Biznis

Od 10 najprodavanijih mobitela u 2023. godini sedam je iPhonea i tri Samsunga

Svi koji su se u životu susreli sa statistikom, bilo tijekom obrazovanja, bilo u praksi, znaju koliko ona zna biti zbunjujuća i često varljiva. Čari statistike i njezinih performansa često možete okusiti u svim sferama života, a mi se u ovom tekstu bavimo onom o isporukama smartfona.

Paradoks? Android je najrašireniji, ali iPhone se prodaje bolje

Tako ste često mogli vidjeti da Android operativni sustav zauzima ¾ svjetskog tržišta, ali kad se na listi pojave proizvođači, brojke se malo razlikuju. Istina, nedavno smo vidjeli kako je Apple u 2023. godini uspio preteći Samsung po tržišnom udjelu na godišnjoj razini, koji je na tronu bio više od desetljeća.

Najnovija statistika je možda još više zbunjujuća, a donosi podatke koji govore o isporukama pojedinačnih modela mobitela. S obzirom da Apple u svojim financijskim izvještajima nikad ne razdvaja modele, odnosno sve ih trpa u isti koš, postoje tvrtke koje malo dublje analiziraju prodajne podatke te tako barem približno možemo zaključiti koliko je kojeg modela prodano, odnosno isporučeno.

Najnoviju infografiku donosi Canalys, koji je objavio top listu najviše isporučenih (ne i prodanih) uređaja u 2023. godini. To znači da ove brojke govore o uređajima koji su sišli s tvorničkih traka, ali još nisu našli kupca. Ipak, ne treba sumnjati da će, s obzirom na prilično precizne planove proizvođača, u nekom vremenskom odmaku na kraju završiti u nečijim džepovima.

Najprodavaniji Samsung je ujedno i jedan od najjeftinijih

Tako je, prema podacima kojima raspolaže Canalys, iPhone 14 Pro Max u 2023. zauzeo prvo mjesto s 34 milijuna isporučenih primjeraka. Slijedi ga iPhone 15 Pro Max s 33 milijuna, što je zapravo još više fascinantan podatak s obzirom da je u prodaju krenuo tek u zadnjem kvartalu. Treći na listi su iPhone 14 Pro i iPhone 14 s po 29 milijuna isporučenih komada, da bi se iza njih našao iPhone 13, koji je isporučen u 23 milijuna primjeraka.

Tek na šestom mjestu nailazimo na prvi Samsung, i to model Galaxy A14 4G. Sudeći po tome da se radi o modelu koji nema 5G povezivost, možemo zaključiti da je najviše isporučen u zemlje u razvoju, koje mahom imaju manju kupovnu moć, ali i slabije razvijenu 5G mrežu, ako ju uopće imaju.

Nakon ovog Samsunga opet dolazimo do jednog iPhonea, i to 15 Pro, koji je isporučen u 21 milijun primjeraka, isto kao i prethodno spomenuti Samsung. Slijede dva Samsunga, Galaxy A54 5G i A14 5G verzija, da bi deseto mjesto opet pripalo Appleu, s iPhoneom 15 i njegovih 17 milijuna isporučenih primjeraka.

Gdje je nestao Redmi?

Zanimljivo je da je s ove liste nestao Redmi brand, koji je prijašnjih godina često znao biti među Top 10 modelima, ponajprije zahvaljujući indijskom tržištu. No, zbog tamošnjih trzavica s kineskim vlastima, politika je očito imala utjecaj na smanjenje popularnosti, što je očito iskoristio Samsung i popunio rupu. Drugi razlog može biti dodatno razvodnjavanje branda, budući da se različitim tržištima prodaje pod različitim oznakama.

Varljivost statistike i čudna politika proizvođača

I na kraju još jedna napomena. I ova statistika može dobro zavarati, budući da je izlistano 10 najčešćih modela koji su isporučeni. No s druge strane, u obzir treba uzeti stotine drugih brandova i modela koji su isto tako isporučeni kupcima širom svijeta, a to je ono što uglavnom objašnjava informaciju s početka teksta o Androidu kao ¾ vladaru tržišta.

Naravno, za ovakvu polovičnu statističku sliku krivi su sami proizvođači, koji u svojoj ponudi imaju i po nekoliko desetaka modela. U nekim kompanijama vjerojatno ni sami ne mogu nabrojati sve modele koje proizvode, dakle njihova ponuda je rascjepkana i razvodnjena. Koliko im se takva politika isplati, valjda sami znaju, no ako cijelu situaciju promatramo kao kupci, često smo prilično zbunjeni postojanjem nekoliko različitih modela jednog te istog telefona, koji se međusobno razlikuju samo po sitnim detaljima, kao npr. količini spremišne memorije ili neke sporedne funkcije kamere.