Prelazak s iOS-a na Android

Nakon duljeg (ili kraćeg) vremena shvatili ste da je na drugoj strani trava zelenija, pa ste se odlučili prijeći u drugi tabor? iOS vam je postao zatvor, pa ste se uželjeli malo slobode i odlučili na prelazak na Android? Dosadilo vam je namještanje ikonica po Appleovim željama i htjeli biste to učiniti po svome, ali koristiti i pokoji widget? Idu vam na živce neke nelogičnosti u postavkama, ali i sporost otvaranja mnogih aplikacija u odnosu na najnovije Androide?

Razloga za prelazak s iOS-a na Android je mnogo i mogli bismo ih nabrajati cijelo popodne. Naravno, ne na bilo kakav Android, već na neki iz višeg cjenovnog razreda, ali ne brinite, i najskuplji Androidi osjetno su jeftiniji od iPhonea.

U ovom tekstu ćemo pojasniti kako najjednostavnije napraviti spomenutu migraciju, a za primjer će nam poslužiti iPhone XS Max i Huawei Mate 20 Pro. Da ne bismo previše mudrovali, recimo da je proces prelaska zapravo vrlo jednostavan, a ono što ćete eventualno morati malo prilagoditi su neke od navika.

Prvo što trebate napraviti (ako već niste) je kreirati Google račun, što je Biblija svakog ozbiljnog korisnika interneta, neovisno o platformi koju preferirate. Korištenjem Google računa na iPhoneu, mnoge stvari su vam već i prije bile jednostavne, a ono što morate osigurati je sinkronizacija kontakata, koji se trebaju spremati u vaš Google (Gmail) račun. Ovo se u pravilu odradi automatski čim kreirate Google račun, odnosno čim se s njim prijavite u iPhone, a ako to do sada niste učinili, prijavite se i uključite sinkronizaciju.

Isto vrijedi i za fotografije. Google na objema platformama nudi izvrstan servis za pohranjivanje slika – cloud servis jednostavno nazvan Google Fotografije, odnosno Google Photos. Ako do sada već niste, na vaš iPhone iz App storea instalirajte spomenutu aplikaciju, omogućite sinkronizaciju i ostavite mu malo vremena da sve vaše fotografije prebaci u oblak. Kad taj proces završi, vi svoje fotografije odmah možete vidjeti na računalu i na novom Android uređaju.

Isto vrijedi i za kontakte, jer kad ih jednom sinkronizirate s Google računom, oni su tu sigurni i dostupni na bilo kojem drugom uređaju, makar ih imali pet.

Treća stavka koju ćete sigurno poželjeti prenijeti su dokumenti, odnosno sve datoteke koje imate na uređaju, bilo da se radi o privicima e-mailova ili preuzetim PDF dokumentima s uputama za korištenje mikrovalne. U tu svrhu je na iPhone najpametnije instalirati Google Drive, koji će, pogađate, sinkronizirati sve vaše datoteke upravo kao kontakte i slike. Nakon što sinkronizacija obavi svoj dio posla, iste dokumente imate u istoimenoj aplikaciji na svom novom Android uređaju.

Da ne bi bilo zabune, datoteke i fotografije (ne i kontakte) definitivno možete prebacivati i putem drugih servisa kao što su npr. OneDrive, Dropbox i sl. Jedino što u ovom slučaju nije pametno koristiti je Appleov iCloud, jer aplikacija za Android ne postoji, a podešavanje putem weba i email klijenta je previše komplicirano, pa je mogućnost da nešto krene po zlu velika. U Google Drive aplikaciji pripazite da bude uključena opcija „backup“ i ako je ikako moguće, sve radite preko WiFi-a.

A što je s aplikacijama?

S obzirom da su iOS i Android zasebne platforme, posljedično tome App Store i Google Play su zasebne trgovine. Sve aplikacije koje ste kupili u prvoj, vjerojatno ćete morati ponovo kupiti u potonjoj. No ipak, jedna od prednosti Androida je u tome što su mnoge aplikacije koje se na iOS-u inače plaćaju, u Play Storeu besplatne. Naravno, ne sve, ali dobar dio takvih postoji.

S druge strane, najvažnija stavka je da je najveći dio aplikacija koje najčešće koristite (WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter, Viber, Snapchat…) besplatne i na jednoj i na drugoj platformi. Naravno, s obzirom da ćete SIM karticu prebaciti u novi uređaj, WhatsApp, Viber ili bilo koja druga aplikacija vezana uz telefonski broj će ponovo tražiti autorizaciju putem SMS poruke, a ako na novom uređaju želite vidjeti stare chatove, prije migracije svakako napravite backup razgovora, za što također možete koristiti Google Drive.

Za prelazak s jednog smartfona na drugi postoji i mnoštvo za tu svrhu posebno aplikacija, pa tako mnogi proizvođači uređaja nude svoje vizije prelaska, no imajte na umu da nisu sve jednako pouzdane. U našem slučaju (prelazak s iPhonea XS Max na Huawei Mate 20 Pro) koristimo Huaweijev Phone Clone, koji će najveći dio posla odraditi za vas, a uz Play Store, dostupan je i na Appleovom App Storeu, kojeg prethodno morate instalirati i na iPhone. Kad na oba uređaja pokrenete aplikaciju, samo slijedite upute i proces će se odviti vrlo brzo i jednostavno.

Važno je reći da zahvaljujući sve većoj prisutnosti cloud servisa i odgovarajućih aplikacija, migracija s jedne platforme na drugu jednostavnija je nego ikad, te je izvodiva praktički dok popijete kavu u kvartovskom kafiću. Pritom, naravno, pripazite da ste spojeni i na njegov WiFi, kako vas vaš omiljeni operater ne bi iznenadio računom za mobilni internet.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT