Top teme

Promašaj američkih sankcija: Huawei u pametnim telefonima sada koristi 90% domaćih komponenti

Kad je 2019. godine američka administracija uvela sankcije Huaweiju i nakon toga cijelom nizu drugih kineskih kompanija, mnogi su predviđali razne crne scenarije, dok su rijetki, uključujući i američke poznavatelje tržišta, upozoravali da će biti kontraproduktivne.

Huawei je, istina, u to vrijeme izgubio ogroman dio svjetskog tržišnog kolača pametnih telefona, ali je istovremeno promijenio i poslovnu filozofiju, okrećući se domaćim dobavljačima, na koje se očito mogao osloniti u daleko većoj mjeri nego na američke i kasnije europske.

Povezano: Šamar američkim sankcijama: Huawei Mate 60 Pro otkriva skok u razvoju kineske industrije čipova.

Četiri godine kasnije, Huawei je postigao zanimljive rezultate. Iako se još uvijek nije uspio vratiti na globalno tržište, na domaćem, tj. kineskom, zabilježio je velike uspjehe, posebice nakon lansiranja Huawei Mate 60 serije, i to zahvaljujući velikom napretku SMIC foundryja, koji sada Huawei snabdijeva procesorima umjesto tajvanskog TSMC-a kao prije. Istina, 7-nanometarska tehnologija još uvijek nije na razini TSMC-ove i Samsungove, koji razvijaju 3 i 4 nm procesore, no postignut je značajan napredak koji je šokirao svijet, a ponajprije američku administraciju.

Povezano: Deutsche Telekom i austrijski regulator opovrgli tvrdnje EU Komisije da Huawei predstavlja "visoki rizik"

Rezultat sankcija je očito neočekivan za američke krojače politike, budući da je Huawei, prema podacima analitičarske kuće Trendforce, uspio postići to da je 90% komponenti ugrađenih u najnovije pametne telefone – kineskog porijekla, odnosno da su proizvedene u kineskim tvornicama. Prema Trendforecu, porijeklo komponenti u najnovijem Huaweijevom opskrbnom lancu je sljedeće:

 

Preostalih 10% komponenti odnosi se na DRAM memoriju, gdje se još uvijek oslanja na Samsung.

Kao što je već rečeno, Huawei je u protekle četiri godine izgubio velik dio tržišta pametnih telefona, ali je uspio preokrenuti orijentaciju na domaće dobavljače, što ga je učinilo manje ranjivim na strane (američke) političke pritiske. S obzirom na brzinu kojom fondry SMIC napreduje, za očekivati je da će kroz sljedeće tri godine dostići razinu sofisticiranosti proizvodnje poluvodiča, kojom će izravno konkurirati TSMC-u i Samsungu. U međuvremenu su zbog sankcija zapravo najviše izgubile američke kompanije poput Qualcomma, ali i nizozemski ASML, kojemu je prodaja nakon zabrane izvoza sofisticiranih litografskih strojeva u Kinu pala za 46%. U ovom trenutku još ne znamo ništa o posljedicama, no nije teško pretpostaviti da će se gubici morati odnekud pokrpati te da će solidan dio zaposlenika ostati bez posla.

Sankcije kao političko oružje su za američku stranu možda imale određeni kratkoročni efekt, ali s ekonomske strane gledano, i to dugoročno, očito je da će imati negativne posljedice. Što SAD više sankcija uvede, to će kineska industrija postati sve manje ovisna o zapadnoj, što vjerojatno ovima nije bio inicijalni cilj. No, vodeći se političkim, a ne ekonomskim ciljevima, čini se da je postignuto upravo suprotno.

Povezano: Kineski proizvođači masovno uvode satelitsku komunikaciju putem mobitela. Europa je „na čekanju“

U ovoj priči ne treba zaboraviti ni dio o sve češćim zabranama korištenja Huaweijeve infrastrukturne opreme za telekom operatere u Europi. Nakon što je Washington prvi zabranio Huaweijeve 5G mreže u SAD-u, počeo je vršiti pritisak i na europske zemlje da učine isto. Međutim, u Europi je udio Huaweijeve opreme daleko veći nego u SAD-u, što automatski znači i astronomske troškove uklanjanja iste i zamjene nekom drugom (Nokia i Ericsson op.a.).

Neke EU zemlje, poput Ujedinjenog Kraljevstva su podlegle pritiscima i operaterima naredile uklanjanje Huaweijeve infrastrukture, dok u Njemačkoj još uvijek traje rasprava (svađa političkih stranaka) tko će to platiti, budući da se radi o troškovima procijenjenim na više milijardi eura.

I na kraju najzanimljiviji detalj je to što su upravo Nokia i Ericsson nedavno ostvarili pad prihoda od 5G infrastrukture, dok su Huawei i ZTE istovremeno zabilježili rast narudžbi. Dakle sada dolazimo do apsurda, jer u vrijeme kad su kineske kompanije pod sankcijama, istovremeno ostvaruju rast, dok one koje bi ih na Zapadu trebale zamijeniti, padaju.

Povezano: Zašto je premještanje proizvodnje napredne elektronike iz Kine na Zapad praktički neizvedivo?