Android

Samsung Galaxy S24 Ultra bi mogao vratiti ravni zaslon. Otkrivene i dimenzije

Samsung Galaxy S24 serija bi službeno trebala biti predstavljena u prvom kvartalu sljedeće godine, točnije u veljači. Iako je još mjesecima daleko, glasine polako otkrivaju sve više detalja. Najnovija, a ujedno i najzanimljivija je mogućnost da će Samsung nakon dugo godina vratiti – ravni zaslon.

Da budemo precizniji, radi se o modelu Galaxy S24 Ultra, za kojeg prilično pouzdani cinker Ice Universe kaže da postoji takva mogućnost. Naime, zakrivljeni zasloni ušli su „u modu“ 2015. godine, kad je Samsung predstavio Galaxy S6 Edge, da bi nakon njega istu stvar počeli forsirati i drugi proizvođači, osim Applea.

Potonji je ustrajao na ravnom zaslonu, što je zapravo dobra stvar, budući da zakrivljeni nije svima „legao“. Osim što je na takav način dobar dio površine zaslona realno neupotrebljiv u smislu da se sadržaj „prelijevao“, posebice na web preglednicima, često se znaju dogoditi nehotični dodiri i aktivira neželjene funkcije, usprkos relativno dobro skrojenom softveru. Jedan dio korisnika je tražio povratak ravnog zaslona u top modele, no proizvođači Androida su bili neumoljivi, tvrdeći da uređaj tako atraktivnije izgleda. I dok bismo o ovoj tvrdnji mogli diskutirati činjenica je u nekim modelima rubni dio zaslona znao biti solidno iskorišten za razne obavijesti, statuse i sl. U međuvremenu su i sami proizvođači shvatili da je takav koncept upitne upotrebljivosti pa su radijus zakrivljenja rubova počeli smanjivati do neke mjere.

Povezano: I Samsung Galaxy S24 bi mogao stići u titanskom kućištu

Međutim, oni koji su i dalje bili nezadovoljni mahom su korisnici S-Pen olovke u Samsungovim Note te kasnije S22 Ultra i S23 Ultra modelima. Zakrivljeni zaslon tek prilikom korištenja olovke nije imao smisla, naprotiv, dodatno je otežavao njezinu upotrebu. Ovo bi zapravo mogao razlog da se na Ultra model vrati ravni zaslon, budući da bi u tom slučaju i funkcionalnost olovke bila kud i kamo veća.

Drugi detalj kojeg je Ice Universe otkrio o Galaxyju S24 Ultra su dimenzije. One bi trebale iznositi 162.3 x 79 x 8.6mm, dakle neznatno će biti izmijenjene u odnosu na S23 Ultra, čije su iznosile 163,4 x 78,1 x 8,9 mm.