Android

Novi šok za top modele: Snapdragon 8 Gen 4 će biti osjetno skuplji

Sljedeća generacija Qualcommovog procesora za top modele telefona mogla bi biti osjetno skuplja od prethodne, javlja leaker Digital Chat Station. Ovaj izvor je na društvenoj mreži Weibo objavio da će proizvodna cijena Snapdragona 8 Gen 4 biti veća zbog poskupljenja sirovina, što će na koncu rezultirati dodatnim poskupljenjem ionako preskupih flagshipa.

Proizvođači će se tako naći pred dilemom, ugraditi skuplji procesor i podići cijenu, ili koristiti stariju generaciju. S obzirom da je potonja opcija malo vjerojatna, za očekivati je da će cijene dodatno porasti. Poseban problem bi mogli imati proizvođači poput Xiaomija. Primjerice, Redmi K70 Pro, inače namijenjen azijskom tržištu, dolazi sa Snapdragonom 8 Gen 3 baš kao i Xiaomi 14 Ultra, ali po vidljivo nižoj cijeni. Ukoliko se glasine o poskupljenju novih Snapdragon čipova obistine, ovakva praksa će biti znatno otežana.

Povezano: Samsung bi s Exynos 2500 procesorom mogao potući Qualcomm i Apple

Podsjetimo, Snapdragon 8 Gen 4 će biti prvi Qualcommov procesor proizveden u TSMC 3nm tehnologiji, te bi po prvi puta trebao izravno parirati Appleovim 3nm Bionic procesorima, koji će ove godine biti predstavljeni u drugoj generaciji.

S druge strane, nedavno su se isto tako proširile glasine da će najjači procesor za Android telefone dođi s povećanim radnim taktom. Takav procesor će se u startu više zagrijavati, što upućuje na potrebu za većim prostorom za pasivno hlađenje. Na koncu bi se novi Android flagshipi zbog toga mogli dodatno udebljati, jer će veća potrošnja rezultirati i potrebom za većim baterijama.

Još jednom napomenimo da ove informacije nisu službene i treba ih uzeti s rezervom.