Aplikacije

S WhatsAppa ćete ubrzo moći poslati poruku na Viber, Telegram, iMessages… i obrnuto

Nakon što je prošle godine najavio kako će se pokoriti EU regulativi u vidu DMA (Digital Market Act) zakona, Meta, krovna kompanija WhatsAppa, najavila je da uskoro uvodi interoperabilnost između vlastitog i drugih sličnih servisa.

To znači da će korisnici WhatsAppa moći poslati pouku ili multimedijski sadržaj korisniku druge platforme, npr. Telegrama, Google Poruka, iMessages platforme i sl. Za sada nije objavljena konačna lista trećih strana koje će biti podržane, no to će uslijediti vrlo brzo zbog činjenice što regulativa EU o Gatekeeperima na snagu stupa u ožujku ove godine, dakle kroz nekih mjesec dana.

Povezano: Što su Gatekeeperi?

U Meti napominju kako će razmjena poruka između njihove i ostalih platformi ovisiti i o njihovoj implementaciji potrebnih sigurnosnih protokola. Dakle, ukoliko neka od njih ne bude poštivala zadane smjernice sigurnosti, bit će izostavljena. To, naravno otvara put manipulaciji od strane Mete, no konačnu presudu će opet sasvim sigurno donijeti EU regulator. Kakva god ona bila, WhatsApp, odnosno Meta, morat će se pokoriti ili riskirati povlačenje s EU tržišta, što im baš i nije u interesu.

Svakako će biti zanimljivo da s WhatsAppa možete poslati poruku na Viber i obrnuto, kako će cijela stvar izgledati u praksi, vidjet ćemo uskoro.

Također, istu obvezu ima i Apple sa svojom iMessages platformom, budući da je i on od strane EU svrstan u Gatekeepere. Kako će ju točno implementirati, isto ostaje za vidjeti. Nedavno je objavio da uvodi RCS protokol zbog kompatibilnosti s drugim servisima, ali "problem" plavih i zelenih balončića ostaje.