Biznis Apple

Apple bi u iPhone kao AI alat mogao ugraditi Googleov Gemini

Nije tajna da se Apple nije na vrijeme pripremio na aktualne ratove u areni umjetne inteligencije. I dok Google Microsoft i OpenAI odlučno grabe naprijed, Apple se našao u neobranom grožđu, što smo mogli zaključiti iz nedavnih glasina o odustajanju od projekta izrade električnog (i/ili samovozećeg automobila) te akvizicije manje poznate kanadske tvrtke koja razvija AI jezične modele.

Tako danas kao grom iz vedra neba stiže vijest koju prenosi Bloomberg, da bi Apple u svom iOS 18 operativnom sustavu, koji će najesen pogoniti iPhone 16 seriju, mogao ugraditi Googleov Gemini. Možda zvuči šokantno, no kad malo zagrebemo ispod površine, vidjet ćemo da takva odluka zapravo i nije nelogična.

S obzirom na već prilično tijesnu suradnju dvaju divova na polju pretraživanja (Google tražilica dolazi kao zadana na iPhone uređajima), zapravo je logično očekivati da se suradnja proširi i na području umjetne inteligencije. Googleov Gemini (prethodno nazvan Bard), već je integriran u mnoge Googleove aplikacije i servise koje koriste i korisnici iPhonea. U slučaju da se ova suradnja ostvari, Gemini bi mogao na iPhoneu zaživjeti kao primarni generativni jezični model, a sudjelovao bi i na polju slikovnog i video sadržaja.

Ipak, Bloomberg navodi da ovim nije isključena mogućnost da Apple za suradnju u AI domeni odabere OpenAI i njegov ChatGPT, a moguće je da ih i kombinira u svom novom iOS 18 operativnom sustavu, o kojem ćemo prve informacije doznati u lipnju na tradicionalnom WWDC događaju.

Apple razvija i vlastita AI rješenja, što je postalo očito nakon što je na površinu isplivala informacija o akviziciji kanadske tvrtke DarwinAI, no s obzirom da kapacitet tog startupa nije na razini Googleovog ili onog kojim raspolaže OpenAI, logično je očekivati nešto dulje razdoblje za kvalitetnu implementaciju njihovih rješenja. Bloomberg dodaje da bi Apple u konačnici mogao stići ponuditi i vlastit AI rješenja u iOS-u 18, no ona bi bila zadužena za manje kompleksne zadatke.