Biznis

Nokia Networks otpušta 14.000 zaposlenika zbog pada prodaje

Nokia, finska kompanija koja proizvodi telekomunikacijsku opremu, najavila je otpuštanje 14.000 zaposlenika. Rezultat je to pada prodaje 5G telekomunikacijske opreme, što je esencijalni faktor u poslovanju kompanije. U odnosu na prethodni kvartal, prodaja je pala za 20%, javlja Reuters. I Nokia i švedski Ericsson su zabilježili pad prodaje u SAD-u zbog slabije potražnje, pa su zato dio isporuka preusmjerili u Indiju, koja bilježi znatan rast izgradnje 5G mreža. Međutim, prodaja u toj zemlji je zbog prirode tamošnjeg tržišta iziskivala smanjivanje marži, što je na koncu rezultiralo manjim prihodima i sukladno tome manjom dobiti.

Ovim potezom Nokia do 2026. godine namjerava uštedjeti između 800 milijuna i 1,2 milijarde eura, navodi Reuters. Najnovije otpuštanje bi trebalo pomoći u ostvarivanju cilja, tako da bi ukupan broj zaposlenih s 86.000 trebao pasti na 72.000.

Zanimljivo je da i Nokia i Ericsson bilježe gubitke u trenutku kad velik broj zapadnih država uvodi sankcije kineskim kompanijama Huawei i ZTE, za koje je nedavno objavljeno da su ostvarili rast ugovorenih poslova.