Biznis Top teme

Sklapanje čipova – nova faza tehnološkog rata?

Proizvodnja čipova, ne samo da je tehnološki zahtjevan, nego i prilično kompleksan proces, u kojem sudjeluje više aktera nego što se na prvi pogled čini. Primjerice, Qualcomm dizajnira Snapdragon čipove, ali najzahtjevniji dio posla obavljaju tvornice koje ih fizički proizvode (foundryji). Najpoznatiji su svakako TSMC i Samsung. Ipak, postoji još jedan značajna, ali ne toliko tehnološki zahtjevna faza proizvodnje, a to je sklapanje, odnosno pakiranje. Pozamašan broj ovakvih tvornica nalazi se u Kini, ali i u okolnim zemljama među kojima se ističe Malezija.

Povezano: EU Akt o čipovima vrijedan 43 milijarde eura konačno odobren. Hoće li EU zaista proizvoditi 20% svjetskih čipova do 2030.?

Nakon što su kineske kompanije uvidjele da SAD ne namjerava stati s uvođenjem novih sankcija, neke od njih su navodno već sklopile ugovore s malezijskim tvrtkama koje se bave pakiranjem čipova, kako bi se na vrijeme pripremile na eventualni sljedeći val sankcija, prenosi Reuters.

Prvi na redu su grafički koprocesori koji mogu sadržavati AI komponente. Budući da se upravo na ovom području trenutno najviše lome koplja, prilično je izvjesno da će SAD u narednom razdoblju pokušati što više onesposobiti kineske potencijale za razvoj umjetne inteligencije.

Povezano: Promašaj američkih sankcija: Huawei u pametnim telefonima sada koristi 90% domaćih komponenti

Unisem, malezijska tvrtka koja se bavi sklapanjem čipova, a inače se nalazi u vlasništvu kineske Tianshui Huatian Technology grupe, jedna je od prvih koja je uvidjela priliku. Unatoč tome što je u kineskom vlasništvu, SAD bi morao uvesti sankcije kompaniji registriranoj u Maleziji, što bi zakompliciralo odnose između dviju zemalja.

Ključna stavka kod prebacivanja fokusa kineskih tvrtki na Maleziju mogla bi biti i činjenica što u ovoj zemlji i američki Intel posjeduje tvornicu za sklapanje čipova, što znači da bi eventualne sankcije morale biti selektivne, i to unutar treće zemlje.

U slučaju nizozemskog ASML-a smo vidjeli da američki pritisci itekako mogu utjecati na vlade i kompanije trećih zemalja, no razlika je u ovom slučaju ipak prisutna, budući da Malezija daleko više ovisi o ukupnoj trgovinskoj razmjeni s Kinom nego Nizozemska, tako da je malo vjerojatno da će pokoriti zahtjevima Washingtona.

Povezano: SMIC pokreće proizvodnju 5nm čipova za Huawei