Android

Google iz Play trgovine uklanja „čistače“ (Cleaner) aplikacije

Kako bi svoju Play trgovinu učinio što boljom, Google je odlučio ukloniti većinu „Cleaner“ aplikacija, odnosno „čistača“ raznih virusa, malwarea i općenito zloćudnog softvera. Možda vam se ovo u početku može činiti čudnom odlukom, no iskustvo mnogih korisnika Androida je pokazalo da je većina tih i takvih aplikacija zapravo sama po sebi malware. Doduše, slično kao na Windowsima.

Povezano: Zašto se Android mobitel usporio? Ovo je 6 grešaka koje najčešće činite

Vjerojatno ste se mnogo puta htjeli riješiti smeća koje vam se nakupilo u mobitelu pa ste posegnuli za čistačem istog. Međutim, ubrzo ste shvatili da je instalirana aplikacija zapravo napravila više štete nego koristi, jer je čest običaj da upravo ti „čistači“ ostavljaju fragmente softvera koji vam kasnije usporavaju uređaj, zagrijavaju ga, crpe bateriju, izbacuju nebulozne reklame, a čak su u mogućnosti i instalirati špijunski softver.

Povezano: Zašto se mobitel pregrijava? Ovo je šest najčešćih razloga

Google je u ovom slučaju odabrao automatsko uklanjanje cleaner aplikacija, tako de će u tom procesu vjerojatno stradati pokoja nedužna, jer mitraljez ne kosi selektivno. U svakom slučaju, a to smo već nebrojeno puta ponovili, prilikom instalacije raznih čistača virusa, svakako pogledajte koje dozvole od vas traži, i ako vam se neka od njih učini sumnjivom, jednostavno tu aplikaciju nemojte instalirati.

Povezano: Kako doznati špijunira li vas netko putem mobitela? Ovo su najčešći znakovi upozorenja

S druge strane, mi se uvijek držimo one narodne bolje spriječiti nego liječiti, a to znači da izbjegavate razne sumnjive stranice, pazite odakle skidate apk datoteke, jer je u tom slučaju velika šansa da kliknete krivi link. Isto tako izbjegavajte razne ad-blockere jer vam njihova instalacija može napraviti više štete od gledanja dosadnih oglasa. Još jedan od uobičajenih savjeta je da izbjegavate skidanje besplatne glazbe ili gledate filmove online na „divljim“ web servisima, jer nema besplatnog ručka.

Via