Nokia 6 (2018) – Recenzija

Nakon što je s prošlogodišnjom Nokijom 6, HMD, nositelj licence za proizvodnju Nokia mobilnih uređaja, ponovno vratio Nokiju na tržište, ove godine je predstavio nasljednika svojeg, kako HMD kaže, najpopularnijeg uređaja, Nokije 6, kojeg je nazvao – Nokia 6.1 ili nova Nokia 6 (2018).

Nokia 6.1 doživjela je istinsku nadogradnju skoro u svakom segmentu u usporedbi s prethodnikom, pa tako dolazi sa jačim procesorom, kompaktnijim dizajnom, boljom kamerom te je dio Android One programa. Koliko je nova „šestica“ bolja od stare, kao i ostale posebnosti uređaja, možete saznati u nastavku teksta.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
148,8 x 75,8 x 8,15mm

Masa
172 grama

Zaslon
5,5″ IPS LCD, 1920 x 1080, 403 ppi, 73,2% površine

SoC
Qualcomm Snapdragon 630

CPU
8x 2,2GHz Cortex-A53

RAM
3 GB

Interna memorija
32 GB

Micro SD
Da, hibridni

Povezivanje
WiFi a/b/g/n, A-GPS, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C (2.0)

Otpornost na vodu
Ne

Bežično punjenje
Ne

OS
Android 8.1 Oreo

Kamera
16MP f/2.0, 4K, 1.0µm, PDAF, Zeiss optika

Prednja kamera
8MP f/2.0, 1080p

Baterija
3000 mAh

Cijena

Ustupio
HMD Global

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i izrada
Prosječna kvaliteta fotografija

Performanse
Lošiji zvučnici u odnosu na prošlu generaciju

Napredna aplikacija za kameru, OZO Audio
Kamera ne zaključava fokus

Android One

Dizajn i kućište

Segment u kojem je prošlogodišnja „šestica“ oduševila bila je kvaliteta izrade, koja je nadilazila cjenovnu kategoriju uređaja i, po pitanju kvalitete izrade, u korijenu sasjekla misao da je nova Nokia samo još jedan Kinez. Nokia 6.1 svoj dizajn nastavlja na dizajn prethodnika, smanjujući dimenzije uređaja i uvodeći akcentne boje. I dalje je riječ o jednodijelnom aluminijskom (serija 6000) kućištu u čiji je proces izrade ubačen dodatan anodizirajući (eloksiranje) proces koji dodaje već spomenute akcentne boje na bridovima, oko kamere i senzora otiska prsta, što estetiku uređaja diže na jednu višu razinu.

Uređaj je dimenzija 148.8 x 75.8 x 8.15mm, što je 6mm kraće od stare šestice čime je iskoristivost prednje površine (omjer zaslona i prednje površine) podignuta sa 70,7% na 73,2%, no vidljivo je da ima još prostora za napredak. S prednje strane uklonjen je senzor otiska prsta, koji je sada premješten straga, a navigacijske tipke su zaslonske. Iznad zaslona se nalazi slušalica za pozive, 8MP prednja kamera, senzori te Nokia logo.

Na lijevoj strani uređaja smještene su tipke za kontrolu glasnoće i otključavanje uređaja, čiji je hod relativno kratak no razmak između tipke za otključavanje i smanjenje glasnoće je povećan u odnosu na prethodnika, što će smanjiti slučajno pritiskanje krive tipke, no svejedno je to još uvijek dosta blizu jedno drugome. Desna strana uređaja, kao i kod svih Nokia smartfona, lišena je svih elemenata osim hibridnog utora za SIM i MicroSD karticu. Hibridni utor znači da može primiti ili dvije (nano) SIM kartice ili jednu SIM i jednu MicroSD.

Na vrhu uređaja nalazi se 3.5mm utor za slušalice, a na dnu imamo mikrofon, USB Tip C utor za punjenje te zvučnik. Straga je smještena kamera istih specifikacija kao kod prethodnika, no u novom kućištu i sa ZEISS brendom. Iznad kamere je drugi mikrofon, dok se ispod nalazi dvostruka LED bljeskalica. Niže je smješten senzor otiska prsta pa Nokia logo, Android One logo te pravne informacije.

Uređaj solidno leži u ruci i ima onaj premium osjećaj. Ravne strane uređaje mogle bi uzrokovati početnu nelagodu pri dužem držanju, no zaobljeni uglovi olakšavanju držanje, a nakon određenog vremena korištenja nemam nikakvih prigovora vezanih za osjećaj Nokije 6.1 u rukama i po pitanju samog rukovanja s njom.

Zaslon

 

Nokia 6.1 dolazi sa jednakim zaslonom kao i prethodnica, a riječ o 5,5-inčnom IPS LCD zaslonu FullHD rezolucije koji je prekriven 2.5D Gorilla Glass zaštitnim staklom treće generacije. Gustoća od 403 piksela po inču dovoljna je za svakodnevno korištenja smartfona, no ako uređaj želite koristiti za reprodukciju VR sadržaja, ova gustoća neće biti dovoljna za optimalno iskustvo.

Deklarirana svjetlina zaslona je 450cd/m2 (450nits), koja je pri svakodnevnom korištenju dovoljna za nesmetanu uporabu zaslona u vanjskim uvjetima, pa i pod jakim sunčevim svjetlom. Dio zaslona zauzimaju zaslonske navigacijske tipke, koje se, ovisno o aplikaciji, sakrivaju i pozivaju dodirom. Ne postoji opcija ručnog skrivanja i pozivanja zaslonskih tipki, a kada njih računamo dijagonala zaslona pada na 5,2-inča.

Uređaj ne posjeduje Glance, odnosno AlwaysOn zaslon, no tu je Ambijentalni zaslon koji u nekoj mjeri mijenja prethodno spomenute. Ambijentalni zaslon prikazuje sat i notifikacije na zaključanom zaslonu u slučaju primanja nova notifikacije ili kada uređaj osjeti da ste ga podignuli (može se aktivirati u postavkama). Još jedna opcija vezana za zaslon je dvostruko tapkanje za buđenje zaslona, što je izuzetno praktično sada kada je senzor otiska prsta pomaknut na stražnju stranu.

Hardver i povezivost

Nadograđeni procesor, u ovom slučaju Snapdragon 630, glavno i, po mnogima, najbitnije je poboljšanje koje je HMD napravio na ovogodišnjem modelu. Sastoji se od 8 ARM Cortex A53 jezgre na maksimalnom taktu od 2,2GHz, a još bitnije je što je izrađen u 14nm arhitekturi, što znači da je štedljiviji i brži u odnosu na Snapdragon 430 u prošloj Nokiji 6 koji je izrađen u 28nm arhitekturi.

HMD tvrdi da je nova Nokia 6 60% brža od stare, što po benchmark aplikacijama otprilike i jest. U svakodnevnom korištenju sam primijetio da je 6.1 brža od 6 i rekao bih čak značajno brža. Općenito po pitanju performansi nije bilo nikakvih problema, osim pokojeg trzanja primarno u Googleovim aplikacijama i naravno Facebooku.

Igre se na uređaju izvode bez većih problema, no vrijeme učitavanja uvelike ovisi o samoj igri. Ugrađena radna memorija iznosi 3GB, no planirana je i 4GB verzija koja bi se trebala pojaviti naknadno. Od 32GB interne memorije 19,7GB dostupno je korisniku.

Poboljšanje koje me osobno najviše veseli na novoj Nokiji 6 je USB Tip C utor za punjenje. Osim što je Tip C utor jednak na obje strane pa nema triput zakretanja konektora dok se uređaj ne stavi punit, Tip C također omogućuje brže punjenje i brži prijenos podataka. Nokia 6.1 napuni 50% bateriju kapaciteta 3000mAh u 30 minuta, dok se preostalih 50% kapaciteta puni nekih 45 minuta. Tijekom faze brzog punjenja (0-50%), baterija uređaja se zagrije 10-ak stupnjeva sa prosječnih 30 na 40 stupnjeva pa nije preporučljivo igrati igre ili na drugi način opterećivati uređaj dok je u brzom načinu punjenja. Ako ne želite brzo puniti, samo pronađite obični (5V/2A) zidni adapter i preko njega (ili računala) i Tip C kabela (koji dolazi s uređajem) možete puniti „normalnom“ brzinom.

Ostale značajke Nokije 6.1 su Bluetooth 5.0, NFC, WiFi 802.11 a/b/g/n, LTE Cat4 (150/50), a od senzora tu standardni senzor za blizinu, osvjetljenje, akcelerometar, žiroskop, kompas, senzor magnetskog polja i senzor otiska prsta.

Nokia 6.1 dolazi sa mono zvučnikom pristojne glasnoće, no riječ je o lošijoj opciji nego stereo zvučnik s Dolby Atmos tehnologijom na prošlogodišnjoj Nokiji 6. Kvaliteta poziva na prednjem zvučniku je na razini, a sam zvučnik je izuzetno glasan i pri većini razgovora sam smanjivao zvuk na pola, no dobro dođe kada ste u bučnom okruženju. Mikrofon za detekciju vanjske buke također odrađuje odličan posao prilikom poziva i sugovornici se nisu bunili na pozadinsku buku.

O hardveru kamere i bateriji bit će riječi u zasebnim kategorijama o kameri i bateriji.

Softver i sučelje

Nokia 6.1 spada u Android One obitelj uređaja, zajedno sa sestrama Nokijom 7 plus i 8 Sirocco. Android One znači da će uređaj primati nadogradnje Android operativnog sustava najmanje sljedeće dvije godine, a sigurnosne zakrpe najmanje sljedeće 3 godine. Isto tako, na Nokiji 6.1 možete koristiti neograničenu pohranu fotografija u Googleovom oblaku, a HMD je već potvrdio da kada Android P bude dostupan, Nokia 6.1 će ga dobiti.

Uređaji Android One programa, odnosno uređaji sa „čistim Androidom“ su dvosjekli mač. Nedostatak bilo kakvog bloatwarea i personalizacije sučelja od strane proizvođača poboljšava performanse i uređaj čini relativno jednostavnim za korištenje. Negativna strana je što konkurentski „skinovi“ obiluju raznim softverskim značajkama, od kojih je velik broj nepotreban, no postoje i one značajke koje su zaista korisne. Većina funkcija može se instalirati na uređaj u obliku aplikacije, no rješenja proizvođača u većini slučajeva su bolja od aplikacija. Na svakom korisniku je da odluči kakvo mu sučelje odgovora, a sa Android One uređajem u najgorem slučaju možete preuzeti neki od dostupnih Launchera iz Play Trgovine, ako želite i redovite nadogradnja i sučelje bogato opcijama.

Nokia 6.1 dolazi s Androidom 8.1.0 i sigurnosnom zakrpom za travanj u trenutku pisanja ovog teksta. Neke značajke Androida 8.1 u odnosu na Android 8.0 novi je izgled postavki, sekcije za bateriju, kao i druge kozmetičke promjene po cijelom OS-om. Od značajki, na Nokiji 6.1 valja istaknuti „Noćno svjetlo“, koje pomaže pri korištenju zaslona prije spavanja, već spomenutih značajki vezanih za zaslon (Ambijentalni zaslon, dvostruko tapkanje za buđenje zaslona), gestu za pokretanje kamere dvostrukim pritiskom tipke za otključavanje te gestu za spuštanje notifikacija potezom na senzor otiska prsta. Osobno sam opciju spuštanja notifikacija preko senzora otiska prsta isključio jer sam konstantno slučajno dodirivao senzor prilikom korištenja, koji je i mogao biti smješten nešto iznad trenutne lokacije, no veće kućište kamere u tome ga ograničava.

Uređaj dolazi sa 24 predinstalirane aplikacije, od kojih su dvije HMD-ove: Nokia Support (Podrška) i aplikacija za kameru. O aplikaciji za kameru bit će riječ nešto kasnije, a Nokia Support izuzetno je koristan alat koji osim provjere garancije, razgovora sa korisničkom službom i lociranja najbližeg servisa, nudi i pregledavanje nekih parametara uređaja poput zdravlja baterije, jačine signala, zauzeća radne memorije, temperature uređaja i slično.

Android 8.1 na Nokiji 6.1 se tijekom perioda testiranja ponašao pristojno, bez ikakvih zastajkivanja osim već spomenutih trzaja u Facebook aplikaciji i prilikom korištenja nekih Googleovih aplikacija poput Gmaila. Pod trzaj mislim na preskakanje sličica prilikom animacije prijelaza, dakle ništa strašno ili ispod očekivanja. Dapače, performanse Nokije 6.1 izuzetno su dobre, što zbog čistog Androida, što zbog dobrog hardvera. Isto tako, ako želite najnoviji Android i sigurnosna ažuriranja, najmanje sljedeće dvije godine Nokia 6.1 tu je pokrivena.

Kamera

 

Nova Nokia 6 dolazi sa 16MP stražnjom kamerom koju potpisuje njemački ZEISS, a senzor veličine 1/3.1 inča je iz Samsungove radionice. Otvor blende iznosi f/2.0, a pikseli su veličine 1 mikrona. Uz kameru tu je i dvotonska LED bljeskalica.

Osim naizgled kvalitetnijeg hardvera kamere, Nokia 6.1 dolazi i sa novom kamera aplikacijom. Nova Nokia Camera aplikacija, dostupna samo za Nokia Android uređaje čije kamere potpisuje ZEISS, napokon donosi pravi manual mode, odnosno ručno postavljanje parametara prilikom fotografiranja. U stilu Lumia uređaja „Pro Mode“ poziva se povlačenjem okidača prema gore, a od ručnih postavki tu su balans bijele, fokus, ISO od 100 do 3200, brzina zatvarača od 1/500s do 4s i kompenzacija ekspozicije od -2 do +2.

Osim toga, Nokia 6.1 podržava Dual-sight, odnosno snimanje videozapisa s obje kamere istovremeno, te „Bothie“ – pravljenje fotografija s obje kamere istovremeno. Iako obje ove značajke možemo svrstati pod „gimmicks“, na Nokiji 6.1 rade veoma dobro (iako je rezolucija smanjena), pa tko voli nek’ izvoli. Tu je i mogućnost prijenosa uživo na YouTube i Facebook, kao i snimanje videozapisa u 4K rezoluciji – uz slowmotion snimanje u 480p i timelaps. Prednja kamera Nokije 6.1 veličine je 8MP i fiksnog je fokusa. U direktnoj usporedbi s prednjom kamerom stare Nokije 6 nisam primijetio nikakvih razlika kako po pitanju kvaliteta tako i po pitanju oštrine, odnosno fotografije s prednje kamere i dalje su prosječne kvalitetne. Zgodan dodatak je što zaslon može služiti kao bljeskalica prilikom fotografiranja.

Osim „Pro“ moda pri fotografiranja, novitet na Nokiji 6.1 je OZO Audio snimanje zvuka. Ako se sjećate, Nokia OZO je Nokijina kamera za snimanje u virtualnoj realnosti koja je bila prepoznatljiva po svojih 8 kamera, 8 mikrofona i cijeni od 50.000 eura. Iako je Nokia odustala od razvoja same kamere, tehnologiju snimanje „sferičnog“ zvuka kojeg su usavršili, patentirali su i licenciraju kao OZO Audio zainteresiranim stranama. Nokia 6.1 za snimanje zvuka koristi 2 mikrofona, dok Nokia 7 plus i 8 Sirocco imaju i treći mikrofon. OZO Audio nije gimmick, a dokaz tome je direktna usporedba koju smo napravili između snimanja zvuka stare Nokije 6 i nove Nokije 6. Video pogledajte u nastavku.

Nakon svih nabrojanih značajki pomalo iznenađujuće dolazi konstatacija da prilikom fotografiranja u automatskom načinu rada fotografije Nokije 6.1 budu prosječene. U dobrim uvjetima fotografije će ispasti skoro pa odlične, uz vjerodostojne boje, dobar kontrast i jačinu. Problem je što pri jakom svjetlu znaju biti zagasite. Pri smanjenju osvjetljenja povećava se šum i smanjuje količina detalja, što je i očekivano za ovaj srednji cjenovni rang. Isto tako, zbog poprilične težine, aplikacija kamere zna ponekad usporiti pa je za fotografiju potrebno pričekati sekundu duže od željenoga, no na nekih 500 okinutih fotografija taj zastoj dogodio se možda 10 puta.

Situaciju spašava već spomenuti Pro mode, koji, ako ili kada ga naučite koristite, omogućuje vam da iz kamere Nokije 6.1 izvučete odlične fotografije. To je pokazatelj da je HMD ugradio dobar hardver, no potrebna su daljnja softverska poboljšanja kako bi i pri automatskom načinu fotografije bile najbolje što mogu biti.

Primjeri fotografija smanjene rezolucije u automatskom i pro načinu možete pronaći u nastavku, a sve fotografije napravljene Nokijom 6.1 u punoj rezoluciji možete pogledati u Flickr galeriji ovdje.

Usporedba automatskog i Pro načina (ručno podešavanje)

Noćna automatska, brzine zatvarača 2s i brzina zatvarača 4s

Problem kod fotografiranja i kod snimanja videozapisa je nemogućnost zaključavanja fokusa. U automatskom načinu rada ako želite fokusirati neki predmet njega tapnete na zaslonu i Nokia 6.1 ga fokusira nekih 5 sekundi i onda se vrati fokusiranju centralnog dijela slike. Pri fotografiranju to je moguće izbjeći ručno namještajući fokus u Pro načinu rada, no pri snimanju videozapisa jedino rješenje je pomicanje mobitela.

Osim odličnog zvuka, Nokia 6.1 snima i dosta dobre videozapise. Kvaliteta videozapisa u FullHD rezoluciji je pristojna, s dobrom reprodukcijom boja (ponekad se čine malo isprane), uz nešto sporiju promjenu fokusa kako se pomiče subjekt, no HMD je implementirao i nekakvu (vjerojatno digitalnu) stabilizaciju prilikom snimanja videa, koja je primjetna, no nigdje nije reklamirana, što je svakako pohvalno. Videozapisi u 4K rezoluciji su detaljniji i bolja je reprodukcija boja, no isto tako je primjetan nedostatak stabilizacije slike.

Primjeri videozapisa

FullHD dan

4K dan

FullHD dan

FullHD noć

U usporedbi s prošlogodišnjim modelom, nova Nokia 6 (2018), odnosno Nokia 6.1 daje bolje fotografije i videozapise. Općenito je riječ o solidnoj kameri, koja će dati dobre fotografije za dijeljenje putem društvenih mreža. Uz Pro način rada i mnogo dodatne opcije moguće je producirati kvalitetan sadržaj s Nokijom 6.1, no uz veći uloženi napor. Ako vam je kamera prioritet i nemate vremena ručno podešavati postavke, možda je bolje da u obzir uzmete Nokiju 7 plus ili uređaje drugih proizvođača s boljom kamerom.

Baterija

Iako je ostala istog kapaciteta od 3000mAh, zahvaljujući efikasnijem procesoru Nokia 6.1 može se pohvaliti boljom autonomijom od prethodnika. Ovisno o načinu korištenja, na kraju radnog dana na Nokiji 6.1 trebalo bi vam ostati od 15% do 30% baterije, što možemo svrstati malo iznad prosječne jednodnevne autonomije. Zahvaljujući brzom punjenju, i ako zaboravite uređaj staviti navečer na punjač, ujutro ćete ga brzo napuniti da vam može izdržati do kraja radnog dana.

Zaključak

Nova Nokia 6 praktički je u svim segmentima bolja od svoje prethodnice, kao što bi svaki nasljednik i trebao biti. Upakirana u slično aluminijsko kućište, ovog puta uljepšano akcentnim bojama, posjeduje moćniji hardver, USB Tip C utor, brzo punjenje, Bluetooth 5.0 i kameru bogatu opcijama uz OZO Audio snimanje zvuka. Dolazi sa najnovijim Androidom 8.1 Oreo te je za nju već potvrđen dolazak sljedeće verzije Androida, Android P.

HMD je na globalnoj razini povećao cijenu Nokije 6.1 u odnosu na staru Nokiju 6 sa 229 na 279 eura prije oporezivanja, no u Hrvatskoj taj skok u cijeni je manji, sa 2.099 na 2.299 kuna, a sam uređaj objektivno ima bolji omjer uloženog i dobivenog nego što je to imao njegov prethodnik.

Najbolju ponudu Nokia uređaja potražite na Mobis.hr.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT