Samsung, Qualcomm i Apple razvijaju ultrazvučne in-display čitače otisaka prstiju

Nije tajna da su in-display čitači otisaka prstiju budućnost biometrije na smartfonima. Jedan takav primjer već smo vidjeli kad ga je kineski proizvođač Vivo prije nekoliko mjeseci ugradio u svoj smartfon. Bilo je očito da je Vivo tada pretekao i Apple i Samsung, no jasno je kako tu prednost neće moći dugo zadržati, a isto tako je i pitanje u kojoj će ju mjeri uspjeti kapitalizirati.

Naime, Vivo je kod svog čitača koristio optičku tehnologiju, koja je inferiornija ultrazvučnoj. Upravo takve paralelno razvijaju Samsung i Qualcomm, a prema najnovijim glasinama i Apple. Ultrazvučni čitač bi trebao biti precizniji i brži od optičkog, ali istovremeno i skuplji.

Kada će Appleov čitač biti spreman za ugradnju u novi iPhone, za sada nije poznato, no ono što možemo biti sigurni je da ga Apple neće ugraditi ni u jedan uređaj dok ne bude potpuno spreman, odnosno usavršen do krajnjih granica.

Što se Samsunga tiče, on svoju tehnologiju navodno razvija neovisno, što znači da ju možda neće licencirati drugima. Isto tako, ovih dana je procurila informacija da Note 9 ipak neće dobiti in-display čitač, već tek Galaxy S10 sljedeće godine. Istovremeno su se pojavile informacije i da će Samsung ovu tehnologiju koristiti i na nekim drugim proizvodima, primjenjivim na kućanskim aparatima i u automobilskoj industriji.

Prema analitičarima KTB Investmenta, 2019. godine u svijetu će biti isporučeno preko 100 milijuna in-display čitača otisaka prstiju, te čak 210 milijuna 2020. godine. Za očekivati je da ova tehnologija bude primijenjena u mnogim IoT uređajima, paralelno s pokretanjem prvih mobilnih mreža pete generacije.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]