OnePlus 3 vs. LG G5: usporedni test kamera

LG-G5-vs-OnePlus-3-dvoboj kamera

I dok je opširna recenzija smartfona OnePlus 3 u pripremi, idemo baciti oko na kvalitetu fotografija koje proizvodi njegova 16 MP kamera. Za usporedbu kao referentna vrijednost služio mi je LG G5, jedan od ovogodišnjih predvodnika top klase.

Oba uređaja imaju 16 MP kamere, no jasno je da je LG u startu u prednosti kad je posrijedi snimanje u slabije osvijetljenom ambijentu, i to ponajprije zbog svog f/1.8 otvora blende, dok OnePlus 3 koristi f/2.0. Obje kamere su optički stabilizirane.

Iako i OnePlus 3 dolazi s ručnim načinom i mnogim mogućnostima podešavanja, izravna usporedba softvera kamere nije uputna, jer LG G5 raspolaže s daleko više mogućnosti, a ne treba zanemariti ni mogućnost umetanja posebnog foto modula, koji fotografije čini još boljima. Naravno, to ima i svojih mana, jer iziskuje dodatne troškove pored ionako prilično skupog smartfona, a nije ni najzgodnije za prenošenje.

Zbog toga smo ovu usporedbu koncipirali tako da smo izravno usporedili snimke u automatskom načinu, koji je inače najčešće korišten kod većine korisnika. Krenimo redom.

Idealni uvjeti

OnePlus 3:

IMG_20160629_150610

LG G5:

20160127_044522

U idealnim uvjetima, tj. na danjem svjetlu nema puno mudrosti. Obje fotografije su podjednako dobre i kvalitetne, no ipak s vidljivom razlikom u prikazu boja. LG je možda malčice i posvijetlio sliku, dok su kod OnePlusa boje zasićenije. Iako ovako nekome možda djeluju ljepše (npr. trava), treba reći da su kod LG-a ipak prirodnije. Dinamički raspon je podjednak.

Zatvoreni prostor

OnePlus 3:

IMG_20160629_145259

LG G5:

20160127_043150

Već ovdje do izražaja dolazi LG-ev veći otvor blende jer fotografija vidljivo bolja, odnosno svjetlija, a u nekim detaljima se vidi i razlika u oštrini.

Zatvoreni prostor (iz blizine)

OnePlus 3:

IMG_20160629_143947

LG G5:

20160127_041836

U ovom slučaju vidimo da OnePlus 3 nema toliko problema kao na primjeru iznad, jer na manjoj udaljenosti bolje iskorištava okolnu svjetlost. Fotografije su vrlo slične i zapravo ih je teško razlikovati, osim ako se malo dublje zagledate, kada biste eventualno mogli primijetiti kakvu-takvu razliku u zasićenosti boja.

Garaža

OnePlus 3:

IMG_20160629_143647

LG G5:

20160127_041536

I ovdje je vidljivo da veći otvor blende u startu osigurava veći nivo svjetline, ali je LG ovoga puta loše izračunao izvor svjetla u pozadini, pa se pojavio prilično velik odsjaj koji je imao utjecaja na oštrinu. OnePlus 3 ovdje donosi tamniju, ali ipak malo oštriju sliku.

Noć

OnePlus 3:

IMG_20160629_214857

LG G5:

20160127_112815

Noćni uvjeti su ono gdje LG-eva kamera najviše dolazi do izražaja. Općenito bolje iskorištavanje svjetlosti rezultira jasnijom i vidljivo boljom fotografijom u svakom pogledu. Veći otvor blende jednostavno vidi bolje, što rezultira općenito svjetlijom slikom, ali isto tako možemo vidjeti da OnePlus 3 ne zaostaje kad je oštrina u pitanju. U ovakvoj situaciji biste eventualno mogli prebaciti na ručni način i podići ISO vrijednost, ali biste tada dobili i veću količinu šuma.

Mrak – bljeskalica

OnePlus 3:

IMG_20160630_093403

LG G5:

20160630_081927

Kao i u idealnim uvjetima, ni ovdje ne vidimo previše razlike u kvaliteti, osim što je LG-eva iz gore navedenih razloga malčice svjetlija. Obje bljeskalice su podjednako jake i ne mijenjaju puno boje objekta, što znači da u oba slučaja možete računati na iznimno dobre rezultate.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje: OnePlus 3, LG G5.

1080p video

1080p

OnePlus 3

LG G5

4K video

OnePlus 3

LG G5

Kad je video u pitanju, oba uređaja snimaju podjednako dobre snimke. Isti procesor ih obrađuje, pa zato nismo ni očekivali veću razliku u kvaliteti. Količina detalja je kod oba uređaja na vrlo visokoj razini, kao i prikaz boja gdje je zaista teško uočiti razliku. Za usporedbu 4K videa bit će vam potreban odgovarajući monitor. Ukoliko ga posjedujete, vidjet ćete malu razliku u isprekidanosti pojedinih detalja u korist LG-a, no ona je toliko mala da je zapravo zanemariva.

Zaključak

Vidjeli smo da je kamera LG-a G5 u većini slučajeva odnijela pobjedu, no to ne znači da je ova u OnePlusu 3 loša, dapače, pogotovo ako u obzir uzmemo cijenu uređaja. Iako je LG-eva u konačnici bolja, sasvim sigurno nije toliko bolja da bi opravdala razliku u cijeni u odnosu na OnePlus 3, osim ako vam kamera na predstavlja najviši prioritet kod kupnje mobitela. Zato nam je drago da možemo zaključiti kako je kamera OnePlusa 3 zrela za izravnu usporedbu s najboljima, a da pritom za uređaj ne treba izdvojiti prosječnu hrvatsku plaću, kao što često zna biti slučaj s konkurencijom.

 
      
 • zver

  e, “rečnik” ti je naopacke 😀

 • i

  Nekome je dobra Škoda Octavia neko bi VW Passat. Ili tako slični primjeri. Oba su uglavnom stroj pa ko kolko misli izdvojit za uređaj

 • Čekam da mi dođe objasnidbeni

 • jakakisha

  Sekundarna?

 • Nazalost nisam imao vremena za izravnu uporedbu jer sam LG morao poslati Mislavu koji ce ga sada usporediti sa Samsungom i HTC-om. Test sekundarne na OnePlus 3 ce biti u recenziji.

 • marac

  Sekundarna kamera me zanima jednako koliko i Angelina Jolie trenutačno ima kilograma, a za minutarnu svaka čast, to sam želio znati.

 • Vjever Ica

  Meni su puuuuno bolje slike od OnePlus 3.
  Puuuuuuuuuuunnnoooooo bolje !!!

 • Najjstarija djeca

  Odlična usporedba.Dobro je što OnePlus 3 ima skoro jednako dobru kameru kao i vodeći flagship mobiteli.Mogli su ugraditi lošiji senzor vadeći se na ukupnu cijenu mobitela,ali nisu.

 • ND

  Izgleda da su mu mane kamera, baterija, veličina u odnosu na ekran i jamstvo. Nije loše s obzirom na cijenu.

 • Kamera je malo lošija nego na G5, ali ju ne bih nazvao manom.

 • jakakisha

  Iz Krešinog odgovora za sek. možda možeš (čisto sumnjam) vidjeti da je kod prave, profesionalne recenzije (kakve su i na ovom sajtu) bitno i ono što kod takvih kao što si ti nije. A takvi kao što si ti nikada i ne mogu imati Anđeliju i slične pa te i ne treba zanimati kilaža.

 • ND

  Pardon, mislio sam mana u odnosu na najbolje što konkurencija nudi. Po onome što sam gledao, meni je slabija i od one na S5, naročito pod lošijim svjetlom.

 • ND

  E baš me ide, lošija od s7, a ne s5

 • Klipan

  Zasto je jamstvo mana?

 • ako jamstva nema, kratko je ili treba uređaj slat na vlastitu odgovornost do kineskog zida, onda je jamstvo mana

 • Ljudska neman

  Sudeći samo po fotkama, mislim da bi rađe uzeo OP3 nego G5, za toliko nižu cijenu gdje je kamera sitno lošija i to samo u pojedinim uvjetima. Svakako čekamo recenziju da vidimo i određene prednosti ili mane naspram konkurenciji. Nemojmo zaboravit da ovaj uređaj stoji 400€ (3000kn), i nije puno lošiji u odnosu na flagshipe.

 • Chopavi slim

  Razlika u cijeni je kod nas oko 1000 kn jer je G5 oko 1000 kn skuplji od OP3 ali nije stvar samo kamere već i podršku za taj uređaj koja je prisutnija, s tim da je i g5 Zanimljiviji

 • Mexx

  Po čemu je zanimljiviji ? Osim što je gadan,manji ekran itd.

 • Gogo

  Realno mob je odličan, ali zapravo preskup. Košta isto kao i G5 na njuški, a samo 100€ manje od S7 pa kad još uzmemo u obzir jamstvo u HR i prodajnu cijenu nakon cca 1-2god …….

 • Gogo

  Ako ništa drugo onda zbog wide angle leće

 • Marin

  i opet oba lošija od Lumie 950.

 • JFK

  Samo sam cekao da se javi neki talent Lumijom

 • Nokia4ever

  950 obojicu pojede za malicu…ZEISS je uvjek još najbolji!

 • New_Folder

  Pa i nije neka razlika u cijeni, 400 i 450 eura.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]