Procurila rana verzija Androida Q – poznati prvi detalji

I dok velik dio proizvođača muku muči s nadogradnjom uređaja na Android 9.0 Pie, jasno je da Google punom parom radi na sljedećoj generaciji svog operativnog sustava. Međutim, već sada je procurio prvi neslužbeni build Androida Q u ranoj fazi razvoja, kojeg se dočepala XDA zajednica i odmah ga analizirala.

Prva stavka koja upada u oči je Dark mode, odnosno – tamna tema. Ovakva rješenja smo viđali kod nekih brandova, no Android Q će ju podržavati na razini operativnog sustava, što znači da neće biti potrebe za dodatnom implementacijom od strane proizvođača uređaja.

Štoviše, Dark mode će biti moguće koristiti čak i u aplikacijama koje ga ne podržavaju (force). Također, ovaj način prikaza će imati mogućnost automatske aktivacije, odnosno deaktivacije u željeno doba dana.

Preuređen je i izbornik dozvola. Jedna od zanimljivih stavki je veća razina kontrole nad aplikacijama, pa ćete tako moći nekoj aplikaciji jednostavnije onemogućiti GPS ili mikrofon, ukoliko je potrebno.

Nadalje, pojednostavljeno je zatvaranje i deinstalacija aplikacija, a u prostor s obavijestima smještene su i informacije o tome koja aplikacija trenutno prati vašu lokaciju.

Jedan od zanimljivih detalja su i tragovi Desktop načina, slično Samsungovom Dex sustavu, no u ovoj fazi razvoja ništa konkretno o njemu se ne može reći. Od ostalih novosti navedimo mogućnost brzog pristupa brojčaniku za pozivanje kroz tipku za uključivanje.

Tu je još i mogućnost jednostavnog isključivanja svih senzora, dodatne mogućnosti otključavanja u slučaju da je poznati uređaj u blizini, aktiviran ili deaktiviran. Tu je i poboljšana aplikacija za pregled datoteka te nešto drukčiji prikaz pop-up obavijesti.

Naravno, ovo su samo crtice iz sljedeće Googleove iteracije Androida. No, budući da se radi o ranoj fazi razvoja, neke od ovih stavi u konačnoj verziji mogu biti napuštene, a neke druge uvedene. Bilo kako bilo, više informacija će biti poznato kad Google lansira prvi Developer Preview Androida Q, što bi se moglo dogoditi kroz mjesec, dva.

XDA

 
      
 
Najnovije recenzije

 

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]