Android Recenzije

Samsung Galaxy S4 Zoom - RecenzijaKao što ste u uvodnom tekstu mogli pročitati, proteklih tjedan dana smo se družili sa Samsungovim križancem kamere i mobitela – Galaxy S4 Zoomom. Sasmsung Galaxy S4 Zoom je uređaj kojemu su ciljana publika korisnici mobitela kojima je kvaliteta fotografija snimljenih njime na prvom mjestu.
Zbog toga je Samsung u ovaj uređaj ugradio nekoliko stvari koje se mogu pronaći na tzv. point&shoot fotićima, ali i čak nekim skupljim DSLR modelima.
Prvo što treba izdvojiti je svakako pravi xenon flash. O prednostima xenon flasha smo već u nekoliko navrata pisali, no ukratko možemo reći da je on sposoban "zalediti" trenutak. Pod zaleđivanjem trenutka se misli na to da će prilikom fotografiranja čak i pomičnih objekata u mraku oni ispasti kristalno jasni i bez zamućenja koje je gotovo uvijek primjetno kod fotografija nastalih snimanjem sa uređajima koji imaju LED bljeskalicu. Naravno, ovu prednost je moguće ostvariti ako se fotografiraju objekti na udaljenosti manjoj od 5 - 6 metara koliki je otprilike i domet xenon flasha na S4 Zoomu. Treba napomenuti da je S4 Zoom drugi Android mobitel koji dolazi sa xenonom, a prvi je bio Motorolin XT720 iz sada već daleke 2011. godine.
Osim xenona, svakako trebamo izdvojiti i optički zum, pomoću kojeg je moguće povećati fotografiju i do 10 puta, naravno bez gubitka kvalitete.

Ipak, Galaxy S4 Zoom ima i svojih nedostataka, a detaljnije o svemu tome možete pročitati u nastavku recenzije.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 125.5 x 63.5 x 15.4 mm
Masa: 208 grama
Zaslon: 4,3”, Super AMOLED, 960 × 540, 256 ppi, Gorilla Glass 3, omogućen rad rukavicama
SoC: Pega-Dual +XMM6262
CPU: 2x Cortex A9 – 1.5 GHz
GPU: Mali 400
RAM: 1.5 GB
Interna memorija: 8 GB (korisniku dostupno 5)
Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct
3G: HSPA+ DC do 42 mbps
OS: Android 4.2.2 Jelly Bean
Kamera: 16 MP/1080p; xenon flash, optički zoom 10x
Prednja kamera: 1,9 MP
Baterija: 2330 mah

Prednosti


Optički zoom

Xenon flash

Dobra kvaliteta fotografija u manje-više svim uvjetima

Performanse

Nedostaci


Loša ergonomija

Poveća masa

Kraće trajanje baterije

Slaba jačina zvučnika

Dizajn, kućište i ergonomija


Galaxy S4 Zoom je izrađen od istih materijala kao i većina ostalih Samsungovih uređaja. Dakle, radi se o već dobro poznatom polikarbonatu.
Ako mobitel gledamo sprijeda izgleda gotovo identično kao i Galaxy S4 Mini, odnosno kao umanjena verzija Galaxya S4.

 

zoom5zoom4
Prednjom stranom dominira 4.3 inčni ekran, ispod kojeg se nalaze dvije kapacitivne tipke za povratak i prikaz menija te jedna fizička za povratak na početni ekran.
Iznad ekrana mjesto su pronašli senzori udaljenosti i osvjetljenja, zvučnik i kamera za video razgovore.
Na vrhu uređaja nalazi se 3.5 mm utor za slušalice, dodatni mikrofon i IR senzor.

zoom35zoom36

Pogledom na donju stranu uređaja vidimo utor za punjenje i sinkronizaciju te vratašca koja skrivaju izmjenjivu bateriju i utor za micro SIM karticu.

zoom27zoom26

U slučaju da gledate uređaj sa stražnje strane, gubi se svaka pomisao na to da se radi o mobitelu, već da je riječ o nekom fotoaparatu. Stražnjom stranom dominiraju Samsungove leće koje su otprilike uzdignute 1 cm iznad plastike. Oko leća se nalazi i prsten kojim je moguće zumirati fotografije, ali i odabrati neki od predefiniranih modova za fotografiranje.

zoom23zoom32

Vrh leća je prekriven komadom stakla, za kojeg nisam mogao pronaći službenu informaciju o tome jeli presvučem Gorila zaštitom. No, svakako se nadam da je Samsung mislio na zaštitu ovog itekako bitnog elementa leća, koji praktički cijelo vrijeme dodiruje površinu na koju se uređaj ostavlja, pa je i moguće grebanje podosta izgledno.

zoom7zoom6

Uključenjem kamere leće se izdižu pa je njihova visina u tom stanju oko 2.5 cm, odnosno do preko 4 cm u slučaju da ste zumirali na maksimalnu vrijednost 10x. Pri dnu stražnje strane nalazi se zadebljanje koje služi za lakše korištenje uređaja jednom rukom. Negdje između se nalazi i poveći xenon flash, sa LED-icom koja pomaže prilikom fokusiranja u mraku. Na vrhu stražnje strane smjestio se i nažalost nedovoljno glasan zvučnik.

zoom10zoom9

Desnom stranom uređaja dominira velika dvostupanjska tipka okidača i tipke za podešavanje glasnoće te tipka za uključenje uređaja.
Tipku okidača moramo posebno pohvaliti, jer je ergonomski oblikovana tako da je iznimno ugodna za korištenje, a i njen hod je dovoljno dugačak pa sam u svakoj prilici bio siguran da je mobitel fokusirao ili okinuo fotografiju.

zoom13zoom34

Na lijevoj strani uređaja nalazi se i navoj za postavljanje mobitela na foto stativ, a prekriven je plastičnim pokrovom.

zoom22zoom31

Recimo i to da masa uređaja iznosi 208 grama. U slučaju da gledamo specifikacije ostalih smartfona, masa Galaxya S4 Zoom je uistinu poprilična, no ako oko bacimo na specifikacije sličnih fotoaparata možemo uvidjeti da je Zoom lakši od većine konkurencije u tom segmentu.

S obzirom na to da je uređaj kojeg svakodnevno koristim debeo oko 7 mm moram priznati da mi prelazak na petodnevno korištenje Galaxyja S4 Zoom koji je u najtanjem dijelu i više nego duplo deblji nije predstavljao problem. No, ono što me je smetalo jest loša ergonomija uzrokovana velikom lećom na stražnjem dijelu.
Naime, prvih nekoliko dana nikako nisam mogao na ugodan način primiti mobitel – prsti su mi se uvijek našli ili na lećama ili na njihovim rubovima koji su podosta oštri što svakako nije bilo ugodno.
Nakon otprilike trećeg dana pronašao sam zadovoljavajući položaj prstiju, no obzirom na to da je ostale smrtfone moguće ugodno primiti na skoro neograničen broj načina, a kod Zooma je to slučaj sa tek nekoliko, samoj ergonomiji urađaja nisam dao prolaznu ocjenu.

zoom30zoom18

Treba istaknuti, da će većini korisnika koji su priviknuti na iznimno tanke i lagane pametne telefone Zoom izgledati kao debeo i nezgrapan uređaj – i to je razumljivo. Ipak, Samsung Galaxy S4 Zoom nije namijenjen širokim masama već užem krugu korisnika koji su zbog prednosti navedenih u uvodnom dijelu recenzije spremni na veće dimenzije uređaja te njegovu podosta lošu ergonomiju.
Zbog toga je teško isključiti činjenicu da je Zoom ipak križanac pravog fotoaparata i smartfona pa smatram da su ukupne dimenzije uređaja uistinu teško mogle biti manje.

zoom29zoom28

Ekran


Ekran koji krasi Galaxy S4 Zoom je Samsungov 4.3 inčni Super AMOLED. Radi se o ekranu koji ima qHD rezoluciju, odnosno 960 x 540 točaka što daje ukupnu gustoću od 256 piksela po inču. Zaslon prema specifikacijama svakako nije impresivan, no mogu reći da ispunjava svoju svrhu. Na pristojnoj udaljenosti pikseli nisu vidljivi golim okom, što svakako pripomaže i činjenica da su pikseli na ovom Samsungovom zaslonu tradicionalnog RGB rasporeda, a ne kao kod nekih drugih uređaja u Pentile rasporedu. U slučaju da surfate webom i u potpunosti odzumirate stranice bit će vidljivo da ekran ipak nije HD. U takvom načinom pregledavanja tekstovi na webu će biti ponešto zamuljani i gotovo nečitljivi. Povećanjem nivoa zuma, stvari se bitno popravljaju, pa su i razlike između Zooma i uređaja sa HD ekranom bitno manje.
Ipak, ostaje nam žal za time da se Samsung nije odlučio na ugradnju barem 720p ekrana, kojega je na koncu imao i rođak ovog uređaja – Galaxy Camera.

zoom37zoom38

S obzirom da se radi o AMOLED ekranu boje su jako žive i zasićene, a kontrast kao i kutovi gledanja su odlični, dok je vidljivost pod suncem ponešto lošija.
Upravo u tome i vidim najveći problem zaslona, jer je Zoom ipak cameraphone koji bi trebao imati savršen prikaz u svim uvjetima, s obzirom na to da je isti nužno koristiti prilikom fotografiranja.
Ipak, Samsung je mislio na korisnike koji će fotografirati i po zimi, pa je tako ekran posebno osjetljiv te će raditi i u slučaju da nosite rukavice. Sličnu stvar je Nokia primijenila na Lumiji 920, no da se Samsung ugledao na Nokiju i osim osjetljivog zaslona ugradio i anti reflektirajući premaz bilo bi odlično.

Ostatak hardvera


Unutar Galaxy S4 Zooma kuca dvojezgreni Cortex A9 procesor, koji radi na taktu 1.5 GHz. Osim glavnog procesora, S4 Zoom ima i dodatni ARM-ov grafički koprocesor Mali-400 koji je početkom 2012. godine bio najbrži GPU na tržištu. Od tada ga je zasigurno vrijeme ponešto pregazilo, no svejedno će biti i više nego dostatan za ugodno igranje gotovo svih igrica koje se nalaze na Googleovom Playu.
Unutar Zooma se nalazi i 1.5 GB RAM memorije te integriranih 8 GB korisničke memorije, od kojih je samo 5 dostupno za pohranu fotografija, video isječaka i aplikacija.

Telefonija, povezivanje i vanjski zvučnik


Kada bih trebao davati ocjenu za S4 Zoom kao telefon, ona bi bila solidna četvorka. Naime, zvučnik slušalice je dovoljno glasan za praktički sve situacije, prirodan je, kao i moj glas koji se prenosio sugovorniku. Galaxy S4 Zoom naravno ima i drugi mikrofon pomoću kojeg se uklanjaju pozadinske smetnje.
Jedini razlog zbog kojeg ova ocjena nije petica je u ponešto slabijem stražnjem (vanjskom) zvučniku. Tijekom vožnje u automobilu, sugovornika sam prebacio u handsfree mod, pa je ovaj nedostatak bio dosta primjetan. Da budem precizniji, zvučnik nije ekstremno tih, ali s obzirom na gabarite samog uređaja od Samsunga sam očekivao da će pronaći mjesta za ugradnju zvučnika veće snage koji bi pridonio kvaliteti i jačini zvuka.

Kao i velika većina modernih smartfona i S4 Zoom se odlikuje širokim mogućnostima povezivanja. Tu su neizostavne 3G (850 / 900 / 1900 / 2100) uz, nažalost, izostanak LTE podrške. Inače, Galaxy S4 Zoom se prodaje u dvije varijante – SM-C101, kojega smo imali na testu i SM-C1010 koji dolazi i sa LTE frekvencijama.

Za razliku od većine ostalih proizvođača, Samsung u svoje uređaje i dalje ugrađuje utor za micro SD kartice pa od tog trenda ne odstupa niti S4 Zoom. Ovo je svakako pohvalno, ali što se konkretno ovog uređaja tiče i nužno, jer je korisniku dostupno svega 5 GB praznog prostora što je iznimno malo za mobitel koji je namijenjen za intenzivno fotografiranje.
Wlan je pokriven a/b/g/n standardima, uz dodatak WiFi Directa i hotspota. Mobitel je na kompatibilne uređaje moguće spojiti i putem DLNA protokola.
Bluetooth u najnovijoj verziji (4.0) je prisutan, kao i NFC.
Za sinkronizaciju "pomoću žice" dostupan je USB 2.0 i USB On the go, dok je za pozicioniranje dostupan GPS i GLONASS.
Dakle, sve u svemu – Zoomu ne manjkaju mogućnosti povezivanja, kako bežične, tako i žičane.

zoom39zoom40

Softver i performanse


Galaxy S4 Zoom, kao i velika većina ostalih Samsungovih mobitela dolazi sa TouchWiz sučeljem koje pokreće Android OS u verziji 4.2.2. - Jelly Bean.
Samsung je sa uređajem isporučio nekoliko prečaca za svoje vlastite aplikacije. Ostaje nejasna odluka zbog čega aplikacije nisu predinstalirane na uređaju, već pritiskom na neku od instaliranih prečaca se otvara Samsung Apps aplikacija s koje se može preuzeti ona koju ste htjeli pokrenuti. Dodatna negativna stvar je u tome što je za Samsungovu trgovinu aplikacijama potrebno imati račun koji je neovisan o Googleovom.
Većina aplikacija koje se nalaze na Samsungovom dućanu mogu se pronaći i na Google Playu, no postoji i određen broj aplikacija koje su Samsungova ekskluziva, pa ih je moguće skinuti samo odatle.
Također je dostupno nekoliko (instaliranih) S-aplikacija. Tu se izdvaja S-Memo, aplikacija za unos bilješki, S-Planner – aplikacija koja je po svojoj funkcionalnosti jednaka Google kalendaru, S-Translator koji je pandan Google Translatoru uz nemogućnost korištenja bez Samsungovog računa te S-Voice koji je, pogađate gotovo identičan kao i Google Search/Voice i S-Travel – brendirani TripAdvisor koji služi za planiranje putovanja.

Screenshot_2013-08-14-00-11-55Screenshot_2013-08-14-00-12-24

 

Screenshot_2013-08-14-09-31-31 Screenshot_2013-08-14-09-31-59

Svakako je zgodna aplikacija – WatchON koja koristi IR senzor koji se nalazi na vrhu uređaja, za uključivanje ili isključivanje TV-a, DVD playera i slično.
Funkcija je isprobana na Sony TV-u i funkcija uključenja/isključenja radi odlično. Jedino je šteta što nije podržano više funkcija za upravljanje uređajima.

Uključenjem uređaja, prikazuje nam se ekran za zaključavanje, a s obzirom da mobitel pokreće Jelly Bean na njemu je moguće postaviti razne widgete koje je kao i na početnom ekranu moguće skrolati ulijevo, odnosno udesno.
Nakon što se povlačenjem prsta uređaj otključa, prikazuje nam se početni ekran koji može sadržavati do maksimalno 7 stranica koje je moguće popunjavati widgetima, mapama i kraticama programa. Stranice se naravno skrolaju povlačenjem prstom ulijevo, odnosno udesno.
Galaxy S4 Zoom je nakon prvog pokretanja već popunjen ikonama i widgetima od kojih treba istaknuti widgete za S-Travel, Flipboard i Story Album koji omogućuje povezivanje većeg broja fotografija u jedan album, prema tagu, vremenu snimanja ili lokaciji.

Screenshot_2013-08-13-21-14-06 Screenshot_2013-08-13-21-14-32

U donjem dijelu početnog ekrana nalazi se mjesto za četiri ikone koje je moguće mijenjati i još jedna statična ikona koja prikazuje ladicu sa popisom svih aplikacija i widgeta. Pritiskom na ikonu za prikaz aplikacija moguće je iz gornjih kartica odabrati pregled predinstaliranih aplikacija, widgeta i naknadno instaliranih aplikacija. Treba napomenuti da skrolanjem do kraja iz liste svih aplikacija nećete automatski prijeći u prikaz widgeta, kao što je to slučaj u AOSP Androidu.

Screenshot_2013-08-13-21-14-39 Screenshot_2013-08-13-21-15-06

Na vrhu ekrana nalazi se statusna traka koja sadrži ikone o propuštenim događajima, statusu uređaja, bateriji (s mogućnošću prikaza postotka napunjenosti) i satom. Povlačenjem ladice prema dolje prikazuje se detaljniji prikaz koji između ostalog sadrži i prečace za uključenje/isključenje raznih funkcija uređaja. Rasporedom ovih prečaca je moguće upravljati u postavkama uređaja.

Screenshot_2013-08-14-10-05-28 Screenshot_2013-08-14-10-07-29

Kao i na ostatku Android uređaja i na Zoomu duži pritisak na tipku za početni ekran prikazuje popis nedavno korištenih aplikacija, kao i onih koje se trenutno izvode. Ispod popisa aplikacija nalaze se i tri gumba – za pokretanje task managera, Google Nowa i za prisilno isključivanje svih aplikacija.

Screenshot_2013-08-14-09-18-04

Što se opcija uređaja tiče, treba istaknuti one koje su specifične za Zoom, ali i ostale Samsungove uređaje. Opcije su podijeljene u četiri grupe – konekcije, uređaj, računi i ostalo. Odabirom kartice "konekcije" moguće je upravljati raznim postavkama bežičnih mreža, kao što su WiFi, GPS, Bluetooth, NFC i slično. U kartici "uređaj" može se prilagođavati izgled ekrana za zaključavanje (upisivanje pozdravne poruke i slično) ali i neke napredne postavke ekrana.

Screenshot_2013-08-14-10-23-11Screenshot_2013-08-14-10-23-33

Screenshot_2013-08-14-10-23-28Screenshot_2013-08-14-10-23-22
Tako je moguće uključiti "pametne opcije" koje će ostaviti uključen ekran u slučaju da gledate u njega i rotirati sliku u ovisnosti o tome pod kojim kutom je vaše lice. Ove dvije opcije koriste prednju kameru kako bi analizirali položaj očiju i lica te sukladno tome izvršavaju isključenje ekrana ili njegovu rotaciju. Generalno sam bio zadovoljan s načinom na koji rade ove funkcije, osim u uvjetima ekstremnih osvjetljenja – u prostorijama s previše ili premalo svjetla.

Screenshot_2013-08-13-21-22-19 Screenshot_2013-08-14-09-34-14
Ostale standardne Samsungove opcije su također prisutne, od kojih svakako treba istaknuti "direct dial" koja omogućuje pozivanje onog kontakta čije podatke trenutno pregledavate i to na način da mobitel samo prislonite na uho. Ugrađen je i "smart alert" koji omogućuje da mobitel zavibrira kada ga podignete, a u slučaju da imate propuštenih događaja. Ova opcija je naročito korisna jer Samusng ovdje nije ugradio notifikacijsku LED diodu.

Također je moguće uključiti opciju "Easy mode" koja će u potpunosti promijeniti izgled početnog ekrana tako da su sve ikone jako povećane, a napredne opcije – kao što su mape ili donji red ikona jednostavno ne postoje. Pretpostavljamo da je ovaj mod koristan za korisnike koji slabije vide ili u slučaju ako mobitelom upravljate dok vozite automobil.

Screenshot_2013-08-13-21-20-56Screenshot_2013-08-14-10-24-33

 

Screenshot_2013-08-14-10-24-42 Screenshot_2013-08-14-10-24-48

Sa uređajem dolazi standardan Android browser koji je uglavnom radio fluidno i bez primjetnih zastajkivanja.

Screenshot_2013-08-13-22-06-16Screenshot_2013-08-14-09-14-08

Samsung je doradio telefonski imenik sa mogućnošću dodijeljivanja određenog tipa vibracije za svakog kontakta posebno. Čak je moguće kreirati i vlastiti tip pomoću intuitivne aplikacije.

Screenshot_2013-08-14-09-20-31 Screenshot_2013-08-14-09-20-44

Svirač glazbenih datoteka nudi standardne opcije reprodukcije glazbe, uz dodatak odličnih mogućnosti definiranja zvučne slike pomoću brojnih equilizera.

Screenshot_2013-08-13-22-07-47 Screenshot_2013-08-13-22-07-54

Screenshot_2013-08-13-22-09-20 Screenshot_2013-08-13-22-09-41

Bez obzira na slabije specifikacije, tijekom korištenja uređaja nisam primijetio zastajkivanje ili produženo čekanje na određene akcije. No, ono što mi se nekoliko puta dogodilo je da se mobitel u potpunosti zamrznuo nakon čega je bilo potrebno izvaditi bateriju kako bi se uređaj resetirao. To mi se dogodilo tri puta tijekom normalnog korištenja uređaja, pa pretpostavljam da će eventualni softverski propust Samsung ispraviti u jednoj od sljedećih nadogradnji softvera.

Kamera


I sada dolazimo do dijela recenzije koja će mnoge najviše zanimati. Uvijek je dobro početi sa tehnikalijama, pa nema razloga da tako ne bude i ovaj put.

Samsung je u Zoom ugradio CMOS senzor rezolucije 16.3 megapiksela. Veličina senzora iznosi 1/2.3" uz veličinu piksela od 1.34 mikrometra. Fizička veličina senzora je 6.17 x 4.55 mm. Detalji leća uključuju opseg snimanja od 24-240mm (u 35mm ekvivalentu), otvor od F/3.1 do F/6.3, uz mogućnost optičkog zooma od 10x i optičke stabilizacije slike.

U nastavku je prikazana tablica s podacima sličnih uređaja.

isporedba

Kao što je iz tablice vidljivo, specifikacije S4 Zooma su podosta slične prošlogodišnjoj Galaxy kameri, osim što je uređaj ponešto tanji te je dobio i mogućnost razgovora putem GSM mreže.
Ipak, ono što ga najviše razlikuje u odnosu na konkurentske uređaje (uglavnom se misli na Nokijin dvojac) je u tome što ima puni optički zum od 10x. Zbog toga S4 Zoom na svojoj stražnjoj strani ima poveće leće koje ga čine nezgrapnijim i neugodnijim za držanje od primjerice Lumije 1020. Nokia nije ugradila optičku zum u svoje uređaje, već koristi croppanje senzora ogromne rezolucije čime se dobivaju rezultati slični optičkom zumu, uz puno manje gabarite uređaja. Još jedna prednost Lumije leži u tome što se povećanjem nivoa zuma karakteristika otvora leće ne mijenja (ona je uvijek fiksna na iznosu f/2.2), dok se kod S4 Zooma ta vrijednost smanjuje na f/6.3 što znači da puno manja količina svjetlosti pada na senzor čime dolazi do zamućenja fotografija.

No, za razliku od Nokije, Samsung se odlučio na tradicionalniji pristup kod izrade S4 Zooma, pa je i vrijeme da pogledamo koliko je uspješan u tome.

Aplikacija kamere


Na samom početku - razočaranje. Uređaj kojem je fotografija u fokusu nema mogućnost direktnog uključenja kamere. Naime, dok je uređaj zaključan ne postoji mogućnost da se kamera uključi, već je za to potrebno pritisnuti gumb za uključenje, otključati uređaj, pa tek onda kliknuti na ikonicu kamere ili držati pritisnut gumb okidača dulje od jedne sekunde. Ovo sve traje najmanje tri sekunde što svakako od potencijalno dobre fotografije može napraviti – ćorak.
Duboko u opcijama uređaja postoji mogućnost da se mobitel nakon uključenja direktno odvodi u aplikaciju kamere, no ili ta opcija ne radi, ili je ja nisam uspio natjerati da radi, ali u svakom slučaju me ovaj dio uređaja podosta razočarao.

No, nakon što uključimo aplikaciju stvari više nisu tako crne. Dočekuje nas jednostavno sučelje koje ima sve najbitnije opcije nadohvat prsta.
U gornjem lijevom dijelu se nalazi ikonica za zamjenu aktivne kamere (prednje/stražnje), pokraj nje se nalazi prečac koji kada se pritisne prikazuje dodatne bitne opcije, kao što su postavke blica i ostalih foto vrijednosti. Pritiskom na bilo koju od tih vrijednosti prikazuje se i maleni skočni prozor iz kojeg je moguće odabrati neku drugu vrijednost.
U donjem dijelu se nalazi sličica zadnje snimljene fotografije, desno se nalaze ikonice za brzo okidanje, početak snimanja video zapisa i kotačić za promjenu načina kamere.
Zumiranje se može izvršiti okretanjem prstena oko kamere ili pritiskom na tipke povećala koje se nalaze u lijevom dijelu sučelja. Treba napomenuti da je zumiranje jako dobro izrađeno tako da koraci zuma iznose 0.1x, a s obzirom na preciznost prstena oko leća svaki nivo zuma je iznimno lagano postići.

Screenshot_2013-08-13-21-15-17 Screenshot_2013-08-13-21-17-41

Kratkim pritiskom na kotačić za promjenu moda kamere mijenja između: automatskog, pametnog, naprednog i osobnog moda. Dugim pritiskom na njega prikazuje se meni za odabir ova četiri moda.

Screenshot_2013-08-13-21-15-41 Screenshot_2013-08-14-00-20-47

Automatski način, kao što mu samo ime govori, odabire najbolje postavke za trenutnu scenu koju fotografirate.
Pametni način omogućuje izbor velikog broja predefiniranih načina snimanja. Neki od njih su HDR, Macro, Panorama, Sound&Shot, Best Face i slično.
Napredni mod je namijenjen za foto entuzijaste koji mogu mijenjati širok broj mogućnosti kamere. Te mogućnosti uključuju promjenu brzine okidača (1/1000 – 1s), ISO vrijednosti (80-3200), otvor blende (f/3.1 – f/6.3), balans bijelog, ekspoziciju, EV, pa čak i područja fokusa.

Screenshot_2013-08-14-00-17-28 Screenshot_2013-08-14-00-17-38
Osobni mod sadrži prečace za pet najčešće korištenih modova koje je na taj način najlakše pokrenuti.

Screenshot_2013-08-13-21-16-18 Screenshot_2013-08-13-21-17-17

Screenshot_2013-08-13-21-15-48 Screenshot_2013-08-13-21-16-00

Pritiskom na kotačić u gornjem dijelu sučelja se prikazuju dodatne opcije koje omogućuju uključenje/isključenje zvuka okidača i fokusiranja, optičke stabilizacije, pomoćnog svijetla fokusa, postavke imena fotografija i slično.

Screenshot_2013-08-14-00-19-51 Screenshot_2013-08-14-00-19-58

Screenshot_2013-08-14-00-20-19 Screenshot_2013-08-14-00-20-31

Prsten koji se nalazi oko leće nije koristan samo za zumiranje, već u slučaju da niste u sučelju kamere njegovim okretanjem se prikazuje zaseban izbornik iz kojeg je moguće odabrati od nekoliko predefiniranih modova. U slučaju da pregledavate fotografije u galeriji okretanjem ovog prstena fotografija se zumira, odnosno odzumira.

Screenshot_2013-08-14-00-09-15 Screenshot_2013-08-14-00-21-14

Samsung Galaxy S4 Zoom snima fotografije dobre kvalitete. S obzirom na senzor koji je nešto veći od konkurentskih smartfona i optike koja je zasigurno više kvalitete možemo reći da smo fotografijama zadovoljni. Primjetna je minimaln količina šuma uz visoku razinu detalja. U nastavku pogledajte primjer testnih fotografija.

Testne fotografije


Fotografija lijevo je snimljena po sunačnom vremenu, uz normalnu razinu zuma. Desno je prikazana ista scena sa zumom od 10x.

20130809_13152120130809_131530

Lijevo: također snimljeno po sunčanom vremenu. Desno: zumirana reklama na stupu (razina zuma 10x).

20130809_13175520130809_131940

Na desnoj fotografiji je primjetno zamućenje slova. Fotografirano je iz ruke, uz uključenu optičku stabilizaciju.

Ista scena snimljena bez HDR-a (lijevo) i sa uključenim HDR modom (desno).

20130813_182312 20130813_182312_Richtone(HDR)

U nastavku slijedi nekoliko macro snimaka, koji su ispali odlično.

20130814_110323 20130814_110331

20130814_110826 20130814_110842

 

Lijevo je snimljena fotografija po oblačnom vremenu, a ponešto je lošije kvalitete jer mobitel automatski ne uključuje HDR kojega je trebalo uključiti kako nebo ne bi bilo previše ekspozirano. Naravno, bolja fotografija bi ispala u slučaju manualne prilagodbe parametara, no testne fotografije su snimljene isključivo u automatskom modu. Desno je snimljena ista scena, s iste pozicije uz korištenje zuma.

20130814_10551720130814_105525

U nastavku slijedi još nekoliko fotografija snimljenih po danu.

20130814_114426 20130814_114702

 

20130814_11405320130814_114047

20130814_114752 20130814_114802

U nastavku slijede dvije fotografije u kojima je korišten xenon flash.

20120220_130548 20130810_203614

Slijedi usporedba noćnih fotografija između Samsung Galaxya S3 s LED flashom (lijevo) i Galaxy S4 Zooma (desno)

20130810_225355_S320130810_225329

Cropana usporedba u kojoj je očita superiornost xenon flasha, uz naravno ponešto veći senzor i bolju optiku koju S4 Zoom ima.

compare


Usporedba noćnog snimka između Galaxya S3 (lijevo) i Galaxy S4 Zooma (desno)

20130810_22363820130810_223259

Razlika između automatskog i noćnog moda na Galaxyu S4 Zoom

20130811_00051620130811_000547

A uz prilagodbu opcija, mogu se dobiti zanimljive fotografije.

20130814_112433 20130814_112949

U nastavku slijedi još nekoliko fotografija snimljenih S4 Zoomom

20130814_11071420130814_110506

20130814_11003920130813_182504

20130813_18242820130813_235955

Video


Galaxy S4 Zoom može snimati video isječke u maksimalnoj rezoluciji 1080p uz 30 sličica po sekundi. Framerate se može podići i na 60 sličica, ali tada je rezolucija maksimalnih 720p. Kvaliteta snimljenih video zapisa je prosječna, no treba napomenuti da je korištenje zuma omogućeno i prilikom snimanja videa što je svakako zanimljivo. U nastavku možete pogledati dva primjera.
Baterija


U uređaj je ugrađena izmjenjiva baterija od 2330 mAh koja prema specifikacijama omogućuje autonomiju od 570 sati u stand by modu, odnosno oko 13 sati u razgovoru.
U realnosti to iznosi dan i pol prosječne uporabe. Ako ste zahtjevniji korisnik te puno surfate, sinkronizirate puno e-mail računa i ono što je najbitnije – puno fotografirate, pripremite se na punjenje i prije kraja dana.
Ipak bi pohvalio bateriju, jer je – izmjenjiva. Osim prvog problema koji nude neizmjenjive baterije, a koji se odnosi na nemogućnost zamjene sa drugom u slučaju da se isprazni tokom dana, tu je i drugi problem – trajnost. Naime, svaka baterija s vremenom gubi svoj kapacitet. Tako je nakon prvih godinu dana korištenja kapacitet prosječne Li-Ion baterija otprilike 30% manji, a nakon sljedećih godinu dana i više od 50%. Zbog toga je pohvalno da Zoom nudi mogućnost zamjene dotrajale baterije bez odlazaka u servis ili rizičnog raskopavanja mobitela kako bi se neizmjenjiva baterija zamijenila.

Zaključak


Galaxy S4 Zoom je iznimno zanimljiv uređaj, jer je prvi smartfon koji je istinski križanac između mobitela i pravog fotoaparata. Osim toga donosi i optički zum od 10x, a nudi i brojne druge mogućnosti koje imaju većina point&shoot fotića, dok po samoj kvaliteti fotografija i nije daleko od većine njih.
Negativne strane uređaja su osim spomenutih gabarita i zamućenje fotografije koje je vidljivo ako fotografirate na najvećim nivoima zuma uz ponešto slabije osvjetljenje. Ova pojava se događa zbog ne baš savršene optičke stabilizacije i puno manjeg otvora blende zbog kojeg su potrebna duža vremena ekspozicije.
Ugodno smo bili iznenađeni malom količinom šuma, koja je prihvatljiva čak i do vrijednosti od 800 (naravno u rangu mobitela), pa je zamućenje moguće gotovo uvijek kompenzirati povećanjem ISO vrijednosti, uz povećanje i brzine okidača, no za to je ipak potrebno zaroniti dublje u menije naprednog načina i imati poneko fotografsko iskustvo od ranije.

Pozitivno je da s uređajem dobivate dobar Android smartfon, uz pravi xenon flash koji nema konkurencije u snimanju loše osvjetljenih scena te samim time i nadprosječno dobru kvalitetu fotografije.

Zbog velikih leća na stražnjoj strani uređaja definitivno pati ergonomija, no u slučaju da ste korisnik koji će ovaj cameraphone više koristiti kao kameru, a manje kao telefon Zoom ima našu preporuku. U slučaju da povremeno fotografirate mobitelom, a većinu vremena koristite funkcije smartfona – preporučamo ili S4 mini, ili pravi Galaxy S4 s kojima ćete moći izvući fotografije odlične kvalitete no morat ćete se odreći optičkog zuma i xenon bljeskalice.

Uređaj na testiranje ustupio: Samsung