Apple Biznis

Apple se najnovijom akvizicijom uključuje u AI utrku kako bi uhvatio korak s konkurencijom

Nije tajna da Apple već neko vrijeme kaska za najvećim igračima na polju umjetne inteligencije. OpenAI, Google i Microsoft već su odavno predstavili svoje vizije razvoja AI značajki i njihovu konkretnu primjenu. U međuvremenu im se pridružio i Samsung sa znakovitim napretkom na ovom polju u svojoj novijoj Galaxy S24 seriji mobitela.

Ipak, kako danas prenosi Bloomberg, Apple je u međuvremenu u tajnosti kupio kanadski startup DarwinAI, kojeg je odmah pridružio svojoj relativno novoj AI diviziji. Podsjetimo da je Apple, doduše prema neslužbenim informacijama, odustao od desetak godina starog projekta razvoja automobila, kako bi sve snage upregnuo prema AI sektoru, najnovijem trendu u tehnološkom svijetu, koji je, k tome, uzrokovao i strelovit rast vrijednosti tehnoloških divova. Pored Microsofta i Googlea, najveći rast mjeren tržišnom kapitalizacijom doživjela je Nvidia.

O ovoj Appleovoj akviziciji za sada nema detalja, no oni bi u međuvremenu mogli početi izlaziti na površinu. Kad ih jednom doznamo, bit će jasnije hoće li Apple uspjeti uhvatiti korak s ostatkom industrije i u novoj seriji iPhonea koji stižu najesen, uspjeti predstaviti dovoljno zanimljive značajke temeljene na AI tehnologiji. Isto vrijedi i za ostale Appleove proizvode, prvenstveno Mac računala i iPad tablete.