Konačna odluka: od 15. lipnja EU roaming bez ograničenjaPrije nekoliko dana na našoj ste stranici mogli čitati o tome kako će ograničenje za prijenos podataka u roamingu unutar EU od 15. lipnja iznositi 1GB. Naravno, to je daleko od istine jer se radilo o prvoaprilskoj šali.

Prava istina je da ograničenja neće biti jer je Europski parlament odobrio nedavno dogovorene veleprodajne cijene telekomunikacijskih usluga među operaterima.

Upravo te cijene, koje si europski operateri međusobno naplaćuju za korisnike u roamingu, bile su ključne za postizanje konačnog dogovora oko njiovog ukidanja za krajnjeg korisnika. Zato od 15. lipnja na snagu stupa potpuno ukidanje naplate roaminga unutar Europske unije, što znači da ćemo sve pozive, SMS poruke i podatkovni promet moći koristiti pod istim uvjetima kao u Hrvatskoj.

Najnoviji dokument Europske komisije kaže da nikakvih ograničenja neće biti, a hoće li uvijek dosjetljivi operateri i ovome na neki način doskočiti, vidjet ćemo uskoro. Ipak, mućke su malo vjerojatne, budući da će njihovi postupci biti pod povećalom regulatornih agencija.