Android

Samsung bi s Exynos 2500 procesorom mogao potući Qualcomm i Apple

Izvori povezani s industrijom čipova potkrijepili su danas glasine da će Samsung sljedeće godine u Galaxy S25 seriji koristiti isključivo vlastiti Exynos 2500 procesor. U prethodnih nekoliko godina se ispostavilo da ovi čipstei nisu mogli u potpunosti parirati onima iz Qualcomma, navodi Sammobile. Iz tog razloga je Samsung u najjači model ove godine - Galaxy S24 Ultra, ugradio upravo Snapdragon 8 Gen 3.

Korejski mediji sada sugeriraju da je Samsung uspio razviti 3nm čipset koji bi performansama mogao nadići, ne samo Qualcommov Snapdragon 8 Gen 4, za kojeg se već špekulira da bi mogao razočarati, već i Appleov novi M4 procesor.

U prilog tezi da će Exynos 2500 biti energetski učinkovitiji od Snapdragona 8 Gen 4 govori i nedavna glasina o mogućem povećanju takta određenih jezgri u potonjem, što bi moglo rezultirati većom potrošnjom energije. Ukoliko se ova glasina obistini, proizvođači će u nove top modele morati ugrađivati i veće baterije, što će na koncu dovesti do povećanja dimenzija kućišta.

Dodatni vjetar u leđa Exynosu 2500 navodno daje i nova struktura. Umjesto FinFET tehnologije, novi Samsungov procesor bi trebao koristiti moderniju GAA (Gate All Around) koja smanjuje gubitke energije i preciznije usmjerava njezine tokove unutar tranzistora.

Ukoliko se ove informacije pokažu točnima, Galaxy S25 bi lako mogao postati konkurentniji od ostalih Androida, koji će koristiti Qualcommov procesor.