Biznis Top teme

SMIC pokreće proizvodnju 5nm čipova za Huawei

Nedavno lansiranje Huaweija Mate 60 Pro, pokretanog procesorom proizvedenim u kineskom foundryju SMIC, podiglo je veliku prašinu s obzirom na američke sankcije koje traju već godinama. Podsjetimo, osim izravnih sankcija Huaweiju i mnogim drugim kineskim kompanijama, američka administracija je političkim pritiscima uspjela isposlovati zabranu izvoza naprednih litografskih strojeva kineskim kompanijama. Ove strojeve, koje inače koriste i ostali foundryji kao npr. Samsung i TSMC, proizvodi nizozemska tvrtka ASML, inače najvrjednija europska tehnološka kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji. Nizozemska vlada je popustila pritiscima Washingtona i ASML-u zabranila izvoz EUV litografskih strojeva u Kinu. EUV tehnologija je znatno naprednija od DUV varijante koju koristi SMIC, zbog čega je proizvodnja čipova uz pomoć potonjih znatno skuplja.

S obzirom da SMIC i Huawei nemaju puno izbora, 7-nanometarski čip ugrađen u posljednji Huaweijev smartfon izrađen je pomoću DUV tehnologije.

Priča sada dobiva nastavak, budući da se SMIC priprema za proizvodnju 5-nanometaskih čipova za Huaweijeve Kirin procesore, prenosi The Elec. Ono što je zanimljivo, i u ovom slučaju će koristiti DUV litografske strojeve, što će iziskivati više troškove proizvodnje. No s obzirom da je kineska vlada nedavno Huawei i SMIC uvrstila u skupinu strateški bitnih, osigurala je i dodatna sredstva. Da skratimo priču, neovisno o visini troškova za proizvodnju čipova putem DUV tehnologije, SMIC očito ne mora brinuti jer na raspolaganju ima solidnu količinu sredstava osiguranu od kineskih vlasti.

5-nanometarska tehnologija je po današnjim kriterijima također relativno zaostala, budući da Samsung i TSMC već koriste 4nm i 3nm procese proizvodnje. Međutim, poanta je u tome što su kineski proizvođači uspjeli proizvesti napredni čip za kojeg nitko na Zapadu nije vjerovao da će biti u stanju, a s obzirom na dinamiku napretka, za očekivati je da će SMIC dodatno usavršiti tehnologiju, no u ovom trenutku nije poznato kada će dostići konkurenciju. Neki analitičari su prošle godine predviđali da će biti potrebno tri do pet godina, no lansiranjem 7-nanometarskog čipa, te prognoze će se očito morati korigirati. Također, ostaje za vidjeti koliko će dugo kineska vlada moći financirati skuplju proizvodnju čipova, no s obzirom da se radi o strateškom interesu, ne treba sumnjati u njihovu istrajnost.

Isto tako smo vidjeli kako su američke i europske vlasti izdvojile po nekoliko desetaka milijardi dolara za subvencioniranje izgradnje novih tvornica čipova izvan Koreje i Tajvana u svrhu smanjivanja ovisnosti o azijskoj regiji, stoga nas ne treba čuditi spremnost kineske strane da osigura jednako izdašne, ako ne i više svote za svoj tabor.