Kriptovalute

Prva značajna korekcija cijene Bitcoina nakon strelovitog rasta

Nakon što je prije četiri dana uspješno probio ključnu resistance razinu od 69.000 dolara (ATH iz 2021. godine), te u jednom trenutku dosegao vrijednost od 73.000, s konsolidacijom na 71.500, Bitcoin je danas doživio prvu značajnu korekciju u višemjesečnom usponu kojeg je obilježio doslovno parabolični rast.

Kao razlog za trenutačni pad vrijednosti analitičari navode novi izvještaj američkih vlasti o inflaciji, koji su se pokazali nešto većim od očekivanih.

Bitcoin: 1D grafikon:

Ipak, ovo ne znači da je najnoviji bull run završio, dapače, budući da je i u ovakvom usponu potrebna konsolidacija ili moža čak retest support zone. Iako pad vrijednosti na spot tržištu nije bio velik, uzrokovao je uobčajeni lanac likvidacija long pozicija na futuresima, što je rezultoralo kasakanim padom cijene u vrlo kratkom roku.

Povezano: Zašto su kriptovalute tako volatilne?

Mjenjačnice su očito bile pretrpane overleveraged pozicijama tradera koji su očekivali rast, stoga ovakva korekcija ne čudi, a s druge strane je zdrava za daljnji rast. Prema informacijama kojima raspolaže Cointelegraph, u protekla 24 sata ukupno je likviidirano oko 660 milijuna dolara.

Ukoliko se cijena konsoidira na trenutnoj razini (oko 67.000 dolara) i ne bude padala do prve support razine koja se nalazi u zoni od oko 62.000 dolara, sljedećeg tjedna možemo očekivati novi rast vrijednosti ususret halvingu.

Izjava o odricanju od odgovornosti:
Sve analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to činite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.