Top teme Android

Samsung s Galaxy S24 serijom napušta strategiju zakrivljenih zaslona i to je odlična vijest

Samo tjedan dana nas dijeli od službenog predstavljanja Samsung Galaxy S24 serije u San Franciscu, a do sada je procurilo dovoljno informacija da možemo složiti konačnu sliku. Novi modeli će, očekivano, donijeti mnogo novosti, poput poboljšanih kamera, procesora nove generacije i još mnogo toga, s posebnim naglaskom na praktičnu primjenu umjetne inteligencije. Kako će potonja biti implementirana i koliko će zapravo biti iskoristiva, saznat ćemo uskoro.

No, ako je suditi prema glasinama, službenim renderima i špijunskim fotografijama, jedna stavka kod novih Samsungovih top modela, čini se, prolazi ispod radara. Prema svemu sudeći, radi se o napuštanju koncepcije zakrivljenog zaslona, koju je upravo Samsung uveo prije skoro desetak godina. Nakon demonstracije prvih prototipova zakrivljenih zaslona, bilo je pitanje vremena kad će Samsung ovu, tada revolucionarnu tehnologiju, primijeniti na konkretnom uređaju. I tako smo dobili Note Edge, koji je na desnoj strani imao prilično zakrivljen zaslon, dok mu je druga bila potpuno ravna.

Ovo je, iz tadašnje perspektive kupaca, izgledalo zaista revolucionarno. Samsung je za zakrivljeni dio zaslona čak bio razvio poseban dio softvera, kojeg, istini za volju, susrećemo i na novijim modelima, ali nikad nismo naišli na neko neovisno istraživanje koliko vlasnici takvih uređaja zaista koriste te funkcije.

Ubrzo nakon Notea Edge, Samsung je lansirao i Galaxy S6 Edge, sa zakrivljenim zaslonom na oba ruba. Ne možemo reći da ovaj uređaj nije viuzalno atraktivan, no ubrzo se postavilo pitanje njegove ergonomije, budući da ga je kao takvog bilo prilično izazovno podići sa stola. Njegov nasljednik, Galaxy S7 je ovaj nedostatak donekle ispravio, na način da je zakrivio i stražnji dio kućišta, stoga podizanje sa stola ili bilo koje druge ravne površine više nije predstavljalo problem. Međutim, ovaj ergonomski nedostatak nije bio jedini „problem“. Zasloni zakrivljeni na rubovima nikad nisu u potpunosti riješili problem prelijevanja sadržaja. Primjerice, ako na takvom zaslonu otvorite web preglednik. Tekst često zna „procuriti“ sa strane, tako da je upotrebljivost koncepta ostala upitna. Dodatni problem je i veća osjetljivost na oštećenja, iz jednostavnog razloga što je veća vjerojatnost da će se takav zaslon razbiti ako padne na bok, nego što je to slučaj kod ravnog.

Ova Samsungova avantura je očito bila podređena imperativu dizajna, nakon čega su doslovno svi ostali proizvođači Androida poželjeli ponuditi istu stvar. Nekim korisnicima je to bilo zanimljivo, drugi su bili ravnodušni, no jedan veliki dio je zapravo bio nezadovoljan, posebice onaj koji je koristio Note modele s S-Pen olovkom. Naime, kombinacija zakrivljenog zaslona i crtanja olovkom po njemu, teško mogu ići zajedno bez dodatnih sati i dana privikavanja.

Srećom, Samsung je vremenom čuo glas naroda i radijus zakrivljenja smanjio na, 'ajmo to tako teći, prihvatljivu razinu. Tako su noviji modeli, odnosno oni lansirani u zadnjih nekoliko godina, zadržali određeni stupanj zakrivljenja, no nekima od nas ipak nedovoljno. Naime, ukoliko uređaj ne držite u maskici, čak i samo rukovanje njime je nezgodno, te kao takvo predstavlja dodatni rizik od pada.

I sada se vraćamo na početak priče. U Samsungu su, barem ako je suditi prema glasinama, promijenili strategju i odlučili se vratiti ravnim zaslonima. Ako nas pitate, ovo se događa nekih 10 godina prekasno, no bolje ikad, nego nikad. Zanimljivo je kako ostali proizvođači Androida i dalje forsiraju zakrivljene zaslone, no to ni ne čudi, budući da je već cijela jedna generacija zapravo „odrasla“ u društvu s njima te im kao takvi ne predstavljaju problem. Možda dok im u ruke ne dođe iPhone, jer Apple nikad nije prihvatio koncepciju zakrivljenog zaslona.

Ukoliko se ova promjena strategije, odnosno zaokret od 180 stupnjeva zaista ostvari, mi ćemo biti prvi koji ćemo ju pozdraviti. Osobno sam u zadnjih desetak godina često pokušavao preći na iPhone, upravo zbog frustracija uzrokovanih zakrivljenim zaslonima Androida, no ni u toj misiji nisam uspio zbog potpuno drugih, uglavnom subjektivnih razloga.

Povezano: Samsung Galaxy S24 Ultra – svi trenutno poznati detalji

Ako je suditi prema renderima i procurjelim fotografijama, Galaxy S24 Ultra bi svakako trebao doći s ravnim zaslonom, a isto tako i dva manja modela. Nekima će se ovo možda u startu činiti neobičnim, ali kad se jednom vratite na ravni zaslon, shvatit ćete koliko ste zapravo u zadnjih desetak godina živaca izgubili. Treba napomenuti da postoji mogućnost da Samsung na novim modelima zakrivi rub kućišta, kako bi uređaj bolje ležao u ruci, ali to ne znači nužno da će zakriviti i sam zaslon. Također, nadamo se da će i ostali proizvođači Androida slijediti ovaj Samsungov primjer, baš kao što su kopirali i avanturu sa zakrivljenjem zaslona.