija mobilnih uređaja koja je izdana od početka 1999. godine. Prvi u seriji je bio L7089, odlikovao se masom od 140 g, zaslonom od 5 redaka, WAP preglednikom i mogućnošću snimanja glasovnih podsjetnika i pozivanje glasovnim biranjem.

220px-Motorola_Timeport_L7089


 

V8088
Uslijedio je preklopni model koji je polučio solidan uspjeh, ponajviše zahvaljujući mogućnošću odabira između četiri različite boje kućišta.

TalkAbout 
Pandan preklopnom modelu bio je TalkAbout 180, sličnih specifikacija i još šireg izbora boja kućišta. To je kao i kod modela V8088 dovelo do velike prodaje uređaja.

Motorola V50
Začetnik iznimno uspješne V serije mobitela. Odlikovao se štedljivim Optimax ekranom rezolucije 96 x 54 piksela koji je mogao prikazivati do 5 linija.

Motorola-V50_slika_O_15643557


 

Acompli 009
Smartfon pokrean izvedenicom Linux OS-a. Imao je punu qwerty tipkovnicu, 2.5mm utor za slušalice, ekran rezolucije 240 x 160 piksela i aplikacije pogodne za uredsko korištenje.

motorola-accompli-009-mobile-phone-large-3 xxx_accompli

 

Timeport 280
Početak 2001. donio je još jedan uspješan model – Timeport 280. Glavne odlike su mu bile veliki 7-redni zaslon rezolucije 128 x 100 piksela i Li-Ion baterija kapaciteta 800 mAh.

V60
Predstavljen početkom 2002. godine V60 je bio jedan od najpoželjnijih mobitela na tržištu. Sadržavao je novi Moto UI, aluminijski okvir i detalje od karbonskih vlakana. Osim glavnog zaslona, na vanjskoj strani poklopca imao je i sekundarni ekran koji je mogao prikazivati jednu liniju teksta, odnosno pozivatelja. Mobitel je zbog svoje kvalitete izrade i dobrog dizajna bio jako popularan.

motorola-v60i-1 2002-motorola-v60

 

V70
Ovaj model, predstavljen sredinom 2002. donio je potpuno novi izgled i način uporabe. Izbliza je izgledao kao povećalo, a rotiranjem gornjeg poklopca za 180 stupnjeva prikazala se tipkovnica čime je bilo jasnije da se radi o mobitelu. Odlikovao se WAP preglednikom i 2.5G GPRS brzinama.

motorola-aura 0120_v70

 

(lijevo - remake iz 2010.; desno - originalni V70)

 

A760
Prvi pravi Linux telefon, predstavljen početkom 2003. godine. Pokretala ga je distribucija Linuxa nazvana MontaVista Linux. A760 je svakako zanimljiv obzirom na to da je prvi mobitel koji je kombinirao Linux i Javu, s punom multimedijalnom PDA podrškom i ugrađenom kamerom te zaslonom u boji, osjetljivim na dodir.

Motorola a780b


 

A835
Uslijedio je i prvi Motorolin 3G uređaj. Uz 3G, korisnici su imali i veliki zaslon s 65k boja te dugo trajanje baterije.

Mpx200 / 220
Krajem 2003. u suradnji Motorole i Microsofta predstavljen je preklopni mobitel, pokretan Windows Mobileom. Ovo je ujedno prvi pravi Motorolin pokušaj da se okuša na tržištu smartfona. Odlikovao se mogućnošću pregledavanja emaila i interneta kao i pregledom Office dokumenata. Od hardvera valja istaknuti punu tipkovnicu, WiFi i infracrveni port.
Mobitel je ostao zapamćen kao prvi kojemu se ekran mogao preklapati na dva mjesta.

motorola-mpx200-2 535145_090319123618_mpx200

 

V300
Početkom 2004. predstavljen je jedan od zadnjih modela koji je imao eksternu antenu. Odlikovao se quad band frekvencijama, VGA kamerom, Bluetoothom, USB syncom i MP3 tonovima.

motorola-v300-1 motorola-v300-5

 

A1000
3G smartfon, pokretan UIQ platformom koja je bazirana na Symbian OS-u. Odlikovao se ekranom od 2.9 inča rezolucije 320 x 208 piksela i 1.3 megapikselnom kamerom.

motorola-a1000_1

 

RAZR V3
Sredinom 2004. Motorola je izdala svoj prvi RAZR koji je bio potpuno drugačiji model od bilo čega što se prodavalo do tada na tržištu. Dizajniran je upravo kao kombinacija nekoliko ideja čime bi se mobitel u potpunosti razlikovao od konkurencije. RAZR je mobitel koji je predstavio koncept tankog telefona i prouzročio je da brojne tvrtke pokušaju kopirati dizajn RAZR-a. Ujedno je i prvi mobitel zbog kojeg su ljudi čekali u redovima kako bi ga kupili.
Bio je izrađen od aluminijskog okvira, tipkovnice iz jednog komada metala i staklenog vanjskog zaslona. Imao i je USB port u kojega su se mogle umetnuti slušalice, ili kabel za sinkronizaciju s računalom ili za punjenje. Dolazio je s dva ekrana – glavnim rezolucije 176x220 piksela i vanjskim od 96x80 piksela.
Do sada je prodan u više od 130 milijuna primjeraka.

1024 no_photo_availableeb146e68ac9b46efa741e333bbc6679a

 

L2/L6
Uslijedila je i varijanta RAZR-a, koja je bila namijenjena za korisnike koji ne vole preklopne uređaje.

A1200/MING
Nakon velikog uspjeaha s RAZR-om, Motorola je predstavila i inovativan preklopni smartfon koji je bio pokretan Linux OS-om. Dok je poklopac bio zatvoren, mobitelom se moglo upravljati s osnovnim funkcijama, kao što je čitanje propuštenih poruka ili poziva. Nakon otvaranja poklopca prikazivalo se puno sučelje kojim se upravljalo stylusom. Pretpostavljamo da je ovaj mobitel bio namijenjen uglavnom Star Trek fanovima.

Motorola-A1680 16

 

ROKR E1
Oko dva mjeseca prije predstavljanja Appleovog iPhonea predstavljen je i "iTunes" telefon. ROKR E1 je mobitel koji je razvijen u suradnji s Appleom. Rokr je imao mogućnosti sinkronizacije s Appleovim iTunesom te je za glazbeni svirač imao gotovo identično sučelje kao i iPod.
Mobitel nije postigao veći uspjeh, uglavnom zbog ograničenja od 100 pjesama koje su se mogle na njega prebaciti, a zbog ovog modela je došlo i do svađe u vodstvima Motorole i Applea zbog toga što je Motorola optužila Apple da minira prodaju ROKR-a kako bi se prodalo što više iPoda Nano.

138102348_7e34c81b8a_o iLw0ABa98V8M

 

KRZR K1
Mobitel vjerojatno najčudnijeg imena ikada, u stvari je bio još jedan u nizu RAZR klonova te osim ponešto promijenjenog izgleda nije nudio ništa novo.

Moto Q
Ponukana velikim uspjehom RAZR-a, Motorola je primijenila tanki dizajn i na Windows smartfon i rodio se – Moto Q. Bio je najtanji qwertz uređaj na tržištu, dolazio je s Windows Mobile 5, 3G povezivošću, Bluetoothom i 1.3 megapikselnom kamerom.

alltel_motorola_q9c_1 Moto_Q_dynamic 003

 

 

RIZR Z8
Motorolin "banana" telefon je u stvari bio UIQ3 smartfon kojeg je pokretao OMAP procesor. Uz ekran rezolucije 240 x 320 piksela, solidan hardver i odličan dizajn, mobitel je postao veliki hit.

imgMotorola-RIZR-Z83


 

ZINE ZN5
Prvi pravi Motorolin camerphone. Napravljen je u suradnji s Kodakom koji je uz softver radio i na novom visoko osjetljivom 5 megapikselnom CMOS senzoru. Mobitel je bio pokretan 500 MHz procesorom i Motorolinom izvedenicom Linux OS-a.
Od mogućnosti kamere treba istaknuti iznimno snažni xenon blic, fizički velik senzor i mehanički okidač. Za ZN5 se može reći da je prvi mobitel koji je po kvaliteti fotografija prestigao Nokijin N82, koji je do tada bio najbolji cameraphone na tržištu.

moto


 

DEXT
Uslijedio je i prvi Motorolin Android uređaj. Bio je to za to vrijeme uređaj s klasičnim specifikacijama za Android telefone. Ono što ga je razlikovalo od mnoštva je bio atraktivniji dizajn te Motorolina prilagodba Android OS-a nazvana MotoBlur koja je sadržavala velik broj widgeta i aplikacija namijenjenih za komunikaciju na društvenim mrežama.

MOTOROLA-DEXT-FLO


 

Droid/Milestone
Nedugo nakon Dexta, odnosno krajem 2009. godine Motorola je ponovno imala hit proizvod. Riječ je o Droidu, odnosno Milestoneu na europskom tlu zbog kojega je Android lansiran u mainstream. Svi dotadašnji Android modeli su imali jako slabu prodaju i gotovo nikakav marketing. Droid je to sve promijenio, pa je uz potpuno metalno kućište i iznimno tanke dimenzije bio privlačan mnogima. Baš kao i nakon predstavljanja novog iPhonea, u Americi su se formirali redovi za kupovinu ovog uređaja. Droid je ujedno bio i prvi uređaj koji je po prodaji prestigao tada nedodirljivi iPhone.

Popularna reklama koja je uspoređivala Droid s iPhoneom


Od hardvera treba istaknuti OMAP-ov 550 MHz procesor, 256 MB RAM i ROM memorije, 5 megapikselnu kameru s dvostrukom bljeskalicom, 3.7 inčni ekran rezolucije 480x854 piksela i 1400 mAh bateriju.

milestone_l3qtr_de_home-medium (1)Motorola-Milestone_43833_1

 

XT720/BackFlip/Flipout
Na uspjehu Droida, Motorola je ponovno počela eksperimentirati sa raznim oblicima Android mobitela. Prvi je predstavljen XT720 koji je po hardveru bio jako sličan Droidu, osim što je bio prvi Android smartfon koji je dolazio s Xenon flashom. Osim njega, imao je i 8 megapikselnu kameru s mogućnošću snimanja HD video isječaka.
Uslijedio je preklopni telefon nazvan Backflip koji je imao tipkovnicu na stražnjoj strani poklopca, a iza ekrana je imao touch pad kojim se moglo upravljati mobitelom.
Flipout je bio puni qwertz uređaj kojemu se ekran otvarao zakretanjem.

Motorola_1652451c Motorola-XT-720-4

 

motorola-backflip motorola-flipout-1284647373-866

 

Atrix
Početkom 2011. godine predstavljen je i Atrix, kojemu je glavna odlika bila Nvidijina Tegra 2 arhitektura. Atrix je bio i prvi uređaj koji je koristio pentile qHD ekran, a bio je zanimljiv i zbog senzora za otključavanje otiskom prsta i mogućnošću umetanja mobitela u dodatak nazvan LapDock koji je prikazivao Ubuntu desktop na velikom ekranu docka.

motorola-atrix-4g motorola-atrix-4g-1294335767-725

Xoom
Xoom je bio prvi Motorolin tablet, a ujedno i prvi uređaj pokretan novim Android OS-om 3.0 prilagođenim samo za tablete. Imao je 10.1 inčni ekran, Tegra 2 platformu i 32 GB integrirane memorije, kao i 1 GB RAM-a.

motorola-xoom-xl motorola-xoom-tablet

 

RAZR / RAZR MAXX
Iako ovi modeli nikada nisu došli na naše tržište, Motorola je uskrsnula svoj RAZR brend i u Android varijanti. Baš kao i izvorni RAZR i ovaj iz 2012. godine je bio specijalan. Ponovno je postao najtanji 3G smartfon, debljine samo 7 mm. Bio je izrađen iz jednog komada aluminija, a pozadina uređaja bila je od kevlara. Također je bio otporan na prskanje vodom.
Nedugo nakon, uslijedilo je predstavljanje i MAXX verzije, koja je bila identična RAZR-u, uz dodatak ogromne 3200 mAh baterija. Zanimljivost je da je ovako velika baterija dodala samo milimetar na debljinu originalnog RAZR-a.

motorola-droid-razr-maxx-1 ht_motorola_droid_razr_ll_111116_wg

I kratki video pregled svih važnijih modela od početaka, pa sve do 2011. godineMoto X / Moto G
Od Googleove kupovine Motorole Mobility predstavljena su samo ova dva uređaja. Moto X koji cilja na što veću prilagodbu od strane korisnika, kroz portal MotoMaker. I Moto G koji nosi epitet best buy mobitela.
Google je nekoliko puta istaknuo da s Motorolom nema namjeru zarađivati velike novce, već da će Moto timu prepustiti odriješene ruke, kako bi mogli dizajnirati nove, inovativne proizvode kojima je cilj protresti ovu pomalo uspavanu granu industrije.

Motorola_Moto_X_57586940_20_610x436 20130906T110847
No, hoće li to uspjeti, ostaje nam za vidjeti....