Android

Samsung Galaxy S22 Ultra navodno donosi kontinuirani 10x optički zumOptičko povećanje putem periskopa sada je već uobičajena stvar u najboljim smartfonima. Neki modeli imaju mogućnost zumiranja 3x, neki 5x, a neki čak i 10x, poput Huaweija P40 Pro+ i Samsunga Galaxy S21 Ultra.No, problem kod ovakvog koncepta periskopa je u tome što koristi fiksne leće. Dakle, telefoto kamerom možete zumirati, recimo, 3x i 10x. Tada dobijete pravo optičko povećanje, ali ako želite npr. 5x ili 7x, tada će uređaj koristiti 3x telefoto kameru, a od 3x do 7x uvećavati digitalno, sve dok ne dođe do 10x, kada se prebacuje na za to predviđenu kameru.

E sad, ako je vjerovati najnovijim špekulacijama, Samsung razvija optičko povećanje od 10x s kontinuiranim zumom, što znači da sve do 10x bilo optičko, kako ono od 3x, tako i 5x, i 6x i 7x, ili recimo 8,3x.

Ovakav optički zum koriste DSLR aparati, a kako Samsung ovu tehnologiju namjerava implementirati u mobitel, ostaje za vidjeti. Navodno se radi o pomičnim lećama kao na animaciji ispodNova tehnologija bi se najprije trebala naći u modelu Galaxy S22 Ultra, koji će se pojaviti početkom sljedeće godine, a novost kod ovog modela je navodno i selfie kamera ugrađena ispod zaslona, čime se izbjegava potreba za punch-hole rupicom.

Živi bili pa vidjeli…