Android

Ne, Huawei Mate 60 Pro ne podržava satelitske pozive, a nije jasno niti koji procesor koristi

Jučer se ranom zorom po našem vremenu pojavila vijest o lansiranju Huaweija Mate 60 Pro, koju je prvo objavio Huawei Central pod naslovom da je službeno predstavljen i da podržava satelitske pozive. S obzirom da je spomenuti izvor informaciju dobio s jedne od kineskih web trgovina, u startu smo bili skeptični, zato smo u naslov i napisali da je „Osvanuo na webshopu“.

Huawei Mate 60 Pro ne podržava satelitske pozive, već dvosjmernu tekstualnu komunikaciju

Spomenuti medij je također u startu naveo da Mate 60 Pro podržava satelitske pozive, no i tu smo izrazili skepsu, jer je tehnologija koja bi to omogućavala daleko kompleksnija. Naime, ispostavilo se da uređaj podržava dvosmjernu komunikaciju tekstualnim porukama što se i očekivalo, ali ne i satelitske pozive. Sve i da je neki proizvođač odlučio ugraditi podršku za satelitske pozive, takav mobitel zasigurno ne bi izgledao tako tanko i na koncu, ne bi bio tako jeftin (ispod 1000 eura). Ovu grešku propisujemo mogućim problemima u prevođenju s kineskog jezika, odnosno pisma.

Tijekom dana jedan primjerak je došao u ruke ekipe s portala Gizmochina koji je napravo unboxing, no djelomično je ostala tajna koji i kakav procesor je u uređaj ugrađen. Podsjetimo, zbog američkih sankcija, Huawei zadnjih par godina ne isporučuje uređaje s 5G modemima, koje je prije uglavnom nabavljao od Qualcomma, dakle američke kompanije kojoj je isporuka 5G komponenti Huaweiju zabranjena.

Huawei nije službeno objavio podatak o procesoru Mate 60 Pro, a prema nekim izvorima to bi mogao biti Kirin 9000s iz 2019. godine kojeg smo upoznali u modelu Mate 40 Pro.

Koje čipove Huawei ima na raspolaganju

Još tada, neposredno prije stupanja sankcija na snagu, širile su se glasine o tome kako Huawei masovno kupuje komponente za svoje Kirin procesore, tako da postoji šansa da su određeni dio tih procesora „preradili“ kako bi na njega instalirali 5G modem. Koji i kakav, također nije poznato, no prilično je izvjesno da ga je proizveo kineski SMIC, inače najveći tamošnji foundry, te konkurent tajvanskom TSMC-u i Samsungu. Ipak, SMIC još uvijek nema dovoljno naprednu tehnologiju za proizvodnju napredneih čipseta s 5 i 4-nanometarskom tehnologijom kao Samsung i TSMC, tako da u ovom trenutku niti nema mogućnosti ozbiljnije konkurirati u segmentu procesora za top modele smartfona.

Međutim, ako je Huawei u Matu 60 Pro zaista ugradio Kirin 9000s, postavlja se pitanje koliko će takvih uređaja moći isporučiti i ako u nekom trenutku potroši zalihe, hoće li u njega ugraditi neki drugi, primjerice neke novije Qualcommove s 4G modemom, koje inače nabavlja normalno. Možda je Huawei u međuvremenu pronašao način da na postojeće 4G čipsete ugradi SMIC-ove 5G modeme, no to sada već spada u gatanje.

Budućnost kineske industrije čipova i Huaweijeva prilagodba novonastaloj situaciji

Dodatni problem za SMIC je što od sutra (1. rujna) na snagu stupa zabrana prodaje ASML-ovih litografskih strojeva kineskim kompanijama, što znači da će se proces SMIC-ovog napretka dodatno usporiti. Podsjetimo, najveća europska tehnološka kompanija od matične (nizozemske) vlade je dobila spomenutu zabranu, koja je očito donesena pod političkim pritiskom Washingtona. Američka administracija zapravo ove informacije niti ne krije. Ipak, mnogi analitičari prognoziraju da će Kina kroz sljedećih nekoliko godina sama razviti tehnologiju za proizvodnju najnaprednijih čipova.

Kako će sve skupa utjecati na Huawei, u ovom trenutku ne znamo, no ono što znamo je da kineske kompanije, posebice one veličine Huaweija, igraju na duge staze. Sama činjenica što kompanija nakon uvođenja američkih sankcija nije propala, nego je, dapače, proširila portfelj mnogim novim proizvodima, a posebice u sektoru telekom infrastrukture, dovoljno govori sama za sebe. Štoviše, Huawei je dodatno povećao tržišni udio u svjetskoj 5G infrastrukturi, te ostvario osjetno veće prihode od najvećih konkurenata – Ericssona i Nokia Networksa, koje su zabilježile pad.

Isto tako smo vidjeli da im prodaja mobitela na kineskom tržištu ide prema planu, slično kao i u susjednim zemljama gdje Google servisi nisu toliko popularni kako u Europi. Uvođenje 5G modema u nove modele mobitela svakako će povećati prodaju i izvan Kine, budući da pravo širenje ove tehnologije zapravo tek počinje, odnosno nakon priličnog zastoja uzrokovanog pandemijom.