Top teme

Najbolje aplikacije za navigaciju

Donosimo vam najpopularnije navigacije za pametne telefone koje su dostupne na Androidu i iOS-u i podržavaju povezivanje s Android Autom i Apple Car Playem. Mogli bismo se složiti da takvih aplikacija ima desetak, ali ove četiri su većini korisnika prvi izbor.

Google Karte

Započet ćemo s najpopularnijom navigacijom koja je zapravo i više od toga. Google je 2004. kupio računalni program za mapiranje od Where 2 Technologies, a već sljedeće godine je ponudio web aplikaciju naziva Google Maps kojoj smo se čudili još na stolnim i prijenosnim računalima. Ono što je nama najzanimljivije se dogodilo 2008. kad su se Google Karte pojavile kao aplikacija za iOS i Android. Apple ima i svoje Karte, ali svi uređaji s Androidom dolaze s predinstaliranim Google Kartama.

Iako ne nudi najbolje, a pod time mislimo najtočnije i najefikasnije rješenje za putovanje, prednost je integracija sa Street Viewom, gomila informacija o smještaju, restoranima, benzinskim postajama, znamenitostima itd., kao i javnom prijevozu te redovito ažurirane karte u klasičnom, satelitskom i topografskom prikazu. Na vremenskoj traci se možete prisjetiti svih putovanja i mjesta koje ste posjetili te pregledati udaljenosti koje ste prešli u određenom vremenskom razdoblju. Moguće je doprinijeti zajednici prijavom prometnih nesreća i radova, što je korisno za izbjegavanje i sprečavanje nastanka zastoja. Ako posjedujete električno vozilo, dovoljno je odabrati tip priključka i navigacija će vas odvesti do lokacije za punjenje baterije, a relativna novost je i nuđenje ekonomične rute ovisno o vrsti motora u vašem vozilu (benzinski, dizel, električni, hibridni).

Od nedostataka ćemo navesti malo komplicirano spremanje offline karata gdje nije moguće skinuti npr. kartu cijele države nego je potrebno odabrati željeno područje (karte se automatski ažuriraju svakih godinu dana), nemogućnost upozoravanja na prekoračenje dozvoljene brzine (verzija za iOS čak nema ni prikaz trenutne brzine) i prilično loš prikaz raskrižja i situacija u kojima je potrebno mijenjati prometni trak.

Waze


Waze je svoj put započeo 2006. kao FreeMap Israel, a već 2013. ga je preuzeo Google za 1,3 milijardi USD. Aplikacija je zamišljena za domaće, izraelsko područje, ali zbog zanimljivih mogućnosti poput podataka o prometnim nezgodama, policijskim kontrolama, zatvorenim cestama je dobila na popularnosti.

I danas je Waze navigacija koja se oslanja na suradnju zajednice, tzv. Wazera. Njihovi avatari se mogu prikazivati na karti i odmah je vidljiv njihov rang kojeg određuje količina doprinosa, tj, prijava stanja u prometu. Waze uspješno prikazuje i lokacije kamera – nešto što Google Karte nemaju. Prije nego krenete, Waze će vas podsjetiti na moguće troškove, poput vinjeta ili plaćanja tunela te na zone zaštićenog okoliša u koje stariji automobili ne smiju ulaziti. Vizualno je aplikacija dosta šarena uz široke mogućnosti prilagodbe i uređivanja karata. Povremeno su dostupni razni tipovi vozila i glasova, poput Djeda Božićnjaka u blagdanskom periodu. Glasovne upute na hrvatskom jeziku je snimio Matija Lovrec.

Negativne strane Wazea je nedostatak offline načina, uopće ne postoji nikakav način spremanja karte na uređaj. Navigaciju je moguće koristiti bez mobilnih podataka, ali u trenutku unošenja podataka morate biti povezani. Same rute ponekad znaju biti komplicirane, iako postoji barem opcija izbjegavanja kompliciranih raskrižja. Ako se oslanjate na javni prijevoz, Waze vam neće biti od koristi.

HERE WeGoIako nije najpopularnija navigacija kad govorimo o onima u obliku aplikacija za pametne telefone, HERE WeGo je definitivno u vrhu po pitanju kvalitete. Mnogi se sjećaju davnih vremena kad smo koristili Nokia Maps (jedno vrijeme poznat kao Ovi Maps) – upravo je HERE WeGo njihova evolucija. Nizozemski HERE, trenutno u vlasništvu dobrog dijela njemačke auto industrije (Audi, BMW, Daimler) te Mitsubishija, NTT-a, Intela, Boscha, Continentala i Pioneera pruža usluge nizu svjetski poznatih proizvođača automobila, ali i tvrtkama poput Garmina i Microsofta.

Mnogima će se svidjeti što odmah u startu nudi prave izvanmrežne karte, baš kao na samostalnim navigacijama. Jednostavno skinete kartu cijele države ili čak kontinenta ako puno putujete i to je to, internetska veza vam nije potrebna ako vam podaci o prometu nisu bitni.

Kao i Waze, HERE WeGo prikazuje nadzorne kamere i upozorava na prekoračenje brzine, ali daleko bolje izračunava rute. Ono u čemu nema konkurencije je aktivno prikupljanje informacija i konstantno ažuriranje karti. Kod novijih automobila čak preko senzora može „shvatiti“ kakvi su vremenski uvjeti, npr. ako se uključe brisači, zna da pada kiša i da se vozi sporije i automatski točnije izračuna trajanje putovanja svim korisnicima, ne samo onome tko daje tu informaciju. Ovo je samo jedan primjer korištenja novih tehnologija u automobilima u punom opsegu.

Svakako je potrebno usavršiti neke stvari i dodati ručno prijavljivanje prometnih nesreća, ali HERE WeGo od nas definitivno ima preporuku za putovanje privatnim automobilom, ali i javnim prijevozom i biciklom.

Sygic

Navigacija koju ne treba posebno predstavljati je Sygic. Pojedinci će se prisjetiti 2009. godine kad je u obliku aplikacije stigla na iPhone i Android. Sygic se oslanja na informacije od TomToma koje se ažuriraju svake dvije minute od preko 400 milijuna vozila i pršti od mogućnosti, ali sve to dolazi uz određenu cijenu.

Za 31,19 € godišnje ćete dobiti izvanmrežne 3D karte s mjesečnim ažuriranjima, povezivost s Android Autom, informacije o ograničenjima brzine i kamerama, proširene glasovne upute, promjenu rute ako je dostupna bolja ili brža, prepoznavanje prometnih znakova, proširenu stvarnost za realniji prikaz okoline, Head-up Display, snimanje videa tijekom vožnje, cockpit funkciju koja mjeri G sile, uspon i nadmorsku visinu te cijene goriva na ruti. Kad malo prođete kroz postavke, shvatit ćete da mnoge funkcije besplatno rade tek polovično, npr. informacije o nadzornim kamerama su besplatne, ali bilo kakve prilagodbe su dio plaćenog paketa. Moramo priznati da mnoge od ovih funkcija druge navigacije daju besplatno, ali ako puno putujete će vam se sigurno isplatiti.

Sygic je odličan izbor za vozače kamiona, kampera i autobusa, ali za to vam je potrebna zasebna aplikacija Sygic GPS Truck & Caravan. Naravno, i ovdje ćete morati platiti za Premium licencu, što će vas koštati 99,99 € za godinu dana, odnosno 169,99 € za doživotno korištenje i tri godine ažuriranja karata.