Apple

iPhone USB-C kabel: Stigla prva fotografija, ali pripremite se na zbrku sa standardima

Nakon što je postalo posve izvjesno da će novi iPhone 15 modeli doći s USB-C utorom, umjesto pretpotopnog Lightning standarda, danas se pojavila i prva navodna fotografija kabela koji će biti isporučen s uređajem. Naravno, sami punjač/adapter ćete morati dodatno platiti.

Zanimljivo je da će, barem ako je suditi po glasinama koje su upravo stigle, duljina kabela iznositi 1,6 metara, umjesto dosadašnjih 1,0, a njegova boja će navodno odgovarati boji kućišta uređaja. Loša vijest je da će iPhone 15 i iPhone 15 Plus podržavati samo USB 2.0 protokol, a to znači brzine prijenosa podataka do 480 Mbps, dok će iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max (Ultra) dobiti suvremeniji USB 3.2 standard, s brzinama do 20 Gbps. Postoji izvjesna šansa da Apple u Pro modele ugradi i podršku za Thunderbolt standard, koji omogućuje brzine prijenosa i do 40 Gbps.

Od ostalih detalja o kabelu i punjaču možemo izdvojiti podatak da će podržavati USB Power Delivery 3.0 standard, a to znači brzine punjenja do 50W. Međutim, to ne sprječava Apple da softverski ograniči brzine punjenja na 35W, dakle na razinu o kojoj se dosad špekuliralo.

Razlog tome može biti zabrinutost za životni vijek baterija, budući da su se vlasnici iPhone 14 serije počeli žaliti na zdravlje baterije, koje je u manje od godinu dana počelo padati ispod razine od 90%.