Samsung Galaxy A54 vs. Samsung Galaxy S21 Ultra - Što odabrati?

Kupiti dvije godine stari flagship ili novi midrange pitanje je koje si s razlogom mnogi postavljaju godinama, a ove godine smo odlučili napraviti usporedni test dva Samsungova uređaja, njihovog najnovijeg midrangera, predstavnika A serije i nešto starije, još uvijek pouzdanog Samsung Galaxy S21 Ultra kojeg možete kupiti u oglasnicima za sličan iznos kao i novog Samsunga Galaxy A54.

Midrange uređaji lagano se penju na 500-600€ i danas je logičnije nego ikad postaviti to pitanje. S višom cijenom dobili su i mnoge karakteristike flagship modela, nove kamere, vrhunske zaslone, vodootporna kućišta i brze memorije. Je li sve to dovoljno napredovalo u ovom rangu da se suprotstavi dvije godine starom top modelu?

Ultru sam kupio prije dvije godine za svoj primarni uređaj i od tada sam je preporučio za kupnju sigurno 100-tinjak ljudi direktno na upit, a kroz recenzije i maraton testove je taj savjet došao do više od sto tisuća čitatelja i gledatelja. Istina, u ono vrijeme sam savjetovao kupnju u odnosu na neke druge top modele, pa čak i noviju S22 Ultru, a ovoga puta ćemo vidjeti ostaje li taj savjet danas i u odnosu na ponajbolji uređaj srednje klase.

Dizajn, kućište i ergonomija

Na prvi pogled onima koji prate ovu industriju jasno je da je Ultra prati dizajnersku smjernicu koje se Samsung gotovo u potpunosti riješio ove godine. Ostao je tek pokoji zalutali model s ovakvim dizajnom, ali i on samo čeka svoga nasljednika koji će preuzeti dizajn S23 serije. Pričamo ponajviše o poleđini i dizajnu grba za kameru, koja je unificirana na S21 Ultri, a razdvojena u tri otoka za kamere na novijim smartfonima, nazovimo to tako.

I dok leže na stolu, neki bi mogli čak zamijeniti A54 za S23 ili neki iz više serije, a to je upravo jedan od Samsungovih prodajnih aduta za midrange smartfone. Osobno preferiram čak izgled stare Ultre, ali to je dosta subjektivan dojam. Ono što je objektivno je osjećaj u ruci kad primite jedan i drugi smartfon. Tu svaka dilema prestaje i apsolutno je svima jasno da je Ultra top model, a A54 nije. Daleko od toga da je A54 loše izrađen jer to nipošto ne možemo reći, ali korišteni su dosta povoljniji materijali.

Ultra je tako i na osjećaj dosta robusnija, čvršća, svaki dio je kvalitetnije izrađen i ostavlja tako dobar dojam u ruci. Kuckanjem po poleđini A54 imate osjećaj kao da odzvanja nešto šuplje, a po S21 Ultri kao da je unutra jedva sve nagurano i da nema prostora za dodati još nešto.

No nije to nešto što sve dira, a zato će vam biti drago i što je A54 potpuno vodootporan, gotovo identično koliko i S21 Ultra jer dolazi s IP67 certifikatom. Ultra ima broj više, odnosno IP68, no u praksi će se dok čuvate vaš smartfon i ne izvodite pretjerane ekshibicije oba ponašati jednako dobro. Štoviše, nakon dvije godine korištenja Ultre postoji šansa da je danas A54 više vodootporan od nje jer teoretski svaka ta brtva s vremenom može blago popustiti, a i pitanje je na kakvu ćete naići i je li prijašnjem vlasniku ispala i slično.

S prednje strane situacija je kristalno jasna i Ultra tu dominira s dizajnom koji je dostojan i današnjih top modela. Veliki 6,8” zakrivljeni zaslon s vrlo tankim obrubima oko zaslona koji zauzima gotovo 90% prednje površine nebo-zemlja je razlika u odnosu na A54 i njegov 6,4” ravni zaslon koji zauzima manje od 83% površine. Ima vrlo debele obrube oko zaslona i doima se kao uređaj i niže klase nego što u stvari je. Slična je situacija i s okvirom koji je na Ultri opet premium metalni, a na A54 plastični. Tipke su kvalitetnije, čitača otiska prstiju je ergonomski bolje smješten ispod zaslona, ali kao što kažem, nije nešto što će mnoge kupce dirati previše no isto tako je i vrijedno spomena.

Zasloni

Već smo spomenuli razliku u zakrivljenju, veličini i obrubima, ali nismo rekli da je u oba uređaja ugrađen vrhunski Super AMOLED zaslon, s malo drukčijim oznakama, no u praksi se oni ponašaju vrlo slično. Imaju sličnu reprodukciju boja i oba dolaze s adaptivnom 120 Hz stopom osvježavanja zaslona što je danas posebno pohvalno i za povoljnije uređaje. Imaju oba i HDR10+ certifikate i visoku svjetlinu na suncu.

No sve to što imaju i jedan i drugi, na Ultri je ipak bolje. Viša rezolucija, QHD u odnosu na FullHD, nije nešto što će svi iskoristiti, ali je na top modelu ona ponuđena. Svjetlina na A54 doseže vrlo visokih 1000 nitsa što je za srednji rang jedna od najviših vrijednosti, ali na S21 Ultri ona doseže i 1500 prilikom prikaza HDR sadržaja u peaku. Svaka ta pojedinačna sitnica čini njen zaslon ipak boljim u svakom pogledu. Nije to pretjerano velika razlika i uživat ćete i u zaslonu A54 modela, daleko od toga.

Na midrange smartfone još uvijek nije došao Gorilla Glass Victus kao premium zaštita koja se još uvijek ugrađuje u samo top modele, ali imamo barem Gorilla Glass 5 koji bi se što se ogrebotina tiče, trebao ponašati vrlo slično.

Hardver i performanse

Posljednje dvije godine imamo stagnaciju procesora u srednjem rangu s osjetnim padom performansi prošle godine u odnosu na pretprošlu tako da možda ova godina nije baš idealna za usporedbu po nekima, ali slične razlike u performansama između dvije godine starog top modela i novog midrange smartfona imamo već godinama.

Oba uređaja pogoni Samsungov Exynos. Ultru njihov stari 2100, a A54 novi 1380 i vjerovali ili ne, 87,5% jezgri je identično u oba procesora. Snažniji Exynos 2100 ipak ima jednu ključnu jezgru razlike, a ta je ona najsnažnija Cortex-X1 koja kuca na taktu od 2,9 GHz, a slijede ju tri Cortex-A78 na taktu od 2,8 GHz i još četiri Cortex-A55 na taktu od 2,2 GHz.

E sad, slična je situacija s novim Exynosom 1380 koji umjesto te najsnažnije jedne X1 i još tri A78 jezgre ima sve četiri Cortex-A78 na taktu od 2,4 GHz i još četiri iste one Cortex-A55 na taktu od 2 GHz. Sa strane samog CPU-a nije to toliko velika razlika iako ona naravno postoji, ali puno veća se odvija s grafičke strane gdje Exynos 2100 dolazi s Mali-G78 MP14 GPU-om, a Exynos 1380 s Mali-G68 MP5 GPU-om.

U svakodnevici i otvaranju aplikacija, listanju po društvenim mrežama i općenito sličnim radnjama nećete sad primijetiti toliku razliku jer oba rade vrlo brzo. Istina, Ultra će svaki taj zadatak obaviti taj djelić sekunde brže, ali nije to sad toliko velika razlika da bi vas trebala brinuti. Ono gdje se baš osjeti je kad je GPU u pitanju, a to je za vrijeme igranja igrica najviše. Premda i A54 može zavrtjeti relativno dobro i najzahtjevnije igraće naslove, sigurno ih neće izvesti toliko dobro kao Ultra i ako kupujete smartfon za gaming, tu nema dileme koji će vam pružiti puno bolje iskustvo.

A54 ima i prednost u vidu same memorije, ne nužno u količini jer oba uređaja startaju sa 128 GB interne, A54 možete pronaći još s 256, a Ultru čak i s 512 GB. Onu terabajtnu verziju ćete baš teško pronaći, ali terabajt teoretski možete imati u A54, pa čak i više jer ima proširivu memoriju, što Ultra nema. I ta interna memorija UFS 3.1 je do nedavno bila rezervirana samo za top modele, ali kako je nova S23 Ultra dobila UFS 4.0 memoriju tako je Samsung odlučio stariju 3.1, kakvu i ova naša S21 Ultra ima, spustiti na midrange segment. Tako da s oba uređaja dobivate vrlo brzu internu memoriju što ima svojih skrivenih prednosti koje se možda i ne vide toliko jasno poput ostalih komponenti. A54 ima i noviji Bluetooth 5.3 za razliku od 5.2 na Ultri, što doduše i nije baš toliko bitno, baš kao što i većini neće biti bitno što A54 ima puno sporiji USB-C 2.0 u odnosu na 3.0 na Ultri.

Oba uređaja imaju stereo zvučnike, ali oni na Ultri su ipak malo bolji, puniji, glasniji.. Slično je i s vibracijom koja je na A54 čak vrlo dobra, ali je na S21 Ultri najbolja koju sam isprobao u bilo kojem smartfonu općenito! Spomenuli smo da je i čitač otiska prstiju ergonomski bolje postavljen, na malo više mjesto ispod samog zaslona pa ga je lakše koristiti. Generalno je i ovo stvar navike, a naviknut ćete se i vjerojatno na malo sporiji čitač na A54. Onaj na Ultri je ipak više klase, precizniji i pouzdaniji. A pouzdaniji je i klasični proximity senzor od bilo kojeg algoritma kakvog A54 ima. Tako mi se zaslon na S21 Ultri nikad ne bi uključio za vrijeme poziva, a na A54 sam to doživio već dovoljan broj puta u posljednjih dva tjedna koliko ga koristim.

Softver i sučelje

Ako ste dogurali s čitanjem do ove faze, vjerojatno smatrate da je jadan A54 došao tu na jedno klasično šamaranje i da za svaki teški udarac Ultre ovaj vrati tek blagu kontru i da ova usporedba nema apsolutno nikakvog smisla, ali prevarili biste se. Upravo sa softverom kreću velike prednosti A54 premda su sučelja identična. Oba dolaze s OneUI 5.1 i na Androidu 13. Istina, Ultra ga je dobila u vidu tko zna koje nadogradnje po redu, a A54 je tvornički isporučen s njom, ali to je baš ta ključna razlika.

Ultra ima možda pokoji trik skriven u sučelju više, ponajviše zbog podrške za S-Pen i određenih hardverskih razlika, ali generalno je iskustvo korištenja za veliku većinu korisnika praktički identično. Primjera radi, uzevši u obzir to što S21 Ultra ima proximity senzor, a koji je potreban za dobar rad Always on display funkcije, on će puno manje koštati bateriju na Ultri u odnosu na A54 koji neće baš najbolje znati kad je samo mrak u sobi, a kad ste ga stavili u džep traperica ili svijetle prozračne trenirke. Tako držeći ga cijeli dan u svijetloj trenirci i šetajući po suncu, A54 će misliti da je potrebno imati Always On zaslon konstantno uključen. Takvih primjera ima još kroz softver, da ne ulazimo baš u sve specifične detalje.

Ono u čemu se ključno razlikuju je upravo u softverskoj podršci, koja je identična i traje do 5 godina s prve četiri koje donose velike Android nadogradnje. Tako kako je Ultra starija dvije godine, već je ispucala dvije velike nadogradnje i preostaju joj još samo dvije plus jedna godina sigurnosnih, a A54 je tek započeo svoje putovanje i imat će podršku sve do Androida 17. S21 Ultra će vjerojatno Android 15 dobiti kao posljednju softversku nadogradnju i to je velika razlika. Na taj dio oko podrške možemo se nadovezati i na samu garanciju jer su male šanse da ćete Ultru kupiti s važeće pune dvije godine garancije za razliku od A54.

Kamere

Iskreno mi je najveće pitanje ove usporedbe bilo može li novi midrange s napretkom kamera ispratiti dvije godine stari flagship?

U samom startu s hardverske strane jasno je da Ultra ima svojih ključnih prednosti, više kamera, megapiksela i veću rezoluciju prilikom snimanja videa, ali što je sa samom kvalitetom fotografija i videa i koliko se razlikuju kroz razne uvjete? Primjeri fotografija koje smo uključili se nižu se redom, s lijeve strane A54 pa odmah potom usporedna fotografija sa S21 Ultre.

Sučelje je gotovo identično, s eventualno pokojom toliko sitnom razlikom da nije vrijedna spomena, tako da ako ste imali iskustva sa Samsungovim uređajima, znate što možete očekivati u ovom području.

Počevši od onih idealnih dnevnih uvjeta i gledajući fotografije na smartfonu odmah nakon okidanja, bome sam ostao ugodno iznenađen s fotografijama koje A54 hvata. Vizualno se gotovo ne razlikuju niti malo od S21 Ultre. Prednost u megapikselima se rastopila na malom zaslonu i oba u zadanom načinu hvataju jednaku količinu detalja i imaju dobar dinamički raspon. Slična je situacija bila i s ultraširokokutnom kamerom tako da sam odlučio prijeći na malo zahtjevnije uvjete.

U tom slučaju bilo je jasno da bez noćnog načina A54 ne može tako lako parirati S21 Ultri, ali s noćnim načinom, sve to se ponovno čini vrlo slično. Istina, s razlikom u samom procesoru, senzoru i lećama su na različit način dobili slične rezultate s eventualno nešto drukčijim balansom bijele i saturacijom, odnosno točnije rečeno kontrastom jer povećanjem istog se i fotografija nešto više saturira sama po sebi. Ali opet, nije sad to nebo-zemlja razlika.

Sad sam već ostao lagano zapanjen i pomislio sam da su midrange uređaji zbilja toliko napredovali što nisam baš očekivao. Ali ta situacija se drastično promijenila kad sam fotografije prenio na veliki zaslon na stolnom računalu.

Čak i one fotografije u dnevnim uvjetima sad su ipak bile dovoljno različite da se vidi jasna prednost Ultre. Njene fotografije rezultirale su s više dinamičkog raspona u svim onim zahtjevnijim uvjetima, a kad se povećaju fotografije na 100%, opet se vidi i razlika u uhvaćenoj količini detalja gdje je Ultra jasno bolja. U noćnim uvjetima da ne pričam, baš se vidi koliko je ona bolja. Ali ako fotografije gledate samo na smartfonu, sve to će vam se činiti baš jako slično i prosječno oko ćete vrlo lako zavarati.

Naravno, nikog nećete prevariti s digitalnim uvećanjem na A54 u odnosu na optički na Ultri, te su razlike jasne i na samim smartfonima. Koliko Ultra dalje vidi to je neusporedivo i vjerojatno odlika koju ćete samo na top modelima dobiti još nekoliko narednih godina. Razlika negdje mora postojati vrlo jasno, a tu ju je najlakše dobiti.

I opet s videom gdje A54 može snimiti 4k video i s prednjom i sa stražnjom kamerom, ali je taj 4k dosta bolji na Ultri u oba slučaja. Da ne pričam da je na top modelu i stabiliziran, a na A54 je vrijedan samo za statične snimke. I 8k koji nedostaje u srednjoj klasi možemo spomenuti iako ga vjerojatno nećete baš često koristiti niti na top modelima.

Baterija

Oba uređaja dolaze u startu s 5000 mAh i procesorima proizvedenim u 5nm. Dijele većinu istih štedljivih jezgri, sličnog su takta, s tim da Ultra ima onu jednu snažniju još što smo već apsolvirali i veći zaslon i nešto bolju tehnologiju samog zaslona s adaptivnijom stopom osvježavanja, ali i većom dijagonalom.

No najveća razlika je zapravo u starosti baterije između ova dva uređaja pa bi se tako A54 trebao ponašati dosta bolje kroz svakodnevicu. To je doduše do onog trenutka do kad ne zamijenite bateriju na S21 Ultri što će vas koštati otprilike 50-60€ u ovlaštenom servisu. Svoju sam zamijenio u Tech Doktoru za cijenu od 54€ plus dodatna 2 za kavicu koliko sam trebao pričekati da se sam postupak izvrši. Nakon toga moja Ultra je ponovno prodisala i baterija joj traje barem jednako dugo kao i na A54. No do tog trenutka bi ga zdrav A54 trebao šišati pošteno po pitanju autonomije.

Kad je pak punjenje u pitanju, oba se pune u Samsungovom stilu vrlo sporo, istina ne toliko sporo kao iPhonei, ali opet usporedno s ostatkom Android tabora čini se kao cijela vječnost. Ultra opet ima tu prednost u podršci za bežično punjenje, bilo da želite puniti nju ili drugi uređaj uz pomoć nje bežično. To je za sad ipak odlika samo flagship uređaja u Samsungovoj ponudi.

Zaključak

U video usporedbi sam povukao paralelu s kupnjom novog Mercedesa A klase i starijeg S klase. Rekao sam kako nova A klasa ima čudo novih tehnologija, vjerojatno većinom prenesenih iz te S klase i da ima novijih zaslona i gadgeta unutra, svega nečeg lijepog i sjajnog, ali da je S klasa i dalje S klasa. Tako nekako je i s ovim smartfonima i sve više tehnologija iz starijih top modela je došlo u midrange segment, no to ne znači da su novi midrange smartfoni bolji.

Ali isto tako ne žele svi S klasu i mnogi žele prvi dirkati svoj uređaj, imati garanciju i dužu servisnu podršku. Ne žele se upuštati u kupnju s oglasnika i dobiti mačka u vreći, a to je nešto što ipak vrijedi spomenuti i to je razlog zašto će i većina ipak kupiti A54 prije nego S21 Ultru. Oni koji su ipak voljni nešto riskirat će vjerojatno biti nagrađeni generalno boljim i kvalitetnijim uređajem, no ne u tolikoj mjeri kolikoj biste vjerojatno očekivali.

Da ne pričamo o raznim mogućnostima kupnje poput pretplate, rata u trgovini i sličnih kombinacija u odnosu na 500-600€ gotovine koje trebate imati u džepu odmah kako biste došli do Ultre. Kojega biste vi odabrali, slobodno nam recite u komentarima i bacite oko na video usporedbu ispod.