Biznis Top teme

Američke obavještajne agencije priznaju da je TikTok samo hipotetska prijetnja

Navodna prijetnja TikToka nacionalnoj sigurnosti SAD-a prerasla je u histeriju poput prošlogodišnje o kineskom balonu u američkom zračnom prostoru, za čije rušenje su bili zaduženi najmoderniji borbeni avioni, a kao podrška našao se i nosač na Atlantiku, što je očito bilo samo predstava za medije.

S druge strane, službeni izvještaji ispisuju potpuno drugačiju priču. Američke obavještajne službe nisu ponudile nikakav dokaz da je TikTok ikada koordinirao s Pekingom. Ta činjenica nije spriječila mnoge u Kongresu, pa čak ni predsjednika Joea Bidena, da donesu prijedlog zakona koji bi prisilio prodaju poslovanja TikToka u SAD-u nekoj američkoj kompaniji, a u slučaju da to ne bude postignuto, njegov rad bi bio zabranjen.

Svjedočenje dužnosnika u Kongresu svodi se na „mogućnosti“

U intervjuima i svjedočenju u Kongresu o TikToku, čelnici FBI-a, CIA-e i ravnatelj nacionalne obavještajne službe zapravo su pažljivo kvalificirali prijetnju nacionalnoj sigurnosti koju predstavlja TikTok kao čisto hipotetsku, prenosi Intercept.

Glavna optužba koja se provlači je da bi vlada u Pekingu mogla natjerati TikTokovu matičnu tvrtku, ByteDance, da koristi njihovu aplikaciju u ciljanim operacijama za manipuliranje javnim mnijenjem, prikupljanje masovnih podataka o Amerikancima, pa čak i špijuniranje pojedinačnih korisnika. ByteDance navodi da nikada nije podijelio podatke američkih korisnika s kineskom vladom i da to ne bi učinio da se od njega traži.

Iako se čini da su najviši dužnosnici nacionalne sigurnosti sretni što ponavljaju ove optužbe o kineskoj kontroli TikToka, ne nude nikakve dokaze da bi kineske vlasti ikada stvarno koordinirale s tvrtkom.

Tipičan je intervju koji je direktor CIA-e William Burns dao CNN-u 2022., gdje je rekao da je “zabrinjavajuće vidjeti što kineska vlada može učiniti da manipulira TikTokom”. Dakle, ne što je kineska vlada učinila, nego što bi mogla učiniti. Ispostavilo se da je ono što bi Kina „mogla učiniti“ tema koja se konstantno ponavlja u izjavama najviših dužnosnika nacionalne sigurnosti.

Povezano: Biden bi zabranio TikTok, ali je na njemu istovremeno otvorio vlastiti račun za promociju

Direktor FBI-a Christopher Wray rekao je tijekom razgovora 2022. na Sveučilištu Michigan da je TikTokova "matična tvrtka pod kontrolom kineske vlade, i to im daje potencijal da iskoriste aplikaciju na načine za koje mislim da bi nas trebali zabrinuti." Wray je nastavio opisivati sposobnost TikToka da kontrolira svoj algoritam preporuka, za koji je rekao da im "omogućuje manipuliranje sadržajem." U istom govoru, Wray je tri puta spomenuo "sposobnost" kineske vlade da špijunira korisnike TikToka, ali nikada nije rekao da to čini.

"Imaju mogućnost prikupljati podatke o korisnicima koji se mogu koristiti za tradicionalne špijunske operacije", rekao je Wray i dodao: “oni također imaju mogućnost dobivanja pristupa softverskim uređajima. Dakle, govorimo o milijunima uređaja i to im daje mogućnost da se kroz to uključe u različite vrste zlonamjernih cyber aktivnosti.”

Zanimljivo da ni za jednu od navedenih stavki nikad nije ponudio konkretne dokaze.

U svjedočenju pred Odborom za Domovinsku sigurnost (National security) Predstavničkog doma u studenom 2022., Wray je bio još oprezniji, naglašavajući da bi kineska vlada mogla koristiti TikTok za operacije utjecaja „izvana“, ali samo "ako tako odabere". Na pitanje zastupnice Diane Harshbarger, je li kineska vlada koristila TikTok za prikupljanje informacija o Amerikancima u druge svrhe osim ciljanih oglasa i sadržaja, Wray je samo mogao priznati da je to "mogućnost".

“Rekao bih da imamo zabrinutosi za nacionalnu sigurnost, barem od strane FBI-a, u vezi s TikTokom”, rekao je Wray. "Oni uključuju mogućnost da bi ga kineska vlada mogla koristiti za kontrolu prikupljanja podataka o milijunima korisnika ili kontrolu algoritma preporuka koji bi se mogao koristiti za operacije stranog utjecaja ako tako odaberu."

Nedostatak dokaza ne predstavlja problem

Nedostatak dokaza nije zbog nedostatka pokušaja, kao što je Wray aludirao tijekom istog saslušanja. Kada ga je Harshbarger upitala što se poduzima da se istraži umiješanost kineske vlade u TikTok, Wray je odgovorio da će „vidjeti može li se napraviti bilo kakav konkretan istražni rad koji će biti uključen u povjerljivi brifing o kojem sam govorio."

FBI se, na upit Intercepta o tome ima li ikakvih dokaza da je TikTok koordinirao s kineskom vladom, pozvao na Wrayeve prethodne izjave: "Nemamo što dodati ravnateljevim komentarima".

Zahtjev FBI-a za proračun za fiskalnu 2025. godinu Kongresu, koji ocrtava prioritete resursa u nadolazećoj godini, predstavljen je ovaj tjedan, ali na svoje 94 stranice ne spominje TikTok, niti se ijednom riječju spominje Kina, dodaje Intercept.

Još od 2020. godine Međuagencijsko povjerenstvo za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama istražuje implikacije ByteDancea i TikToka. Istraga je uslijedila nakon izvršne naredbe bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kojom se nastojalo prisiliti TikTok da se odvoji od svoje matične tvrtke. Kad ta istraga nije uspjela rezultirati prodajom, Kongres se odlučio uključiti, da bi House u srijedu usvojio zakon koji bi prisilio ByteDance da proda TikTok. Ostaje još za vidjeti što će učiniti Senat.

Povezano: TikTok u SAD-u odbrojava zadnje dane. Hoće li zabranu doživjeti i u EU?

Tijekom svjedočenja Odboru za obavještajna pitanja Predstavničkog doma u utorak, direktor Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, najviši dužnosnik obavještajne službe u američkoj vladi, upitan je o mogućnosti da Kina koristi TikTok kako bi utjecala na nadolazeće predsjedničke izbore 2024. godine. Haines je samo rekao da se to ne može odbaciti, međutim ni on nije dao konkretan odgovor da se to zapravo može ili da je već urađeno.

Američka administracija je prva koja društvene mreže koristi u propagande svrhe

I u primjeru TikToka zapravo samo vidimo nastavak priče o Huaweiju, koji je također „optužen“ za mogućnost špijuniranja, dakle ne da stvarno špijunira za kineske vlasti, niti da je to ikad radio.

Kad su društvene mreže u pitanju, činjenica je da je od najpopularnijih i najutjecajnih na svijetu TikTok jedina u vlasništvu neke kineske kompanije, dok su sve ostale američke. Europska Unija, koja se često poziva na zaštitu privatnosti svojih građana čak ni nema neki ekvivalent kojim bi mogla utjecati na mišljenje niti svojih građana, a kamoli stranih.

Štoviše, Reuters je ovaj tjedan izvijestio da je Donald Trump, dok je bio predsjednik, potpisao naredbu kojom se ovlašćuje CIA-u da koristi društvene medije za utjecaj i manipuliranje javnim mnijenjem kineskih građana. Isto tako nije tajna da da upravo američka administracija, još iz vremena prije Trumpa, društvene mreže koristi za vlastitu propagandu, za što zapravo i postoje konkretni dokazi, koje čak ni ona sama ne više ne skriva.