OnePlus Watch - RecenzijaNakon velikog uspjeha u poslu s pametnim telefonima, pomalo čudi što OnePlus tek sada lansira pametni sat, iako smo u međuvremenu vidjeli čak i TV iz njihove radionice. Tako danas imamo prilike isprobati OnePlus Watch, koji zbog koncepcije možda i ne bismo mogli nazvati pametnim satom, već sportskom narukvicom koja nalikuje na sat.

Naime, istu stvar smo rekli i za Huawei Watch GT seriju, budući da i jedan i drugi koriste vlastite operativne sustave koji ne podržavaju instalaciju dodatnih aplikacija, za razliku od Samsungovog Tizena, Apple Watcha i naravno, Google WearOS-a. No dobro, mnogi će reći da satu dodatne aplikacije nisu ni potrebne ako je proizvođač u njega ugradio dovoljno funkcija, jer budimo realni, na ovako malom zaslonu teško ćete i pročitati mail, a kamoli zaigrati neku igru ili uspjeti odgovoriti na poruku.

Upravo zato se mnogi proizvođači kod pametnih satova orijentiraju na vlastiti OS umjesto Googleovog WareOS-a, a glavna prednost pred njim i gore spomenutim Samsungovim i Appleovim satovima je trajanje baterije. Vidjeli smo da razlike nisu male i na ovakvim satovima baterija, barem deklarirano, traje do dva tjedna, iako se to u praksi svede na desetak dana, ovisno o načinu korištenja. No i to je ogroman napredak u odnosu na pametne satove u punom smislu, kojima baterija traje dva ili tri dana.

Kako smo se OnePlus Watch proveo na našem testu i koliko smo njime zadovoljni, pročitajte u nastavku.

Prodajno pakiranje


Ovaj odjeljak za ovakav proizvod inače ne bih posebno izdvajao, no u ovom slučaju moram. Naime, OnePlus Watch dolazi u kutiji, najblaže rečeno, neobičnog oblika. Za razliku od drugih pametnih satova, koji dolaze uglavnom u nekakvoj kocki, OnePlus Watch dolazi u izduženoj kutiji oblika… zlatne poluge. Ili možda nekakve šipke. Mora se priznati da se OnePlus ovim definitivno izdvojio iz gomile, jer je dizajn kurije neobičan i svakako će vas zaintrigirati.A s obzirom na formu kutije, sat unutra leži potpuno ispružen kao lijena mačka na kauču. I sve je to divno i krasno dok ne nađete punjač, a on je, blago rečeno, blago razočarenje, barem kad je konstrukcija u pitanju. Naime, većina pametnih satova danas donosi zasebni „krug“ koji služi kao priključak za punjenje sata, i u njemu USB-C utor za spajanje kabela. Ovdje, međutim, to nije slučaj, budući da je kabel već pričvršćen za spomenuti krug. Zašto je ovo problem? Zato jer prilikom prenošenja, ukoliko negdje putujete, velika je vjerojatnost da će doći do pucanja kabela na mjestu gdje se spaja s krugom. Upravo zato bi bilo pametnije da su te dvije komponente odvojene.Drugi problem je priključak s druge strane kabela. Iako nije uobičajeno da se sat isporučuje s adapterom za punjenje, već samo s odgovarajućim kabelom, ovdje je slučaj što isti ima USB-A priključak, dakle moći ćete ga koristiti samo s adapterima koji imaju USB-A utor. Ukoliko ste kojim slučajem kupili OnePlus 9 Pro, slabe ste sreće, jer njegov adapter koristi USB-C. Dakle, za punjenje sata, kabel ćete morati uključiti u neki stariji adapter.

Dizajn i kućište


Već na prvi pogled je vidljivo da je sat dizajniran klasično, dakle okruglog je oblika, i iskreno, izrada je vrhunska. Rubovi kućišta imaju pravilna zaobljenja i neće smetati, odnosno zapinjati za odjevne premete. Materijal od kojeg je izrađen je nehrđajući čelik, dok je narukvica silikonska, dakle prava sportska, spremna za sve aktivnosti koje za posljedicu imaju znojenje, ali i plivanje, budući da je sat općenito otporan na vodu i diči se IP68 certifikatom.S desne strane nalazimo dva gumba. Nisu toliko ispupčeni kao na mom Huawei Watch GT 2 Pro, i realno ih je teže pronaći prstom, odnosno napipati bez pogleda na njih. Naravno, na ovo ćete se nakon nekog vremena priviknuti, a možda je na koncu i bolje rješenje jer je dizajnerski bolje uklopljeno u samo kućište. Poleđina je izrađena od plastike i očekivano donosi senzore i konektor za punjač.

Kućište sata je općenito tanko i elegantno, barem u odnosu na moj Huawei Watch GT 2 kojeg koristim već neko vrijeme.

Ono što mi se ne sviđa je način na koji se narukvica postavlja na ruku, odnosno njezina koncepcija. Za razliku od klasičnog dizajna s kopčom, OnePlus Watch s jedne strane ima gumbić koji ulazi u rupicu na drugom kraju narukvice, koja se pritom podvlači ispod. Ovakav način koriste i neki drugi proizvođači, ali ovako na prvu mi se čini nezgodnim, a i vjerojatnost da će se sat otkačiti je možda veća nego kod klasične narukvice, Također, ako ga često skidate, rupica će se neminovno proširiti.

Zaslon


Zaslon OnePlus sata izrađen je u AMOLED tehnologiji, baš kao i svi moderni pametni satovi, a u dijagonali broji 1,39 inča, što također odgovara veličini koja se danas koristi. To mu daje gustoću točaka od 326 ppi, što točno odgovara famoznoj Appleovoj „Retina“ gustoći, koja se često spominje kao gornja granica mogućnosti ljudskog oko da raspozna pojedini piksel. Naravno, oni s oštrijim vidom, kao i oni koji su si umislili da imaju super moći, vjerojatno će izdvojiti pokoju točku, no velikoj većini više od ovoga nije potrebno kako bi zaslon sata grafički glatko prikazao sav sadržaj kojim raspolaže.

Prikaz sadržaja pod izravnim udarom sunca kvalitetan i čitljiv, tako da po tom pitanju nema nedostataka, naravno, ako je uključeno automatsko osvjetljenje koje će ga u tom slučaju postaviti na najjače. Ili ako ga stalno držite na 100% kao moja malenkost.

Ono što možda nije na razini Huaweija i Samsunga je odgovor na dodir. Naravno, nije odaziv loš, ali u izravnoj usporedbi s Huaweijem Watch GT 2 Pro, osjeti se malena razlika. S druge strane, ako vam je ovo prvi pametni sat ili dolazite s jeftinijih rješenja poput pametnih narukvica, sve će vam teći k'o po loju, iako treba znati da postoji i bolje, ali uglavnom uz višu cijenu.

Najveća mana ovog zaslona, pa tako i sata u cijelosti je to što nema Always-On funkciju, barem nama koji smo na tu mogućnost navikli. Istini za volju, mnogi korisnici koje poznajem niti ne koriste Aplways-On zbog štednje baterije, ali ako ste kao ja na njega navikli, ovdje će vam nedostajati. Znači, zaslon je stalno crn i uključi se tek nakon što napravite onaj famozni pokret, odnosno trzaj rukom kad hoćete pogledati na sat. Zaslon se tada uključi i prikaže lice sata koje ste u postavkama odabrali.

E sad, ovdje dolazimo do određenih, da tako kažem, ograničenja, jer odgovor na taj trzaj baš nije na razini koju smo navikli vidjeti na skupljim satovima. Naime, zaslon je često znao reagirati i na druge trzaje. Da ne bude zabune, ovo je daleko od kritičnog ili bilo kakvog deal-breakera, jer sam se i sam nakon tjedan dana privikao, ali svakako treba imati na umu da postoje i bolja rješenja.

Ipak, ako vam ovo trzanje ne leži i sami sebi budete izgledali kao da imate tik, najbolje rješenje je „tap to wake“, dakle zaslon će se uključiti kad ga dodirnete prstom druge ruke. Ovo može biti nezgodno ako vam je druga ruka zauzeta npr. nošenjem plinske boce ili gajbe piva, ali će poslužiti svrsi u drugim situacijama. Ne zaboravite da zaslon reagira i na dodir nosom.

Softver i funkcije


Kao što je već rečeno, OnePlus sat dolazi s vlastitim softverom i na njega nije moguće instalirati aplikacije drugih proizvođača. Ukoliko tako oduči, sam OnePlus u nekoj od nadogradnji softvera može dodati pokoju novu funkciju, lice sata i sl. Upravljanje sučeljem se obavlja dodirom i fizičkom funkcijskom tipkom, baš kao i na mnogim sličnim satovima. Naravno, prije svega je sat potrebno povezati s vašim mobitelom, i to instalirajući OnePlus Health aplikaciju, koja će vas voditi kroz proces uparivanja.

Što se funkcija tiče, ovaj sat nudi standardne programe za vježbanje, odnosno praćenje tjelesnih aktivnosti kao što su trčanje, biciklizam, plivanje itd., ali ne i dizanje utega i rad na spravama u teretani, što neki drugi satovi podržavaju. Sat će pratiti i analizirati ritam vašeg spavanja i rezultate pokazati u aplikaciji na mobitelu. Naravno, tu je i mjerač otkucaja srca, ali pokazatelj razine stresa, u čije se rezultate nemojte previše pouzdati, baš kao ni na drugim satovima. Ova funkcija je inače osmišljena da posluži kao orijentacija. Isto vrijedi i za praćenje ritma spavanja, budući da čak i skuplji satovi od ovog to ne rade najpreciznije, ali će vam svakako barem približno dati na uvid koliko ste odspavali tijekom noći ili odrijemali u popodnevnoj siesti.

Općenito sam zadovoljan kako sat broji korake i prilično je točan, ako za referencu uzmemo osjetno skuplji Huawei Watch GT2 Pro, kojeg sam nosio na drugoj ruci. Isto vrijedi i za praćenje otkucaja srca u stvarnom vremenu i mjerenje razine kisika u krvi.

Aplikacija OnePlus Health je relativno dobro koncipirana i ne razlikuje se previše od sličnih aplikacija drugih proizvođača. Praćenje spavanja je također prilično precizno, iako je razdijeljeno samo u tri kategorije: Deep sleeep, Light sleeep i Awake, dakle nema REM fazu niti ne prati Deep sleep continuity, tj. kontinuitet dubokog sna, što na Huaweiju imam. Naravno, ovo nije neki big deal, jer ovakvi podaci malo kome zaista trebaju, no zbog apneje, osobno spadam u tu kategoriju pa mi je drago kad imam detaljniju statistiku kvalitete sna.Od ostalih detalja možemo spomenuti kontrolu glazbe putem sata, koja radi odlično, kao i mogućnost telefonskog razgovora preko njega. Naravno, sam sat nema utor za SIM karticu, ali putem Bluetooth veze možete preuzeti telefonski poziv s mobitela, ukoliko se on nalazi u blizini, odnosno ako je uparen sa satom. Kvaliteta razgovora je solidna, i teško da će sugovornik primijetiti da razgovarate preko sata, a ne mobitela. Nikako ne treba zaboraviti barometar i kompas, a u budućnosti možemo očekivati i neki vid beskontaktnog plaćanja, barem ako je vjerovati obećanjima proizvođača.

U trenutku pisanja ovog teksta, sat i aplikacija su prijavili da je stigla nadogradnja softvera koja se instalirala vrlo sporo, a prema specifikaciji, odnosno listi novosti, donijela je novi algoritam za prepoznavanje gibanja ruke, dakle onog trzaja za uključivanje zaslona. Ovo je sada donekle preciznije nego s inicijalnom verzijom softvera i funkcionira prilično dobro. Nažalost, nova lica sata nisu došla, tako da te osuđeni na nekolicinu predinstaliranih. Istina, možete iz galerije preuzeti još neke, ali tada ćete morati izbrisati neke od postojećih.

Baterija i autonomija


OnePlus je dekalirao 14-dnevnu autonomiju s jednim punjenjem, što ćete u principu i ostvariti ukoliko ga koristite po zadanim postavkama. Naravno, ako pozadinsko osvjetljenje povećate na najviše, uključite stalno mjerenje stresa i neki interval mjerenja SpO2, autonomiju ćete smanjiti na desetak dana. Isto tako, autonomija će ovisiti i o tome koliko dugo i često trenirate, odnosno koliko dugo je uključeno praćenje aktivnosti, a navedene vrijednosti odgovaraju nekoj srednjoj vrijednosti od sat vremena dnevno.

Veliki minus kad je u pitanju nedostatak Always-On zaslona, ovdje se pretočio u plus, budući da je to na satovima inače velik potrošač baterije, koji bi autonomiju dodatno skratio za još nekoliko dana.

U svakom slučaju, autonomijom OnePlus sata sam iznimno zadovoljan, a problem bi se mogao pojaviti kao i kod drugih sličnih uređaja s produljenom autonomijom, a to je da jednostavno zaboravite na to da ga ponekad treba staviti na punjač. OnePlus ovaj punjač reklamira kao brzi i navodi da je 20 minuta dovoljno za korištenje tijekom jednog tjedna, iz čega zaključujem da bi punjenje od 0 do 100% trajalo oko sat vremena ili nešto manje. Naime, sat je kod mene proveo čitavih 10 dana, nakon čega sam ga morao vratiti, a kapacitet baterije mu se za to vrijeme sa 100% spustio na 22%, što je impresivno.

Zaključak


OnePlus Watch u trenutku pisanja ovog teksta još nije bio u prodaji, a najavljena cijena za europsko tržište mu je 159 eura. To po srednjem tečaju možemo prevesti u nekakvih 1200 kuna, no kod nas možete očekivati i nešto višu cijenu, uglavnom zbog većeg PDV-a nego u drugim zemljama EU.

U svakom slučaju, cijena za ovakvu vrstu proizvoda nije pretjerana, ali nije ni mala, pogotovo kad u formulu ukalkuliramo nedostatke kao što je, u najmanju ruku, čudan punjač, tj. neodvojiv od kruga, a s druge strane donosi USB-A utor. Isto tako možemo gunđati na nedostatak Always-On zaslona i siromašnu ponudu lica sata, ali i ne toliko precizno raščlanjeno praćenje spavanja, dok je po meni minus i način na koji se silikonska narukvica zakači na ruku, no taj dio spada u subjektivne dojmove.

Ono što treba pohvaliti je dizajn, jer je sat vidljivo tanji od mnogih konkurentskih, a nudi prilično precizan tracking, kao i izvrsnu autonomiju. Ukoliko posjedujete OnePlus smartfon, OnePlus Watch će svakako biti vaš izbor jer ćete se osjećati upotpunjeno, ali naravno da se može koristiti sa svim drugim Android uređajima.