Apple

iPhone 16 Pro navodno donosi znatno veće AI mogućnosti od konkurencije

Ako je suditi po najnovijoj objavi analitičara Jeffa Pua, povezanog s Appleovim lancem dobave, a kojeg citira 9to5mac, novi A18 procesor u iPhone 16 Pro modelima će imati tzv. značjne on-device AI karakteristike.

To konkretno znači da će spomenuti procesor doći s mogućnostima alociranja više resursa za generativnu umjetnu inteligenciju nego što je to sada slučaj s npr. Snapdragonom 8 Gen3, koji pokreće najsnažnije Androide.

Prema ovom izvoru, Apple A18 će moći alocirati osjetno veći broj tranzistora rezerviranih za AI procese, što će smanjiti ovisnost o cloudu, odnosno internetskoj vezi. U prijevodu, A18 će iPhoneu omogućiti brže procesuiranje AI nego što je trenutno slučaj kod ostalih pametnih telefona. Koliko će to u praksi povećati AI sposobnosti telefona u odnosu na npr. Samsung Galaxy S24 Ultra, ostaje za vidjeti.

Isto tako se sada postavlja pitanje kako će, ukoliko do toga dođe, Apple AI funkcionalnosti A18 procesora iskoristiti u slučaju da za generativnu umjetnu inteligenciju bude koristio Google Gemini, o čemu se zadnjih tjedana intenzivno špekulira.

Podsjetimo, prema dosadašnjim informacijama koje dopiru iz različitih izvora, Apple prilično kasni u razvoju umjetne inteligencije u odnosu na Google, Microsoft, OpenAI, pa čak i Samsung, zbog čega je navodno i odustao od projekta električnog/samovozećeg automobila.