Biznis

Qualcomm ostvario rekordne prihode zahvaljujući ugovorima sa Samsungom i Appleom

Qualcomm, široj publici poznat kao najveći proizvođač procesora za Android uređaje, objavio je financijski izvještaj za prvi fiskalni kvartal svoje fiskalne godine. Iz podataka koje je iznio, vidljivo je da je ostvario prihode od prodaje čipova u iznosu od 6,6 milijardi dolara, što predstavlja 16-postotni rast u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Najveći doprinos ovom uspjehu Qualcomma svakako je uspješna implementacija AI komponenti u svoj najnoviji procesor Snapdragon 8 Gen3, što je presudnu težinu dobilo prilikom predstavljanja nove Samsung Galaxy S24 serije prije dva tjedna. Iz naših prvih dojmova Galaxyja S24 Ultra, mogli ste vidjeti da je umjetna inteligencija, zahvaljujući uspješnoj simbiozi hardvera i softvera, izlaskom ovog uređaja na tržište, podignuta na višu razinu.

Drugi razlog za Qualcommovo slavlje je produljenje ugovora s Appleom oko isporuke 5G modema. Apple je još 2019. godine kupio Intelov odjel koji je proizvodio modeme, zajedno s 2200 zaposlenika, no u ovih pet godina očito nije uspio u namjeri da izradi vlastiti 5G modem, zbog čega se i dalje oslanja na Qualcomm. Najnovije produljenje ugovora između ovih dviju kompanija seže čak do 2027. godine.

Qualcomm