Samsung Galaxy Watch 3 - RecenzijaSamsung je na posljednjem Unpacked događaju zajedno s novim Galaxy Note 20 Ultra smartfonom predstavio i posljednju verziju svog pametnog sata koji nosi naziv Galaxy Watch 3, iako nije treći po redu, već drugi Galaxy Watch.

Dok Google svim naporima pokušava izraditi ultimativni pametni sat za Android, Samsung je iskoristio slobodno tržište i plasirao Galaxy Watch satove na vlastiom Tizen operativnom sustavu, koji su se pokazali izuzetno dobrima u izvođenju funkcija koje se od pametnog sata očekuju.

Međutim, Samsung ne namjerava samo dominirati Android svijetom, već mu je želja uvući se pod kožu vlasnicima iPhonea koji imaju Apple iWatch kao prvi izbor. Samsung to može jer su Health i Wear aplikacije dostupne u Apple trgovini.

Samsung Galaxy Watch 3 dolazi s mnoštvom senzora i softverskih opcija, dobrim dizajnom, baterijom koja će trajati dulje od baterije iWatcha te relativno nižom cijenom u odnosu na posljednji iWatch 5. S druge strane, obični trackeri danas su sve sposobniji, imaju dugotrajnu bateriju i osjetno nižu cijenu. Galaxy Watch 3 donosi mnogo toga, neke stvari su ostale iste, no pravi skok u odnosu na prethodne modele poput Active 2 ili pak originalni Watch je izostao.

Specifikacije • Dimenzije: 46.2 x 45.0 x 11.1 mm

 • Zaslon: Super AMOLED, 1.4 inča, 360x360 piksela, 364 ppi, Gorilla DX

 • Masa 54.3g (66g s kožnim remenom)

 • Procesor: Exynos 9110 (10 nm), Dvojezgreni, 1.15 GHz

 • Memorija: 8GB / 1GB RAM

 • Senzori: Accelerometer, Barometer, Gyro Sensor, Light Sensor, Optical Heart Rate Sensor

 • Povezivanje: WiFi b/g/n 2.4 GHz, BT 5.0

 • Baterija: 340 mAh (45 mm)

 • Softver: Tizen 5.5.0.1, One UI

 • Cijena 3499 kn


Prednosti • Izvrstan dizajn

 • Uglađen softver

 • Vodootporan


Nedostaci • Kratko trajanje baterije

 • Nema magnetoetar

 • Visoka cijena


Pakiranje
S obzirom na cijenu, pakiranje sata se ne ističe posebno. Samsung je išao na izduljenu kutiju, za razliku od uobičajenih kockastih kako bi kupac lakše izvadio sat i odmah ga postavio na svoju ruku. U pakiranju, pored sata s kožnim remenom, dolazi bežični punjač s USB kabelom te kratke upute za korištenje. Čudno je da Samsung nije stavio silikonski remen s obzirom da je sat stigao u prodaju u vrijeme ljeta i kupanja, a koža i more se baš i ne vole. Zato je punjač bežični, podržava Qi standard i malih dimenzija pa neće smetati u torbi. Šteta što je kabel fiksan, jer da punjač ima USB utor, bio bi nešto veći, a tada ne bi bio potrebe za još jednim kabelom.

Dizajn i ergonomija
Premda su danas moderni pravokutni oblici satova, posebno u domeni trackera, klasični ručni sat ipak svi očekuju u okruglastom kućištu, čemu je Samung ostao dosljedan posljednjih nekoliko godina. S obzirom na poprilično muževan izgled sata, on će ipak biti zanimljiviji muškarcima, dok je za nježniji spol napravljena i manja 41mm verzija. Na test nam je stigao 45mm Watch 3 s BT i WIFI povezivanjem, pa će u teksu sva pozornost biti usmjerena na taj model.Sat je u profilu viši u odnosu na primjerice Withings move ECG ili pak Huawei Watch GT2, što može zahvaliti pokretnom okviru oko zaslona, ali je zato dosta sličan klasičnom ronilačkom Citizen Promasteru koji također ima pokretnu krunu sata.

Kućište je izrađeno od nehrđajućeg čelika, a od metala je izrađen i rotirajući okvir oko zaslona pomoću kojeg se brzo prolaze sve aplikacije i postavljeni prečaci. Rotirajući zaslon je svojevrsni zaštitni znak Samsungovih satova i doista je vrlo precizan u skrolanju sadržajem, no često ćete ga koristiti i uz dobro staro svajpanje lijevo i desno pa je po tome cijela kontrola sučelja dobro razrađena.

Rotirajuće kućište okružuje 1.4 inčni AMOLED zaslon izvrsne oštrine, a u unutrašnjem okviru zaslona su ugravirane minute. 

S desne strane nalaze se dvije tipke s jasno definiranim klikom. Između njih se nalazi lagana izbočina koja sprječava zapinjanje odjevnih predmeta i drugih stvari o njih. Donja tipka je Home i služi za ulazak u glavni izbornik s aplikacijama, no možete je i reprogramirati, odnosno postaviti funkciju na dvostruki klik, dok je duži klik ostavljen za pozivanje zaslona za isključivanje uređaja, odnosno snimanje screenshota. Pritiskom na obje tipke istovremeno je moguće napraviti screenshot zaslona koje je naknadno moguće pronaći na vašem smartfonu.

Gornja tipka služi za vraćanje natrag i trenutno je programirana za pokretanje Samsung Pay aplikacije na koju nisam uspio postaviti karticu jer usluga Samsung Pay trenutno nije dostupna u Hrvatskoj. Gornja tipka će u budućnosti pokretati i ECG senzor, koji je trenutno dostupan samo u Južnoj Koreji.Na stražnjoj strani se nalazi sjajna metalna elektroda za jednokanalni ECG centralno postavljeni senzor otkucaja srca s dvije blizu postavljene LED-ice, desno dvije rupe zvučnika, lijevo rupa za mikrofon i niže rupica za barometar. Upravo zbog ECG senzora ledice senzora za mjerenje otkucaja srca nisu ispupčene, no to ne utječe na njegovu preciznost u mjerenju. Primijetit ćete da s donje strane nema konekcija za punjenje, a to možemo zahvaliti bežičnom punjenju kojeg je Samsung ugradio u ovaj sat. Međutim, za punjenje ćete trebati koristiti punjač iz kutije, jer sat ne podržava punjenje drugim punjačima ili reverzibilno punjenje nekog mobitela (Huawei P30 Pro).Po uzoru na prave satove, kućište završava dvama ručicama na koje se hvata klasični 22 mm remen koji je u ovom slučaju izrađen od kože. S obzirom da koža ne voli vodu, posebice ne slanu, poželjno je kupiti silikonski remen, što i je topla preporuka jer ćete sat skidati prije svakog pranja ruku, tuširanja ili kupanja.

size="medium"

Doduše, kako na svijetu postoje dvije vrste ljudi, oni koji spavaju sa satom i oni koji ne, pretpostavka je da će ova druga skupina skidati sat s ruke svako malo, dok će prva skupina negodovati na kožni remen i kupiti silikonski.Galaxy Watch 3 lijepo izgleda na ruci premda je riječ o 45 mm satu koji nije tako malen. Međutim, Samsung ga je dobro dizajnirao i učinio poprilično kompaktnim, tako da izgleda skladno. Na ruci ga je ugodno nositi, no osjeti se njegovih 53 grama, što je nekoliko grama više od Huawei Watch GT2 sata kojeg trenutno koristim. Ipak, nakon svega dva dana taj osjet se izgubio i Watch 3 sasvim lijepo leži na ruci, a i kožni remen je lakši od fluoro gume pa je ukupna masa sata (66g) manja of Huaweija GT2 (77g). Kožni remen je lijepo izrađen i koža nije toliko kruta pa se lako namješta na ruku. Remen ima dva kožna obruča pa pri kačenju sata onaj dulji dio neće stršati i smetati.

Zaslon
Trenutno najbolji zasloni na smartfonima su oni Samsungovi, a isto se može reći i za zaslon Galaxy Watch 3 sat. Samsung je odlučio ugraditi 1.4 inčni Super AMOLED zaslon razlučivosti 360x360 piksela što mu osigurava odličnu oštrinu od približno 360 piksela po inču. Zaslon ima izvrsnu vidljivost na jakom suncu pa neće biti problema s čitljivošću. Ispod zaslona se nalazi i senzor jačine ambijentalnog svjetla pa će softver upravljati pozadinskim osvjetljenjem, no u postavkama je moguće ručno namjestiti razinu svjetla. Interesantna je i gesta isključivanja zaslona njegovog pokrivanja dlanom, što će biti od koristi kada ste u zatamnjenim prostorima poput nekakvih prezentacija projektorom i slično, no tad možete koristiti i Teatar način rada koji isključuje tonove i svjetlo zaslona.

Zaslon je zaštićen Gorilla DX staklom koje je osiguralo da nakon 7 dana druženja sa satom, isti ostane bez ikakvih ogrebotina. Staklo se doduše dosta lako umasti otiscima prstiju koji znaju smanjiti vidljivost zaslona na jačem svjetlu.

Ono što je još bitno naglasiti je da je zaslon upravo najveći potrošač baterije, odnosno aplikacija Watch Faces koja povezuje nekoliko senzora s licem sata. No to je razumljivo za jedan smartwatch kojem i je uloga da preko zaslona nudi određene informacije vlasniku.

Softver i hardver
Trenutno najbolji smartwatch softver je onaj na Apple satovima, no Samsungov Tizen se pokazao također dobrim. Testni Watch 3 koristi Samsung Tizen 5.5.0.1 s dosta ispoliranim One UI Watch 2.0 korisničkim sučeljem. Softver je brz, tranzicije i prijelazi iz raznih sučelja i aplikacija fluidni, lica sata se brzo mijenjaju, a u 7 dana nisam primijetio značajnije zapinjanje u radu.

Za stabilan rad sata brine se dvojezgreni procesor najvećeg takta jezgri od 1.15 GHz. Riječ je o istom Exynos 9110 (10 nm) procesoru koji je već korišten kod Active 2 modela, odnosno prvog Galaxy Watch sata iz 2018. godine, što je malo razočarenje. Ipak, sve radi uredno pa očito nije bilo potrebe za poboljšanjem procesora, no zato je interna memorija narasla na 8 GB što nije loše za trkače s vlastitom playlistom. Doduše, od tih 8 GB pola odlazi na softver pa će vam za glazbu i fotografije ostati svega 4GB što nudi i konkurencija. Sat dolazi s 1 GB radne memorije koja je očito dovoljna da sve ide fluidno, no LTE verzija ima 1.5GB RAM-a pa me čudi da isto nije ugrađeno u WiFi verziju.Ipak treba reći da se Samsung doista potrudio, i kad već nije napravio značajniju nadogradnju procesora, ispolirao je softver koji je i najvažnija stavka sata. Softver je taj koji čini ovaj sat pametnim, a ta pamet se očituje u mogućnosti korištenja sata kao produžene ruke smartfona koji je pospremljen u torbici, ruksaku ili ste jednostavno previše lijeni vaditi ga iz džepa.

Watch 3, pored mogućnosti povezivanja preko BT 5.0 veze, ili internetom zahvaljujući podršci za 2.4 GHz b/g/n WiFi, ima mogućnost odgovaranja na SMS poruke, mailove ili Whatsapp poruke T9 tipkovnicom, ali isto tako može primati pozive, ili odbijati iste. Moram spomenuti da se sat često odspajao od mobitela tijekom dana, češće nego GT2. Možda Samsung u budućnosti ispegla BT vezu, no do tada je preporuka ugasiti obavijest o odspajanju jer bi vas u suprotnom česte vibracije sata mogla izluditi.

Zvučnik nije previše jak, no poslužit će svrsi za kratke razgovore. Ipak, kada ste u nekakvoj gužvi ili uz cestu, brzo ćete poziv nastaviti na mobitelu, što i je svrha ove opcije jer će vas u protivnom zaboliti ruka. Moram spomenuti da je zvučnik glasniji na Huawei GT2 satu gdje je pozive moguće obavljati i uz nešto jaču buku. Zanimljivost zvučnika je da Samsung ima zgodnu mogućnost izbacivanja vode iz perforacije zvučnika, jednostavnim puštanjem specifičnih zvukova, što je zgodno jer se nakon kupanja može normalno govoriti bez da prethodno ne skidate sat i tresete ga kako bi izbacili zaostale kapljice. Doduše, to bi trebali napraviti ako želite da vam barometar normalno očitava tlak putem kojeg mjeri visinu, odnosno izračunava koliko ste se katova popeli u danu promjenom visine. Samsung nije napravio posebnu aplikaciju za korištenje tog senzora pa ćete trebati preuzeti neku na Wear trgovini.

Kad smo već kod kupanja, Watch 3 je otporan na vodu (more/slatku vodu) do 50 metara dubine. To znači da se sa satom bezbrižno možete uroniti u kadu ili pak napraviti trening u bazenu. Sat doista dobro podnosi i more, što sam imao priliku isprobati, no kožni remen sam morao zamijeniti remenom mog Huaweija Watch GT2 kako bi prvi preživio. Doista čudi da na cijenu sata od 3499 kn Samsung nije u pakiranju dao drugi gumeni remen za kupanje ili pak treniranje.

Ono što je još čudno je nedostatak digitalnog kompasa, barem na papiru. Watch 3 dolazi s popriličnim brojem senzora, barometrom, žiroskopom, akcelerometrom, ECG-om, senzorom ambijentalnog osvjetljenja, HR senzorom i SpO2 senzorom, no kompas je izbačen iz igre. Doduše, ovaj sat podržava GPS, Glonass, Beidou i Galileo, koji izrazito brzo nalaze lokaciju pa je potreba za kompasom mala, ali za cijenu bi i to trebao imati.Ono što ovaj sat čini pametnim pored senzora i raznih načina povezivanja sa smartfonom je i mogućnost korištenja aplikacija. Samsung ima vlastitu Galaxy Store trgovinu gdje je moguće preuzimati razne aplikacije i lica satova. Većina dobrih ih se plaća, ili se plaća ona aplikacija koja se mora instalirati i na mobitelu, no ima ih dovoljno da pronađete nešto za sebe. Dok Apple i Google Wear OS satovi uživaju mnoštvo aplikacija te onih popularnih poput Google mapa i drugih, Samsung ih još nema u ponudi, no vjerujem da će u budućnosti napraviti veći broj svojih koje će poslužiti kao dobra zamjena ovim popularnim aplikacijama.

Aplikacije za popularne društvene mreže nemate, kao ni za sve messaging aplikacije, ali sat podržava obavijesti svih, a prikazuju se čak i slike, tako da ćete moći na brzinu pogledati COVID meme i pošalice koje vam stižu Whatsappom. Putem obavijesti ćete moći pregledati i mailove, čak i odgovoriti na njih ako se uspijete snaći na malom zaslonu.

Fitness
Jedna od važnijih opcija svih nosivih gadgeta, pa tako i pametnih satova, je praćenje parametara vašeg tijela koji mogu opisati vašu utreniranost ili pak zdravstveno stanje. Watch 3 dolazi s mnoštvom senzora koji mogu, ili će u bliskoj budućnosti moći, pratiti nekoliko parametara poput otkucaja srca, razine kisika u krvi, ritam sinusatrijskog čvora, očitati probleme vezane uz bolest spavanja ili pak izmjeriti tlak. Dok je otkucaje srca i mjerenje zasićenja kisika u krvi već sada moguće izmjeriti, mjerenje sinusatrijskog pulsa u očitanja srčane aritmije, praćenje razine kisika za vrijeme spavanja ili pak mjerenje tlaka nisu dostupni na većini tržišta. Trenutno ih samo uživa Južna Koreja, a kada dobiju potrebna odobrenja državnih organizacija pojavljivat će se na većim tržištima. Jedino je upitno hoće li mjerenje tlaka biti ikada dostupno van korejskog poluotoka.Samsung je jako dobro odradio detekciju osnovnih treninga poput hodanja, trčanja i plivanja, pa će Galaxy Watch 3 prepoznati intenzivniji trening i nakon njegovog završetka vam sumirati izmjerene parametre poput prijeđene udaljenosti, otkucaja scra itd. Sam softver predviđa precizno praćenje nekoliko desetaka sportova koje možete pronaći unutar sata.

Mjerenje otkucaja srca je izrazito brzo zahvaljujući senzoru druge generacije. Galaxy Watch 3 je pokazao približno jednak broj koraka kao i Huawei GT 2 u vremenu od 2 sata. Mjerenje je toliko precizno da ne bi trebali imati lažnim mjerenja koje sam primjerice često imao dok sam koristio Mi Band 3 ili pak prvi Watch GT.

Definitivno dobra opcija koju Watch 3 podržava je mogućnost mjerenja razine kisika u krvi. Mjerenje je dosta precizno i relativno brzo. Watch 3 je puno brže mjerio saturaciju kisikom u odnosu na GT 2, ali trenutno je to sve što od tog mjerenja imate. Doduše, koristi se za izračunavanje VO2Max parametra, odnosno maksimalnog unosa kisika, no mjerenje apneje u snu još nije odobreno u većini zemalja svijeta.

Samsung je dobro poštimao mjerenje sna, i to radi vrlo precizno. Mjerenja se podudaraju gotovo u minutu s mjerenjima napravljenim GT2 satom, a rezultati su jako dobro razjašnjeni u Samsung Health aplikaciji. Aplikacija će vam pokazati mjerenja faza dubokog lakog i REM sna i na kraju vam dati ukupni rezultat s maksimalnih 100 bodova.

Baterija


Kapacitet baterije od 340 mAh ostao je isti kao i kod Active 2 sata, odnosno smanjio se u odnosu na prvi Galaxy Watch. Baterija uz normalno korištenje može izdržati jedan i pol dan, a dnevno se troši oko 45% baterije. Naravno, ukoliko primate sve obavijesti, dosta koristite aplikacije na satu, radite jedan trening uz korištenje GPS-a, ili koristite konstantno mjerenje otkucaja srca, baterija će izdržati jedan puni dan i spavanje, no po buđenju ćete ga trebati nadopuniti ako ga mislite koristiti tijekom predstojećeg dana.

Uz korištenje povremenog mjerenja otkucaja srca, notifikacije samo za pozive i SMS te umjereno korištenje aplikacija, možete iz baterije izvući dva puna dana.

Baterija se na bežičnom punjaču puni dobrih 2 sata, koji i nije najbrži, no zavojnica unutar sata nije velika pa je dvosatno punjenje od 3% do 100% u biti dobro. Nisam uspio iskoristiti reverzno punjenje koje podržava Huawei P30 Pro, ali će se sat moći reverzno napuniti pomoću podržanih smartfona, na primjer Galaxy 20 Ultra ili posljednjeg Notea.

Aplikacija
Kada započnete proces uparivanja satom putem mobilnog uređaja, koji usput rečeno nije složen, morat ćete preuzeti nekoliko aplikacija. Za upravljanje satom vam treba Galaxy Wearable koji će preuzeti i još dvije manje aplikacije Watch3 Plugin i Accessory Service, dok ćete za očitavanje parametara tijela trebati preuzeti Samsung Health aplikaciju. Samsung je mogao sve to zbiti u jednu aplikaciju kao što to rade Huawei ili Xiaomi, ali aplikacija više vam neće smetati na mobilnom uređaju.Sasumng Wearable vam omogućava korištenje sata i uređivanje sadržaja na njemu, premda je neke opcije moguće mijenjati i na samom satu. Tu ćete upravljati obavijestima aplikacija, aplikacijama i njihovim nadogradnjama, widgetima, zvukom, opcijama zaslona ili pak provjeriti dostupnost novih softverskih nadogradnji. Također putem aplikacije možete potražiti sat zvučnim signalima, naravno ukoliko on još ima baterije. Preko Wearable aplikacije možete namjestiti i SOS opciju, odnosno mogućnost da sat primijeti jeste li se prosuli kao kruška s monocikla prilikom čega će poslati poruku vašim najbližima, odnosno SOS kontaktu da vas pokupi.

Zaključak
Samsung je još jednom napravio vrlo konkurentan pametni sat, čak dostojan usporedbe sa Apple Watch satom pete generacije. Dizajnom izgleda elegantno unatoč nešto većem okviru oko zaslona, no kada ga zarotirate zaboravit ćete na to. Osim kvalitetne izrade, Galaxy Watch 3 ima popriličan broj senzora i softverskih mogućnosti koje ga čine vrlo iskoristivim. S druge strane, ima i dosta sitnih nedostataka koji tu cijelu sliku narušavaju. Primjerice za izrazito visoku cijenu dobivate sat koji nema kompas, kojem je veliki broj važnih opcija softverski zaključan i pitanje je hoće li sve biti dostupne na svim tržištima, a baterija mu izdrži svega jedan i pol do najviše dva dana u normalnom režimu rada pa pored mobitela morate puniti još i sat.

Postavlja se pitanje tko bi ovaj sat u ovom trenutku želio i htio. On je definitivno odlična nadogradnja prve verzije Galaxy Watch sata s obzirom da nudi bolje senzore i uglađeniji softver. Kako se vlasnici sata dijele na one koji s njim spavaju ili ga skidaju pred spavanje, ovoj drugoj kategoriji će biti vrlo interesantan jer ih neće smetati novo nadopunjavanje svaku drugu noć.

Definitivno ga vlasnici Xiaomi i Huawei satova neće uzimati u obzir jer dok sam Galaxy Watch 3 punio 3 puta, baterija Watch GT 2 sata je pala na 27% kapaciteta. Međutim, Watch 3 ima toliko atraktivnih opcija, odlično ispeglan i produktivan softver te velik potencijal u aplikacijama da bi ga možda i oni mogli poželjeti.

Međutim, pravim svjetlom će Galaxy Watch 3 zasjati kada Samsung pribavi sva potrebna odobrenja raznih državnih agencija i softverski otključa ECG, praćenje apneje u snu i ako se smiluju bogovi pametnih satova, mjerenje krvnog tlaka.