Samsung Galaxy S8+ RecenzijaProteklih nekoliko mjeseci, Samsung Galaxy S8 i njegov malo veći brat Samsung Galaxy S8+ su zahvaljujući curenju informacija često zasipali stranice online medija. Tako smo već dosta ranije saznali njegove specifikacije i dimenzije, a nije nedostajalo ni slika, kako onih uživo, tako i službenih rendera.

Sad kad su oba uređaja napokon i službeno predstavljena, došlo je vrijeme da ih uživo isprobamo i detaljno testiramo. Prvi na redu je veći model, dakle Galaxy S8 Plus, koji nam je na test stigao zahvaljujući izvrsnoj ekipi iz Sancta Domenice, a posebnu recenziju manjeg modela možete očekivati sljedeći tjedan.

Kao što vam je vjerojatno već poznato, ovogodišnji Samsungov top model ima nimalo lak zadatak. S8 mora popraviti imidž kompanije, lani ozbiljno narušen debaklom s modelom Galaxy Note 7, koji je zbog ozbiljnih problema s baterijom u određenom broju primjeraka, u potpunosti povučen s tržišta.Osim toga, od Samsunga se očekuje visoka razina inovativnosti i postavljanje novih standarda, budući da još uvijek drži vodeću tržišnu poziciju. I do sada smo vidjeli da je Samsung industriji vrlo često nametao nove trendove, pa čak i Appleu, koji inače živi u svom svijetu, ali s vrlo stabilnom korisničkom bazom.

Tako je nakon nekoliko godina ponovo došlo vrijeme promjene na području dizajna, ali ovoga puta ona nosi i funkcionalni predznak. Naime, osim što će od sada pa nadalje uređaji drukčije izgledati, nudit će još veće zaslone uz istovremeno zadržavanje ukupnih gabarita kućišta.

Još prošle godine smo vidjeli da je trend bezel-less ilitiga bezokvirnih uređaja popularizirao Xiaomi sa svojim modelom Mi Mix, što se bez zadrške može smatrati početkom nove ere u ovom industrijskom segmentu. Zaslon se protegao od ruba do ruba (osim na donjem dijelu) a po prvi puta smo upoznali nove komponente koje su morale biti ugrađene zbog nove koncepcije kućišta.Samsung ovaj trend ne slijedi u potpunosti, dakle zaslon uređaja ne povlači do vrha kućišta kao Xiaomi, čime je izbjegao komplikacije oko telefonske slušalice, prednje kamere i senzora, ali je taj rub, zajedno s donjim zato maksimalno stanjio. To je na kraju rezultiralo spomenutim povećanjem zaslona, bez većih povećanja ukupnih dimenzija.

Tu je još i novi Univisium format zaslona, zbog kojeg uređaj sada izgleda izduženo, ali i njegovo zakrivljenije na rubovima, zbog čega se može reći da oni niti ne postoje.
Također, novi S8 pokretan je i najnovijom generacijom procesora izrađenih u 10 nm procesu, što otvara novu eru i na hardverskom planu.

O svemu ovome, mnogim drugim novostima, kao i o našim dojmovima, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

159,5 x 73,4 x 8,1 mmMasa

173 gramaZaslon

6,2" Super AMOLED 2960 x 1440, 529 ppiSoC

Samsung Exynos 8895CPU

4x Cortex-A53 1,7 GHz + 4x M1 2,35 GHzRAM

4 GBInterna memorija

64 GBMicro SD

DaPovezivanje

WiFi,  A-GPS, Bluetooth 5.0, USB-C, USB OTG, NFCBrzo punjenje

DaBežično punjenje

DaOS

Android 7.0 NougatKamera

12 MP, f/1.7, 4K, OISPrednja kamera

8 MP. f/1.7, 1440pBaterija

3500 mAhCijena

6899,00 kn u vrijeme testiranja; najbolja ponuda na Mobis.hrUstupio

Samsung


PREDNOSTI

NEDOSTACI


Vrhunski dizajn i kvaliteta izrade

Nelogična pozicija čitača otisaka prstijuZaslon bez konkurencije

Zakrivljeni dio zaslona podložan oštećenjimaOmjer zaslona i ukupnih dimenzija

Visoka cijenaNova generacija procesora i brza UFS 2.1 memorija
Always On zaslon s obavijestima
Otporan na vodu i prašinu
Izvrsna kamera


Dizajn, kućište i rukovanje
Kad Galaxy S8+ izvadite iz kutije, prvo što će primijetiti je njegova izduženost u odnosu na sve smartfone koje ste do sada vidjeli. No upravo zbog toga on neće izgledati glomazno, pogotovo ne za 6,2-inčni uređaj. Primjerice, ako pored S8+ stavite 6,4-inčni Xiaomi Mi Mix, koji također ima izvrstan odnos zaslona i mesa, vidjet ćete koliko je S8 kompaktniji.Situacija je ovdje dvojaka. Naime, ovaj odnos zaslona (a time i uređaja u cjelini) na prvu mi nije legao. Navikao sam na širinu i trebat će mi neko vrijeme za prilagodbu novoj koncepciji. Štoviše, dojam uskoće dodatno je pojačan činjenicom da S8 praktički nema rubova, za što je zaslužan zakrivljeni zaslon. Širina zaslona otprilike odgovara onoj na 5,5-inčnim uređajima, što možete vidjeti na slici u usporedbi s OnePlus 3.

Od 6,2-inčnog uređaja ovako uzak zaslon nisam očekivao, ali je zato s njime daleko lakše rukovati nego npr. s Xiaomijem Mi Mix, koji je osjetno širi. Naravno, sve je stvar navike i prilagodba na uređaj ne bi trebala dugo trajati, tako da ćete nakon cca. tjedan dana vjerojatno zaboraviti zbog čega ste gunđali. Dakle, dobili smo uređaj sa zaista velikom zaslonskom površinom, s kojim je lakše upravljati nego s bilo kojim veličine 5,7 inča i većima.Što se samog dizajna tiče, malo tko će ostati ravnodušan. Metalni okvir u sendviču dviju staklenih površina djeluje fantastično, a opći dojam pojačava već spomenuto zakrivljenje na rubovima zaslona. Ako ste do sada već koristili dosadašnje Samsungove Edge modele, na zakrivljeni zaslon ste već navikli, no ovdje je sada ergonomija osjetno poboljšana, budući da radijus zakrivljenja više nije tako velik.

Znači, zaslon je osjetno manje zakrivljen nego što je to slučaj na S7 Edge. Zapravo zakrivljenje je jednakog radijusa kao na Noteu 7, no s obzirom na sudbinu tog modela, malo tko je imao prilike uživo vidjeti kako novi Edge zaslon uopće izgleda. Dakle, ovdje nema toliko ergonomskih nedostataka kao što je to bio slučaj na S6 i S7 Edge, jer je rukovanje osjetno ugodnije.

S druge strane, danak ljepoti platila je opasnost od oštećenja. To što je uređaj s obje strane izrađen iz stakla dovoljno govori o rizicima kojima se izlažete, a oni su dodatno pojačani činjenicom što je sada i jedan dio bridova također staklen, i to nauštrb metalnog ruba, koji je kod uređaja s ravnim zaslonom širi. Kućište čak i nije toliko klizavo kao što sam očekivao, ali i najtanja silikonska maskica ga može spasiti od fatalnih dodira s tvrdim predmetima.

Digresija su i tragovi prstiju koji ostaju po kućištu, barem kad je crni model u pitanju, a na svjetlijim kućištima ne bi trebali biti primjetni u tolikoj mjeri.

Pogled s prednje strane otkriva zaista ogromni zaslon kojeg Samsung naziva «Infinity», tepajući mu da je beskonačan. Ispod njega više nemamo Home tipku, jer je ona sada softverska, zajedno s ostale dvije na navigacijskoj traci. Ipak, Samsung je ovdje napravio svojevrstan kompromis kako bi zadovoljio onaj dio publike koja je navikla na fizičku tipku. Na sredini donjeg dijela zaslona ugradio je mali vibracijski motorčić osjetljiv na jačinu pritiska, koji odlično simulira fizički pritisak. Ovo rješenje je slično Appleovom 3D Touch sustavu, no ovdje je ograničeno samo na Home tipku. Uostalom, čak da je i cijeli zaslon osjetljiv na jačinu pritiska, to u ovom trenutku ne bi imalo smisla, budući da nije podržano na razini operativnog sustava, a to je ipak Googleov dio posla.Na vrlo uskom preostalom dijelu «mesa» iznad zaslona nalazimo prednju kameru, telefonsku slušalicu i sve potrebne senzore . Taj dio okvira je baš toliko širok da može primiti spomenute komponente. Samsung je na ovaj način vješto izbjegao komplikacije s kakvima se susreo Xiaomi u modelu Mi Mix, kojemu se zaslon proteže doslovno do vrha kućišta. Hoće li u nasljedniku ovo biti drukčije riješeno, vidjet ćemo, ali ako industrija krene smjerom koji je pokazao Xiaomi, vjerojatno će ga i Samsung u nekom trenutku početi slijediti.

Da ne bismo išli predaleko u budućnost, vratimo se na kućište našeg Galaxyja S8+. Donji rub sadrži USB-C utor, vanjski zvučnik, mikrofon i – 3.5 mm audio utor. Mašala! U vrijeme dok je S8 još bio u domeni glasina, provukla se i jedna koja je sugerirala da će Samsung ponovo kopirati Apple i ovaj utor izbaciti, no to se srećom nije dogodilo.
Desni bok, kao i do sada, sadrži tipku za uključivanje, a lijevi dvodijelnu za podešavanje glasnoće. Novost je dodatna fizička tipka ispod nje, a služi za pokretanje novog Samsungovog asistenta Bixby, o kojem će biti riječi kasnije. Problem ovdje predstavlja činjenica što Samsung nije omogućio reprogramiranje Bixby tipke, dakle ne možete ju koristiti ni za što drugo osim za pokretanje virtualnog asistenta. Ipak, XDA zajednica je već iznašla način da se ovo zaobiđe, no više o tome u nekom od narednih članaka. Na vrhu nalazimo samo ladicu za SIM i memorijske kartice.

Nikako ne smijemo zaboraviti IP68 certifikat, koji kaže da su S8 i S8+ otporni na vodu i prašinu. Spomenuti certifikat znači da će uređaj na dubini do 1,5 metra izdržati do 30 minuta. Zvučnik i utori zaštićeni su sada već uobičajenim membranama, uostalom, isto kao i na prethodnicima. Napomenimo da se navedene karakteristike odnose na slatku vodu, dakle ne i slanu, što znači da ako ga baš okupate u moru, u razumnom roku ga i otuširajte.

Čitač otisaka prstiju


Poleđina je još jedan dio koji je pretrpio izmjenu. Najprije moramo naglasiti da je potpuno ravna, dakle niti jedan njezin dio ne strši i time ne narušava njegovu stabilnost na ravnoj površini.

Budući da je s prednje strane nestala fizička home tipka, ista je sudbina zadesila i čitač otisaka prstiju, koji se sada smjestio na poleđinu. Iako biste očekivali da je čitač smješten ispod kamere, kao što je slučaj sa svim ostalim uređajima koji ga imaju na poleđini, to ovdje nije slučaj.

U Samsungu su se iz nekog razloga odlučili za ovako, u najmanju ruku, čudnu lokaciju. Budući da je samom prstu (bez gledanja) puno lakše pronaći logičnu sredinu, ovdje će biti potrebno dodatno privikavanje.

Dva su razloga za to. Prvi i sasvim očit je taj što čitač nije centriran, a drugi, po meni još važniji, to što je dosta daleko za prosječno veliku ruku, zbog čega je potrebno dodatno prilagoditi hvat. Usporedbe radi, na 6,4-inčnom Xiaomiju Mi Mix sasvim normalno mogu dohvatiti čitač koji se nalazi ispod kamere, dok mi je za ovog potrebna posebna gimnastika.Bonus razlog za nervozu je to što se čitač nalazi u ravnini plohe. Istina, i drugi su takvi, ali ovdje bi zbog asimetrije nekakav graničnik bio od velike pomoći, jer ga prst doslovno mora tražiti. Situacija bi se mogla popraviti nabavkom silikonske maskice. Na kraju dodajmo i to da je otključavanje kažiprstom lijeve ruke, zbog neprirodnog položaja, praktički nemoguća misija.

Istina, onaj tko želi, naći će načina, iako će ispočetka vaš prst u pravilu završavati na leći kamere koju će, naravno, umastiti. Zbog svega navedenog moramo zaključiti da je čitač otisaka prstiju na Samsungovom flagshipu ove godine, blago rečeno, promašaj, ali nikako nije deal-breaker. Dakle ako ovaj uređaj želite iz više drugih razloga, nespretno smješten čitač nije razlog da si ga ne priuštite. Moguće je da su inženjeri zbog nove koncepcije kućišta morali štedjeti na prostoru i praviti rošade s komponentama unutar njega, ali sam uvjeren da je usprkos svemu čitač mogao biti bolje izveden. S pozitivne strane, za istaknuti je da je čitač sam po sebi brz i precizan.

Skener šarenice oka i prepoznavanje lica


Ako vam čitač otisaka prstiju zadaje glavobolje, možete pokušati s čitačem šarenice oka. Naravno, uvijek možete isključiti bilo koji vid zaštite, ali ne trebam napominjati da se tada izlažete mnogim rizicima.

Skener šarenice oka na Galaxyju S8+ je izvrsno riješen. Samsung ovdje zaslužuje posebnu pohvalu, jer je njegovu preciznost osjetno povećao. Istina, ovu smo tehnologiju do sada upoznali na zanemarivom broju uređaja, ali je sada napokon upotrebljiva.

Za razliku od one na Noteu 7, situacija s ovim skenerom je sada kud i kamo bolja. Skener radi brže i dosta je precizniji, tako da će vam šarenicu oka prepoznati vrlo brzo, čak i ako ne naciljate najbolje, što znači da mu detektori pokrivaju širi kut nego prije. Štoviše, uređaj sam cijelo vrijeme otključao s kontaktnim lećama u očima, što znači da stvar funkcionira vrlo dobro. Naime, Samsung upozorava da u tom slučaju, kao i kroz naočale, neće funkcionirati najbolje. Napomenimo da skener radi tako što mobitel morate podignuti i približiti na neku razumno udaljenost od očiju, što neće biti problem, budući da ga nakon otključavanja namjeravate koristiti, dakle gledati u njega.

Na sličan način funkcionira i otključavanje prepoznavanjem lica, no sigurnost je u tom slučaju daleko manja, budući da prednju kameru možete zavarati fotografijom. Iskreno, ovo sam pokušavao nekoliko puta i nije mi uspjelo, što znači da ga baš i ne možete tako lako zavarati, ali budući da je postupak na internetu više puta demonstriran, ne možemo biti 100% sigurni da se neće ponovo dogoditi.

Zaslon


Zaslon je jedan od najboljih dijelova Samsungovih smartfona i njima svaki put posvetimo posebnu pažnju. Galaxy S8+ nije izuzetak, no kod njega postoji dodatna stvar na koju treba obratiti pažnju, pa krenimo redom.

Dijagonala od 6,2 inča svakako je impresivna s obzirom na ukupne gabarite kućišta, ali s druge strane, nije ni toliko spektakularna. O čemu se radi? Veličinu zaslona uvijek doživljavamo kroz podatak o njegovoj dijagonali, ali veća dijagonala nije nužno jamac da će zaslon imati veću površinu, o čemu ste mogli čitati ovdje.

Zasloni Galaxyja S8 i S8+ zapravo i nisu toliko veliki koliko smo očekivali, iz razloga što su izduženi u odnosu na prethodnike, ali i sve ostale smartfone (osim LG-a G6). Iako se ne radi o drastičnoj razlici, ona je ipak vidljiva. Za primjer sam usporedio zaslone Galxyja S8+ i Xiaomija Mi Mix. S8+ ima za 3,4% manju dijagonalu, ali i 11% manju ukupnu površinu. Razlog tome je odnos stranica, jer omjer 2:1 stvara manji kut između dijagonale i stranice, nego što je to slučaj kod omjera 16:9. Ništa zato, zaslon nije baš toliko velik koliko mu dijagonala kaže, ali budući da će uskoro svi uređaji dolaziti s ovim omjerom, brzo ćemo zaboraviti na ovaj detalj.Ono što je u ovoj priči najvažnije jest njegova Super AMOLED tehnologija izrade, koja je već nekoliko godina superiorna IPS LCD tehnologiji. Jesam li već spomenuo da će i Apple ove godine u novi iPhone vjerojatno ugraditi AMOLED zaslone, a naručuje ih baš od Samsunga?

Rezolucija iznosi 2960 x 1440 točaka, što je malo dulje od standardne QHD rezolucije. Razlog ovome je ostavljanje dodatnog prostora za statusnu i navigacijsku traku, tako da korisniku ostane čistih 2880 x 1440, što odgovara novom Univisium formatu.

E sad, budući da se radi o novom 2:1 omjeru, do sada potpuno nepoznatom u svijetu smartfona, logično je očekivati i nerazmjer s postojećim formatima videa, ali i aplikacijama. Naime, foto ili video sadržaj u ovom formatu praktički ne postoji, a ni sam Samsung u softveru kamere nije ponudio snimanje u 2:1 omjeru. Ako već uvodi novi standard zaslona, Samsung je trebalo poraditi i na tome da je korisnicima od koristi, zar ne? Za sada je poznato da Netflix i još neki streaming servisi proizvode video u ovom formatu, no proći će dosta će vremena dok on zaista zaživi.

Naravno, nije sve u videu i fotografijama. Ovako izdužen zaslon, primjerice, vraća smisao Multi-window, odnosno Split-screen funkcionalnosti, jer je sada lakše koristiti dvije aplikacije istovremeno, budući da im je radna površina veća.Rezoluciju je moguće softverski smanjiti na 1080p, odnosno njezin izduženi ekvivalent, kao i na 720p. U tom slučaju ćete smanjiti potrošnju energije, a prikaz nećete narušiti, jer je i 1080p na ovoj dijagonali sasvim dovoljno ljudskom oku. Prebacivanje na QHD ima smisla jedino ako svoj S8+ umetnete u VR uređaj.

Recimo još i to da softver nudi razne načine podešavanja prikaza boja. Ako vam ne odgovaraju klasično zasićene AMOLED-ovske boje, promijenite način i vidjet ćete ih malo hladnije.

Samsung je već prije nekoliko godina uveo Multi-Window funkciju, koja inače omogućuje rad s dvije aplikacije odjednom. Iako često korisna, ova funkcija je bila ograničene upotrebljivosti budući da je bila podržana samo od strane Samsungovih aplikacija. Ovdje je situacija sada neusporedivo bolja, budući da je Multi-Window podržan na razini operativnog sustava, tako da su sada podržane sve aplikacije, a i sama koncepcija izduženog zaslona omogućuje njihovo jednostavnije korištenje.

Hardver, performanse i povezivanje


Pored sezone novog dizajna i beskrajnih zaslona, stigla je i sezona 10 nm procesora. Naime, Samsung Galaxy S8+ jedan je od prvih uređaja na tržištu pokretanih procesorom izrađenim u 10 nm procesu. Radi se o Exynosu 8895, izrađenom u Samsungovoj režiji, a postoji i verzija sa Snapdragonom 835, koja je namijenjena američkom tržištu.

Exynos 8895 sadrži osam jezgri, od kojih jedan set od četiri Cortex-A53 jezgre kuca na taktu 1,7 GHz, a drugi (M1) na 2,35 GHz. 10 nm proces osigurava znatne uštede energije, a istovremeno postiže bolje performanse. Naravno, razlike u performansama u odnosu na lanjski Exynos ili Snapdragon 821 nećete primijetiti golim okom, ali novu generaciju procesora svakako možemo promatrati i kao svojevrstan ulog u budućnost, jer će doći vrijeme kad prethodna više neće biti kompatibilna s nekom novom verzijom Androida ili nekom aplikacijom. E sad, koliko je takvo ulaganje isplativo, potpuno je drugi par rukava.Samsung kaže da je 4 GB RAM-a još uvijek dovoljno, a s obzirom na cijenu uređaja, tako bi trebalo ostati još nekoliko godina. Kad je RAM u pitanju, uvijek vrijedi pravilo što više to bolje, no već smo nekoliko puta konstatirali da razvoj Android aplikacija nije toliko uznapredovao kao hardver, tako da je zaista upitno je li potrebno više i kad će biti.

Ono što je od same količine RAM-a bitnije, jest memory managment. Kod prethodne dvije generacije smo vidjeli da je bio prilično agresivan, zbog čega čak ni 4 GB nije moglo doći do izražaja. Sada to, srećom, više nije slučaj. Naš testni primjerak sasvim fino u pozadini vrti i 30-ak aplikacija, tako da je svaka od njih dostupna u svakom trenutku, dakle bez ponovnog pokretanja. U sklopu optimizacijskog softvera, S8 sadrži i poseban dio za nadzor aplikacija učitanih u RAM, gdje je vidljivo koliko svaka od njih zauzima memorije i procesorskog vremena.

64 GB interne memorije sada je već standard za viši cjenovni razred. Ono što je možda važnije je podatak da je u S8 i S8+ ugrađena UFS 2.1 memorija, koja donosi veće brzine zapisa. Ovo će rezultirati bržim transferom datoteka, ali i bržom pohranom fotografija i videa snimljenih kamerom, a posebno se osjeti prilikom uzastopnog fotografiranja i snimanja panorame.

Za one koji ne mogu bez benchmark testova, evo AnTuTu i GeekBench 4 rezultata.

size="full"

Kad je povezivanje u pitanju, u startu treba reći da su S8 i S8+ prvi smartfoni koji dolaze s Bluetooth 5.0 tehnologijom. Nova generacija Bluetootha omogućuje povezivanje uređaja putem dva odvojena audio kanala, što omogućuje korištenje dvaju parova slušalica istovremeno. Sad se sigurno pitate zašto bi nekome ovo uopće trebalo? Jedna od praktičnih primjena je npr. zajedničko gledanje istog videa dok putujete autobusom ili avionom, a druga bi mogla biti istovremeno spajanje dvaju Bluetooth zvučnika.

Za povezivanje s računalom i punjenje, uređaj koristi USB-C port, a prisutni su i svi ostali uobičajeni načini povezivanja. Za istaknuti je podrška za brzine downloada od 1 Gbps u odgovarajućim LTE mrežama. Za sada u svijetu ne postoji ni jedna komercijalna 4G mreža koja podržava ovolike brzine, no za očekivati je da će prve biti pokrenute do kraja ove godine.

Prilikom službenog predstavljanja smo vidjeli Samsungovu demonstraciju tzv. DeX dodatka, koji je zapravo dock na kojeg su spojeni miš, tipkovnica i monitor. Slijedom toga jasno je da njegova svrha pretvaranje uređaja u stolno računalo. Iako je zaslon S-osmice plus izuzetno velik, neke stvari će ipak biti lakše odraditi na monitoru i s velikom tipkovnicom.

Naravno, više dojmova ovo ovom dodatku uslijedit će kad nam stigne na test. Nadam se samo da će DeX u praksi zaista raditi pouzdano, za razliku od Microsoftovog Continuuma, za kojeg smo vidjeli da je daleko od nečeg što bismo mogli nazvati upotrebljivim.

Vanjski zvučnik je dovoljno glasan za civilnu upotrebu i spada u nekakav prosjek kad su u pitanju flagshipi otporni na vodu. Naime, membrane koji ga štite od prodiranja vode, donekle smanjuju propusnost zvuka, tako da ne treba očekivati doživljaj kao na uređajima bez njih, a pogotovo ne na onima sa stereo zvučnicima.

Prijem signala i kvaliteta poziva su na najvišoj mogućoj razini, što smo i očekivali, jer je Samsung i do sada na tom području postavljao standarde.

Tu su još i microUSB –> USB-C adapter i USB OTG adapteri, a spomenimo i vrlo kvalitetne AKG slušalice, koje daju kristalno čist, ali ne nužno i jači zvuk od onih na koje ste do sada nalazili u prodajnim pakiranjima.

Softver i sučelje


Samsungov TouchWiz, nadogradnja sučelja koja je većini korisnika išla na živce, više ne postoji, a zamijenio ju je tzv. Samsung Experience UI.Upoznali smo ga na Noteu 7, a smjestio se i na modele Galaxy S3 i Galaxy A5 s početka godine. Za razliku od starog Touch Wiza, čišći je i u neku ruku bolje organiziran.

Tako povrh Androida 7.0 imamo Samsung Experience UI u verziji 8.1, koji donosi vlastiti paket ne baš maštovito dizajniranih ikonica. Srećom, njihov oblik u postavkama možete izmijeniti, dakle koristiti normalne ikonice, bez uniformirane podloge. U sklopu softvera za upravljanje temama i pozadinama, ponuđeno je i preuzimanje dodatnih setova ikonica, kao i njihova jednostavna instalacija, što inače nije slučaj na svim Androidima.

size="medium" columns="4"

Budući više nemamo fizičku Home tipku, koriste se tri softverske na dnu zaslona. Ukoliko vam zadani raspored ne odgovara, u postavkama ga jednostavno možete promijenit, tako da vam tipka za natrag, odnosno za multitasking, bude na mjestu na kojem ste navikli.

Osobno nikad neću prežaliti fizičku ili barem kapacitivnu, odnosno rubom omeđenu Home tipku, jer je ista puno lakše dohvatljiva i logičnija za ugradnju čitača otisaka prstiju. No, što je tu je, ne možemo imati zaslon od ruba do ruba i fizičku tipku, tako da neki kompromis mora postojati. Uostalom, ako je vjerovati glasinama, uskoro možemo očekivati čitač otisaka prstiju ugrađen u sam zaslon.

Tu je i novi način ulaska u izbornik s aplikacijama. Umjesto dodira na posebnu tipku, sada je dovoljna kratka gesta, što smo već vidjeli na nekim drugim uređajima s Nougatom, kao što je npr. Nokia 6. Samsung Experience UI donosi i posebno skrojen izbornik postavki. Naizgled je pojednostavljen, tj. ima nešto manje stavki na prvom zaslonu, ali je za neke druge potrebno ulaziti dublje u podizbornike.

Početni zasloni su organizirani na klasičan način, s tom razlikom što na krajnjoj lijevoj strani više nemamo Briefing. Umjesto njega, tu je osobni asistent Bixby sa svojim karticama, sličnim onima u Google Now. Ukoliko vam Bixby na ovom dijelu smeta, možete ga ukloniti, no imajte na umu da posebna stavka za tu radnju u postavkama ne postoji, već to morate učiniti s početnih zaslona, odnosno nakon duljeg pritiska na praznu površinu kad postane vidljiv izbornik pozadina i widgeta.

columns="4" size="medium"

Bixby je na službenom predstavljanju dosta pompozno najavljen. U Samsungu kažu da se radi osobnom asistentu, koji je za razliku od drugih svjestan konteksta. Ono što smo do sada uspjeli vidjeti je da Bixby nudi kartice s vijestima, vremenskom prognozom, podsjetnikom, kalendarom, feedovima s društvenih mreža i sl., dakle ništa što već nismo vidjeli. Za razliku od Googleovog asistenta, Bixby nudi kontekstualno prepoznavanje putem kamere.

Na primjer, otvorite aplikaciju kamere, odaberete stavku Bixby, fotografirate nešto, a on vam pomoću sustava prepoznavanja ponudi takvu istu ili sličnu stvar na raznim lokacijama na internetu. U Samsungu kažu da na ovaj način lakše možete doći do željenih proizvoda, što će možda biti od koristi ako naiđete na nešto potpuno nepoznato, i iz nekog razloga to silno želite imati, ali ne znate gdje kupiti.

Pored kontakta, kalendara i podsjetnika, ponuđene su mnoge druge aplikacije, među kojima je i Briefing, a možete preuzeti CNN, LinkedIn, Spotify i sl. Vremenom bi broj podržanih aplikacija trebao rasti.

Treba reći da glasovne mogućnosti na prvoj verziji softvera nisu podržane kao što smo vidjeli na prezentaciji, ali bi mogle postati u neko dogledno vrijeme. Naravno, kad se to dogodi, očekujemo da proradi na engleskom i još pokojem dominantnom jeziku, dok podrška za hrvatski za sada spada u futurizam.

Bez obzira što mu je zaslon manje zakrivljen nego na prethodniku, S8+ također donosi Edge, tj. rubni zaslon. Na njega je moguće dodavati prečice aplikacija, kontakte i sl. a poziva se jednostavnom gestom preko ruba, na za to označenom dijelu. Osobno nisam sklon ovakvoj egzotici, ali ako se naviknete, može vam biti od koristi.

columns="4" size="medium"

Ono što ću definitivno koristiti je Always On zaslon. O njemu je već bilo riječi u recenzijama Galaxyja S7, S7 Edge i Note 7, kada smo vidjeli da zna biti vrlo koristan kad je uređaj u stanju mirovanja. Dakle kad je zaslon isključen, na njemu možete vidjeti informacije poput sata i kalendara, ali i svih potrebnih obavijesti. Prva generacija Always On zaslona nije mogla prikazivati obavijesti trećih aplikacija, a sada je to serijska oprema. Dakle, sve obavijesti koje se vide na statusnoj traci, vidljive su i na zaključanom, odnosno Always On zaslonu.

Ukoliko to želite, možete ga isključiti i tako produljiti autonomiju za otprilike 10%. Treba napomenuti da je Always On zaslon donekle pametan, jer prepoznaje kad se nalazi u džepu ili torbi, kako ne bi nepotrebno trošio energiju. Isto tako se prilagođava i ambijentalnom svjetlu, pa će tako u mraku svijetliti manjim intenzitetom nego na danjem svjetlu.Od 64 GB interne memorije, na raspolaganju vam je oko 48 GB. Razliku čini operativni sustav i aplikacije nužne za njegovo funkcioniranje, ali i cijeli niz dodatnih aplikacija, od kojih su većina zapravo samo Samsungove verzije postojećih Googleovih.

Ovo nije ništa novo niti specifično za Samsung. Dosta proizvođača svoje uređaje napuni bloatawerom pa tako imamo dva Internet preglednika, dva glazbena svirača i sl. Svakako bi bilo bolje da je njihova instalacija stavi kao opcija, ali to u skoro vrijeme ne treba očekivati, jer je u prirodi proizvođača da gura svoje.

Ponuđene su i Microsoft Office aplikacije, što je također već uobičajeno, a na raspolaganju su još Samsung Gear, Health, Connect, kao i otprije poznata trgovina Galaxy Apps.

Kad govorimo o aplikacijama, treba spomenuti i to da se neće sve prikazivati u punoj visini zaslona, jer su ograničene na stari omjer stranica. U tom slučaju će se na vrhu i dnu pojaviti dodatni crni prostor. Ipak, Samsung je u tu svrhu u postavkama zaslona omogućio odabir onih koje želite da sustav sam prilagodi novom formatu, tj. da ih prikazuje na cijeloj površini.

Ako se pitate zašto to nije urađeno «po defaultu», pretpostavljam da je razlog tome oprez, jer nisu mogli pretpostaviti kako će se koja aplikacija ponašati kad se «rastegne»

Kamera


Samsung Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus dolaze s 12 MP kamerom, dakle otprilike istom kao i lanjski modeli. Kažem otprilike zato jer je samo broj megapiksela isti, ali je senzor nov. Galaxy S8+ zapravo dolazi s dva različita senzora. Jedan potpisuje Sony i nosi oznaku IMX333, dok je drugi Samsungov, s oznakom S5K2l2, koji se nalazi i u našem testnom primjerku.

size="full"

Oko različitih senzora se ne trebate zabrinjavati jer bi trebali proizvoditi potpuno iste fotografije. Oba su veličine 1/2.55 inča, dakle fizički su malo veći od lanjskih na S7 i S7 Edge, a dolaze s istim f/1,7 otvorom blende. Tu su još sada već poznati Dual Pixel autofokus, kao i, za uređaje ovog cjenovnog ranga, uobičajena optička stabilizacija. Nov je i softver kamere, s novim algoritmima za obradu fotografije, a dodani su i poneki efekti poznati iz Snapchata.

Samo sučelje kamere nam je već poznato. Na njegovom početnom zaslonu imamo mogućnost odabira snimanja fotografija i videa, prečicu prema galeriji, Bixbyju, upravljanju bljeskalicom i HDR načinom, postavkama, te odabiru orijentacije kamere (prednja/stražnja).

Za odabir načina snimanja morate koristiti geste, što baš i nije praktično, ali mnogi proizvođači iz nekog razloga forsiraju baš takav način upravljanja. Tako dobijete mogućnost odabira Pro načina, koji nudi kompenzaciju ekspozicije, balans bijele, upravljanje fokusom, podešavanje brzine zatvarača i ISO vrijednosti. Pored toga, softver još nudi panoramu, selektivni fokus, usporeno snimanje, Hyperlapse itd., čime se možete igrati kad nemate pametnijeg posla.

columns="4" size="medium"

Kvaliteta fotografija je na razini koju smo od Samsungovog admiralskog broda i očekivali. Detalja k'o u priči, a o oštrini i kontrastu da ni ne pričam. Hoću reći da se ovdje zaista nema što prigovoriti. Dinamički raspon je također na visini, a primjetan je i novi algoritam za obradu boja, koje u nekim slučajevima mogu izgledati zasićene.

Veliki otvor blende pretpostavka je za dobru vidljivost u slabim uvjetima osvjetljenja, tako da na tom području nemamo prigovora. Više detalja o ovome će biti uskoro, tj. kad krenemo s prvim usporedbama.

Iako je bilo glasina da će S8 snimati 1000 fps video, od toga za sada ništa. Usporeni video možete snimati s maksimalno 240 frameova u sekundi i to u 720p rezoluciji. Pored toga, tu je još i mogućnost snimanja 60 fps videa u 1080p rezoluciji. O kvaliteti ovdje također ne treba puno mudrovati. Radi se o uređaju koji nudi najbolje što na tržištu postoji, iako u nekim detaljima može odstupati od konkurencije, što ćemo posebno obraditi u prvoj usporedbi koja stiže za nekoliko dana.

Prednja kamera dolazi malčice ojačana. Ima senzor od 8 megapiksela i sada već standardni f/1,7 otvor blende za bolje selfije u mraku. Veće razlike u kvaliteti fotografija u odnosu na lanjske modele nema, osim što ćete prilikom zumiranja fotografije vidjeti veći broj piskela.Selfie:Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.[responsive_youtube g6CSDtZzpyw]

[responsive_youtube wE0Z84R6rjc]

[responsive_youtube MDlV8-apimY]

[responsive_youtube Iah1b0uhBH4]

Baterija i autonomija


U euforiji oko velikog zaslona u relativno malom kućištu, mnogi su (uključujući i autora ovog teksta) zanemarili činjenicu da će zbog toga doći i do smanjivanja volumena baterije u odnosu na zaslon.

Galaxy S8 Plus tako dolazi s 3500 mAh baterijom, ali realno većim zaslonom od mnogih uređaja koji raspolažu sličnim kapacitetom, što znači da ona mora opskrbljivati veću površinu.

No ipak, Samsung je ovome donekle doskočio softverskom mogućnošću podešavanja rezolucije. Iako zaslon podrža QHD, u postavkama ju je moguće smanjiti na FullHD (i na HD ako treba), čime svakako možete uštedjeti na energiji. Još jednom napomenimo da QHD rezolucija ima smisla samo u s VR uređajima.

Još je jedan razlog zašto se ne treba brinuti oko autonomije. Pogađate, procesor nove generacije izrađen je u 10nm tehnologiji, što znači da postiže iste ili bolje performanse uz osjetno smanjenje potrošnje energije.

Sve je ovo rezultiralo sasvim normalnom autonomijom od jednog dana, dakle otprilike isto kao, što će opet ovisiti o načinu korištenja, aplikacijama i mnogim drugim faktorima. Manje zahtjevnima će se možda i produljiti na nešto više od jednog dana, ali budimo realni, zar takvi uopće kupuju ovakav uređaj?
Sve smartfone osobno kosristim tako što mi je osvjetljenje zaslona konstantno na 100% i naravno, s uključenim internetom i sinkronizacijom nekoliko email pretinaca, WhatsApp, Viber i Hangouts servisima. U takvim uvjetima baterija mi je izdržala od 7:00 do 20:00, kada je indikator pokazao 14%. U međuvremenu sam intenzivno komunicirao putem navedenih servisa, surfao ukupno oko sat i pol, slušao glazbu 30 minuta, gledao YouTube oko 45 minuta i obavio oko 30 minuta razgovora. Snimio sam nekoliko desetaka fotografija, snimio nekoliko kraćih videa i povremeno čačkao po društvenim mrežama. Sljedeći dan sam imao nešto intenzivniji scenarij i na punjač sam ga morao staviti oko 18 sati.

Ukupan dojam je više nego dobar. Sa autonomijom sam zadovoljan, jer mi izdrži nešto više nego OnePlus 3. Prema informacijama koje su mi dostupne, autonomija je nešto bolja u usporedbi s Galaxyjem S7 Edge, no više o tome za par dana kad ih izarvno usporedimo.

Isključivanjem Always On zaslona autonomiju možete produljiti do 10 posto, ali ovo je definitivno zadnja stavka na kojoj treba štedjeti. Naravno, ukoliko se nađete u stisci, npr. nemate pored sebe utičnicu ili power bank, softver uređaja nudi razne programe štednje, koji će isključiti sve što proždire struju. Isto tako možete i sami isključiti obavijesti za aplikacije koje ne koristite, dodatno smanjiti osvjetljenje zaslona, i ako je baš potrebno, isključiti internet.

Zaključak


Ako se pitate je li Galaxy S8+ u stanju ispraviti greške od lani i vratiti povjerenje kupaca, treba reći da ga Samsung nikad nije ni izgubio. Eksplozivna epizoda s Noteom 7 donekle je poljuljala imidž kompanije, a je li greška u potpunosti ispravljena, vidjet ćemo uskoro. Osobno vjerujem da je Samsung naučio lekciju i da je učinio sve kako se situacija s Noteom 7 ne bi ponovila. Uostalom, modeli (A3 i A5) koji su predstavljeni nakon njega, nisu imali sličnih problema, a budući da je Samsung pod povećalom javnosti, čak i najmanja iskrica bi već osvanula na bespućima interneta.Uređaj kao takav svakako zaslužuje pažnju koja mu se svih ovih mjeseci pridavala. Neki čitatelji su nam zamjerali zbog toga što smo često pratili glasine, no broj onih koje one zanimaju, svakako je premašio broj onih koji gunđaju.

Galaxy S8+ je jedan od onih smartofna na čiju je pojavu teško ostati ravnodušan. Nova koncepcija kućišta s ogromnim zaslonom nameće nove standarde, a njegovo blaže zakrivljenje rubova neće odbiti dio potencijalnih kupaca kao što je slučaj bio s modelima S6 i S7 Edge, kada su mnogi radije birali ravne. Svi uređaji iz 2016. godine (osim Xiaomija Mi Mix) pored S-osmice izgledaju inferiorno, a iPhone 7iPhone 7 Plus u najmanju ruku – smiješno.

S druge strane, ljepotu bočnih zakrivljenih zaslona koji praktički nemaju rubova vjerojatno ćete morati žrtvovati, jer je ovo uređaj kojeg jednostavno morate obući u futrolu ili barem silikonsku maskicu.

Nova generacija procesora možda vas u ovom trenutku neće zalijepiti za sjedalo, ali je tu da postavi nove standarde koje će slijediti ostali proizvođači, ali i da otvori put novim aplikacijama, posebice ako u obzir uzmemo pojednostavljeno povezivanje uređaja s monitorom, kako bi poslužio kao osobno računalo.

Konkurencija? U ovom trenutku je teško govoriti o konkurenciji, budući da ju – nema. Najbliži mu je trenutno LG G6, koji je čak predstavljen mjesec dana ranije, ali će prodaja na našem tržištu početi tek u svibnju. LG G6 donosi isti Univisium standard zaslona s omjerom 2:1, ali u dijagonali 5,7 inča, dakle možemo ga eventualno usporediti s 5,8-ončnim Galaxyjem S8, i tu svaka usporedba prestaje. Za razliku od LG-a, Samsung dolazi s novim procesorom i atraktivnije je dizajniran, što je samo po sebi bolja startna pozicija.

I na kraju cijena. Ako ste očekivali da će Samsung svog Gerald R. Forda dati po cijeni Admirala Kuznjecova, krivi tekst ste čitali. Naravno da će mu cijena biti visoka jer je to trenutno najbolji smartfon kojeg možete kupiti. Na kraju krajeva, 6.899,00 kuna, koliko uređaj košta u prednarudžbi, čak i nije toliko puno ako pogledate cijenu crvenog iPhonea 7 Plus, koji je za cca. 1500 kuna skuplji. Naravno, ovaj iznos možete i pametnije potrošiti. Možete, primjerice, kupiti laptop, pa čak i auto u relativno dobrom stanju, a možete ga potrošiti i u kladionici.

Što god vi sa svojim novcima učinili, Galaxy S8+ će se sljedećih mjeseci prodavati u velikim količinama. Vjerojatno ne kao iPhone, ali je posve sigurno da će Samsungova još jednom nadmašiti sve ostale Android raketne topovnjače.

Najbolju ponudu Samsunga Galaxy S8+ potražite na Mobis.hr.

Video recenzija


[responsive_youtube nbeiieF14aw]