Top teme

Prelazak s Androida na iPhone može biti bolan, pokazalo je najnovije istraživanje

U posljednje vrijeme pojavila su se mnoga istraživanja koje upućuju na činjenicu da sve više Android korisnika prelazi na iPhone. Zbog dobrog dijela njih koja se međusobno podudaraju, možemo zaključiti da je to zaista tako, no isto tako treba imati na umu da to vrijedi za proteklih nekoliko godina.

S druge strane, čini se da prelazak s Androida iPhone ne ide baš glatko, barem ako je suditi prema studiji tvrtke Greensmartphones. Prema njihovim nalazima, zbog različitog sučelja Android i iOS operativnih sustava, novi korisnici iPhonea imaju više problema od onih koji su s njega prešli na Android. Sudeći po ovom istraživanju, Android operativni sustav je više intuitivan od iOS-a, dakle novi korisnik će se jednostavnije snaći unutar njega, nego u obrnutom slučaju. Mnogi novi iPhone korisnici se često muče s pronalaženjem osnovnih postavki na svom novom uređaju, do je u slučaju Androida taj postotak manji.

Svoje tvrdnje potkrepljuju podacima koje su prikupili s Google tražilice. Pretraživanja o upitima za korištenje osnovnih postavki iPhonea veća su za 58% nego u slučajevima novopečenih korisnika Androida. 61.000 iPhone korisnika je pretraživalo pojam „kako uređaj vratiti na tvorničke postavke“, dok je kod Androida broj takvih upita iznosio samo 8.400. Jedine dvije stavke od ukupno 12, koj2 su Android korisnici pretraživali više od iPhone korisnika ticale su se okidanja screenshotova i očitavanja QR koda.

Povezano: iPhone se prodaje bolje od Androida. Koji su razlozi za to i koliko je realno da će preuzeti vodstvo? [Analiza]

Ako je suditi po ovom istraživanju, i ako uzmemo u obzir da spomenute cifre predstavljaju reprezentativan uzorak, možemo zaključiti da je Android generalno jednostavniji po pitanju osnovnih postavki, odnosno u snalaženju unutar sučelja.

Naravno, ovo istraživanje ne mora nužno stvarati neku mjerodavnu sliku, budući da je dobar dio korisničkog iskustva individualan i subjektivan. A što se tiče masovnog prelaska s Androida na iPhone, s obzirom na dosadašnja iskustva, to  trenutno doživljavamo kao jednu od amplituda u 15-godišnjoj povijesti rivaliteta ovih dvaju tabora.