Biznis

Nastavak trgovinskog rata: Kina zabranjuje Intel, AMD i Microsoft u državnim službama

Kina je uvela nove smjernice koje zabranjuju korištenje američkih procesora tvrtki AMD i Intel u računalima i serverima vladinih službi, javlja The Financial Times. Nova pravila također blokiraju Microsoft Windows proizvode baza podataka u korist domaćih rješenja, što je očita posljedica sada već dugotrajnog tehnološkog rata između dviju zemalja.

Vladine agencije sada moraju koristiti "sigurne i pouzdane" domaće zamjene za AMD i Intel čipove. Popis uključuje 18 odobrenih procesora, uključujući one iz Huaweija i državne tvrtke Phytium. Usput spomenimo da su obje zabranjene u SAD-u.

Nova pravila uvedena u prosincu i nedavno tiho implementirana mogla bi imati značajan utjecaj na Intel i AMD. Kinesko tržište trenutno čini 27% Intelovih prihoda prošle godine i 15% AMD-ovih, navodi FT. Ipak, u ovom trenutku nije jasno koliko se čipova koristi u vladinim službama u odnosu na privatni sektor. Bilo kako bilo, nova odluka će svakako utjecati na daljnje poslovanje Intela, AMD-a i Microsofta u Kini.

POVEZANO: Sklapanje čipova – nova faza tehnološkog rata?

Ovi potezi kineskih vlasti su do sada najagresivniji u vidu ograničavanja korištenja američke tehnologije. Prošle godine Peking je zabranio domaćim tvrtkama korištenje Micron čipova u kritičnoj infrastrukturi. U međuvremenu, SAD je zabranio širok raspon proizvoda kineskih tvrtki, od proizvođača čipova do zrakoplovnih kompanija. Bidenova administracija je također blokirala američke kompanije poput Nvidije da prodaju AI i druge čipove Kini.